2016. február 16., kedd

18 égető kérdés, amelyre a sorozat utolsó filmjében sem kaptunk választ

Az MTV jó kérdéseket vet fel, de az ő válaszai helyett lehet inkább saját gondolataimat osztom meg.


1. Hogy hívják Katniss és Peeta gyermekeit?


Az egyik fanfiction-ben én Dara és Orion néven láttam őket, ezért az én fejemben így élnek, de amikor nemrégiben felmerült ez a kérdés, valaki azt írta itt - és azóta én is megtaláltam, hogy valaki kérdésére az írónő azt mondta - a két gyermek neve Willow és Rye.

2. Gale ölte meg Primet?


Nos, nem. Persze nem lehet mondani, hogy semmi köze nincs Prim halálához, mert a stratégiát, amelyet a bombázáskor alkalmaztak, ő említi először. De szerintem erős túlzás lenne azt mondani, hogy Gale ölte volna meg Primet, hiszen neki egészen biztosan nem állt ilyesmi a szándékában.
Szóval csak semmi "Viszlát, Gale!", a szívünkben neki is jár egy szabad csücsök. :)


3. Megtalálja-e valaha Gale a boldogságot?


A könyvből ugye ennyit tudunk:
"– Hová ment Gale?
– A Második Körzetbe. Kapott valami menő munkát. Szoktam néha látni a tévében."
Tetszett a filmes verzió, hogy Gale a biztonságra fog ügyelni, az úgy neki való.
Én hiszek abban is, hogy Katniss megbocsát Gale-nek és szerintem lassan Gale is talál egy hozzá illő vagány, dögös csajt.
Az erre járókat csak azzal tudom vigasztalni, hogy amennyire előrelapoztam, a fanfic-ben is lesz majd szó Gale-ről (nem tartok még ott, nem néztem, milyen vonatkozásban, majd meglátjuk), és az egyszer a jövőben... rovatunkban is fel-felbukkan még ;)

4. Effie és Haymitch akkor most összejöttek?

Szép-szép, de nem túl életszerű. - Forrás: SimpleLittleDreamer Deviantart

Be kell vallanom, hogy már a kérdést sem értem. Az eredetit: "Effie and Haymitch totally did it, right?" Nem vagyok biztos abban, hogy a cikk szerzője arra gondolt-e, hogy ők ketten összejöttek-e, tényleg megcsókolták-e egymást vagy hogy lefeküdtek-e.
Ami engem illet, sokáig nem hittem/vettem komolyan ezt a Hayffie-dolgot, de tetszettek a filmes aprócska szikrák A Kiválasztott 1. részében, a 2.-ban pedig nagy rajongója vagyok annak a bizonyos csóknak. De én azt gondolom, ha volt is némi szikra ezen két karakter között, azt a helyzet adta, ha a történet jövőjét nézem, nem hinném, hogy akár Haymitch költözne a Kapitóliumba, akár Effie a 12. körzetbe. Emiatt pedig aztán ennek a két embernek nincs közös jövője. Azért jó volt őket néha együtt látni!

5. Mit csinálnak a sok haszontalan kapitóliumi emberrel?


A cikk szerzője úgy képzeli, a kapitóliumi embereknek nincsen képzettségük, csak buliból buliba jártak. Szerintem nem, én úgy képzelem, hogy szépen lassan mindenki megtalálja a helyét ebben az új világban.

6. És mi van Tigrissel?


Mi lenne? A háború előtt is megvolt remek kis üzletével, majd ezután is meglesz. Esetleg ismét alkalmazzák stylistként egy új tévéműsorban. Esetleg abban, amiben Katniss is énekelhetne. :)

7. Mi történt a 13. körzettel?


Ugye immáron nincs szükség arra, hogy az emberek itt bujkáljanak és a békében nukleáris fegyverraktárra sincs szükség. Én valahogy úgy képzelem, hogy az itt élő emberek vagy itt költöznek fel a felszínre és építenek ki egy új körzetet és élnek egy egészségesebb, szabadabb, teljesebb életet vagy szabad választásuk jogán egy számukra szimpatikus körzetbe költöznek.

8. Most akkor mi is volt pontosan az a bizonyos fekete massza?


Csak Katniss szavait tudom idézni a Kiválasztottból, szerintem ott remekül meg van fogalmazva: "Valami fekete, olajszerű anyag lövell gejzírként az égbe, majd hömpölyög az épület közt az utcán, áthatolhatatlan falat képezve. Az anyag nem folyékony, de nem is gáznemű. Nem mesterséges, de nem is természetes. Az viszont biztos, hogy halálos."
Mondjuk, ha tippelni/szavazni kellene, akkor azt mondanám, mesterséges anyag, amelyet a Kapitóliumban állítottak elő ugyanúgy, mint a mutánsokat és az Arénák veszedelmeit.

9. Nyitottak-e egy állatkertet a mutáns állatoknak?


A cikk szerzője szerint az egyik lehetőség, hogy a Kapitólium megölte az általa előállított mutáns lényeket, de mivel egy békés Panemről beszélünk, talán mégis inkább építettek egy állatkertet ezen lényeknek, ami viszont valószínűleg a világ legrémisztőbb állatkertje lehet.

10. Caesar Flickerman vajon megtarthatta a munkáját?


A cikk szerint fogpaszta-reklámnak beillő műsorvezetőnk valószínűleg börtönben rostokol, hacsak nem ölték meg a Snow-rezsimmel való együttműködésért. De szerintem halált nem érdemel és a munkáját sem végezte ő rosszul, szóval némi büntetés után adhatunk neki valami jó kis showműsort. Nem?

11. Brienne vajon visszament Tarth-ba? 


No igen, Gwendoline Christie valóban nem kapott túl komoly szerepet a filmben, de az álata alakított Lyme parancsnok nyugodtan megkaphatja a 2. körzet biztonsági vezetésének a jogát, a nő lehet mondjuk Gale főnöke.

12. Katniss végül érti a jelnyelvet?


Nyilván nem, de ettől még gesztusokkal tudott beszélni Pollux-szal. Ezen kár is pörögni.

13. Mi történt a győztesekkel?


A cikk azt firtatja, vajon celebek maradtak-e. Én hiszek abban, hogy egy szép, új világban, ha ők azt mondják, szeretnének távol maradni a közélettől és a magánéletüket megtartani maguknak, akkor azt meg is tehetik. Vagy most csinálok utópiát a disztópiából??

14. Hogyan tanítják az Éhezők Viadalát az iskolában?


Erre lesz majd egy képsorozatom az Egyszer a jövőben... rovatban [ebből van fenn egy kép], de ez a téma semmiképpen nem vidám. Mondjuk mi is tanulunk történelmet, tanulunk diktatúrákról, mészárlásokról. Ez mindig szomorú és nehéz téma.

15. Mi történt a Hivatásosokkal?


A cikk szerint nekik csak ez az egy munkájuk, egy lehetőségük van, hogy részt vegyenek egy Éhezők Viadalán. Nos, szerintem pedig rátermettségüket, kitartásukat, edzettségüket valamilyen sportban is kamatoztathatják, ahol nem életre-halálra megy a harc, pusztán a dicsőségért. És ezen tulajdonságok az élet bármely más területén is hasznosak lehetnek.

16. A körzetek vajon még mindig egy fő iparágra állnak rá?


Szerintem nem. Az a normális, ha a termelés nincs központosítva egyes helyeken, hanem mindenütt megjelenhet más is. Nyilván a természeti adottságaikat különbözőképpen használhatják fel az egyes területek, de így van ez most is.

17. Most akkor mi van Snow elnökkel?


A cikk szeretné elviccelni ezt a kérdést ("Amikor legutóbb láttuk, olyan volt, mintha egész Panem egy emberként szerette volna átölelni. és bár láttuk, hogy vért köhög, azon kívül nem volt semmi baja." - írja).
Ezzel kapcsolatban amúgy egyébként olyan felemás érzéseim vannak a könyv olvasása után is. Mert olyan furcsa, hogy őt, mint zsarnokot nem ölték meg olyan látványosan, mint végül Coint, holott ez egyfajta cél volt, és bár a könyv sejteti, hogy a nép a szó legszorosabb értelmében eltiporja, valahogy olyan semmilyen lett Snow elnök halála. Ugyanakkor pedig mit is várok? Miért kellene ennél több konkrétum, mint a tudat, hogy akárhogyan is, de Snow elnök meghalt? Ennyi.

18. Van még valami a világon Panem-en túl?


A könyvsorozat valóban sejtetni engedni, hogy Panem az Egyesült Államok területén elhelyezkedő jövőbeli állam, de hogy azon kívül mi van, soha egyetlen szó sem esik. De talán ez nem is baj. Így legalább kerek a történet.
Forrás: MTV

És Te mit gondolsz? Megmozgatta a fantáziádat valamelyik kérdés? Van tuti válaszod a fentiek valamelyikére? Esetleg számodra maradtak nyitva további kérdések? Részemről nagyon szeretem a sorozatban, hogy elgondolkodtat, és hogy eléri, hogy az ember tovább is akarja gondolni a történetet.

9 megjegyzés:

  1. Hali! Nekem csak az 5. kérdéshez lenne még egy kérdésem. Ha a Kapitóliumban sosem dolgoztak az emberek akkor miből élnek? Mitől olyan gazdag ott mindenki? Erre sose tudtam a választ kitalálni. Van ötlet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én azt gondolom, hogy alapvetően a kapitólium polgárai állnak a "nemesekből", akik öröklött alapon gazdagok. Szerintem belőlük lesznek a szponzorok. És állnak a polgárokból, akik alapvetően szolgáltató iparban dolgoznak: fodrászok, műkörmösök, "sztájlisztok" és "dizájnerek", kutyakozmetikusok, műsorvezetők, játékmesterek, rendezvényszervezők, stb. kinek mi tetszik. Valószínűleg iskolák is vannak, ahol tanárok tanítanak, vagy van valamilyen oktatás, hiszen tudnak írni, olvasni, stb. Valami képzés biztosan van. Az "aljamunkát" takarítás, kiszolgálás, stb avoxok végzik, de a többi "fancy" munka a polgároké. A körzetek meg ingyen látják el őket, a körzeteknek csak annyi a biznisz, hogy nem rohanják/bombázzák le őket ezért.

      Törlés
    2. A körzetek gyakorlatilag ingyen biztosították a szükségleteik nagy részét. Szerintem dolgoztak ők is egyébként, de biztosan volt valami alapjövedelem, ami alanyi jogon járt.

      Törlés
    3. Igen, ezek nagyon jó ötletek :) Köszönöm :)

      Törlés
  2. A Kiválasztott végére a győztesek közül nem csak Katniss, Peeta, Haymitch, Beetee, Annie, Johanna és Enobaria maradnak életben? Azok, akik a szavazáson részt vesznek? Úgy emlékszem, ott Beetee elmondja ezt, mármint, hogy csak ők maradtak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nem. Csak ők vannak a 13. körzetből. De tény, hogy a filmben hülyén van megfogalmazva.
      Mi lett volna azzal a sok emberrel, aki közül még a Futótűzben sorsoltak? Vagy Lyme is ott volt a 2. körzetben, ő is viadal-győztes volt.

      Törlés
    2. A könyvben így szerepel:
      "– Már csak ennyien vagyunk? – kérdezem.
      – A népszerűség ára – jegyzi meg Beetee fanyaran. – Mindegyik oldalról támadtak bennünket. A Kapitólium megölte azokat a győzteseket, akikkel kapcsolatban felmerült, hogy lázadók. A lázadók pedig végeztek azokkal, akikről azt hitték, lepaktáltak a Kapitóliummal."
      Mondjuk tényleg nem világos, hogy a többieket akkor most csak úgy kivégezték? Meg hát ugye Lyme-ot a lázadók nem végezhették ki, mivel az ő parancsnokuk volt, a Kapitóliumnak meg már nem volt "lehetősége" rá. Nem teljesen egyértelmű.

      Törlés
    3. Lyme valószínűleg meghalt az ostrom közben, más magyarázat nincs rá.

      Törlés
    4. Én is így emlékeztem erre a részre. Így is könyveltem el magamban, hogy csak azok a győztesek maradtak életben, akik a szavazáson is jelen voltak.

      Amúgy érdekes, hogy kit mi fog meg. Én például sokkal másabb dolgokra lettem volna kíváncsi, mint amit a cikk felsorol.

      Törlés