2016. február 20., szombat

25 dolog, amit nem tudtál Az Éhezők Viadaláról

A ma esti (21 óra, Film+) Éhezők Viadala filmre hangolódás jegyében ismét egy rég félretett anyagomat hozom, ami akkor régen nem volt, most viszont jó lesz kicsit nosztalgiázni, feleleveníteni az első film kulisszatitkait. Este pedig, akinek van kedve "társaságban" nézni a filmet, nézzen be, teszek ki chat-et.

25. Durva smink


Elizabeth Banks, aki a 12. körzet kiválasztottjainak kísérője szerepét alakította, elmondta, hogy jelmezének legrosszabb része a hosszú, ékszerekkel díszített körme volt, mert ha az a kezén volt, nem tudott egyedül ki/begombolkozni, még WC-re is kísérettel kellett járnia.

24. Barátság a kamerákon kívül is


Lenny Kravitz és Jennifer Lawrence már a forgatás előtt is ismerték egymást, amely fontos adalékot jelentett kettejük karaktere közötti kötődés kialakulásában. A két színész akkor barátkozott össze, amikor Lawrence Kravitz lányával, Zoe-val együtt szerepelt az X-Men: Elsőkben, Lenny és Jen pedig utána is barátok maradtak.


23. Még durvább smink


A színész Stanley Tucci-t barnító spray-vel fújták be, nagyon erősen kisminkelték, világoskék parókája, szemöldöke volt és műfogsor segítségével ábrázolta Caesar Flickermant, Az Éhezők Viadala showműsorainak vezetőjét a filmben.

22. Súlyproblémák


Chris Hemsworth (a Thor főszereplője) azt mondta öccsének, Liam Hemsworth-nek, hogy fogyókúráznia kellene Gale szerepe miatt. Végülis Liam karaktere elviekben éhezett.

21. Agyrázkódás véletlenül


A forgatásra való felkészülés során a Katnisst alakító Jennifer Lawrence egyik alkalommal véletlenül fejbe rúgta Josh Hutchersont, akit ezáltal a szó szoros értelmében kiütött és Josh-nak emiatt agyrázkódása is lett.

20. Félig kiolvasztott áfonya


A filmben az éjfürtöt, a mérgező bogyót, - amely olyan halálos, hogy egyetlen percen belül végez áldozatával, - félig kiolvasztott áfonyával helyettesítették.

19. Ó, azok a becenevek


Néhány rajongó összekombinálta a főszereplő Katniss és szerelme Peeta nevét, így a párost a némileg kínosan hangzó Peeniss becenévvel illették.

18. Gyorsolvasás


A Peetát alakító színész, Josh Hutcherson alig öt nap alatt olvasta ki a teljes trilógiát, hogy felkészüljön Peeta szerepére.

17. A mezítlábasok állama


A film nagy részét Észak-Karolina erdeiben forgatták, azon belül is Asheville-ben, Charlotte-ban és ezek környékén.

16. Minden idők 5. legnagyobb bevételű nyitónapja


A film minden idők 5. legnagyobb bevételű nyitónapjának rekordját tartja [vagyis tartotta a cikk eredeti, 2012. április 5-i megjelenésekor - azóta már csak a 14. úgy látom] 68,3 millió dolláros első napi bevételével.

15. Folytatások

A kép természetesen nem az eredeti cikkből van :)

A könyvek népszerűségének ellenére a Lionsgate elárulta, hogy a Futótűz és a Kiválasztott filmváltozatának elkészítése az első film bevételeitől függött.

14. Több ezer jelmez


A film jelmeztervezői legalább 1800 jól átgondolt jelmezt készítettek a kapitóliumi polgárokat alakító statiszták számára.

13. Művészhadsereg


Több, mint 35 teljes állású sminkes dolgozott azon, hogy kisminkeljék a főszereplőket és az alkalmanként több, mint 500 statisztát.

12. Taylor Swift


A Grammy-díjas énekesnő két dallal is hozzájárult a filmzenei társalbumhoz. Ő írta az Eyes Opent és a film egyik végefőcím dalát, a Safe And Sound-ot is a The Civil Wars közreműködésével.

11. Még egy súlyprobléma


A Cato-t alakító Alexander Ludwig közel 15 kiló izmot szedett magára a szerep kedvéért.

10. Irak


Suzanne Collins írónő fejében akkor született meg Az Éhezők Viadalának ötlete, amikor egy este az iraki háború és egy valóságshow között kapcsolgatott. A két műsor ötvözetének eredménye lett a sorozat.

9. 26 fordítás


Az Éhezők Viadala könyvváltozatát 26 nyelvre fordították le. 

8. Komoly versengés


Chloe Grace Moretz-ot (Ha/Ver), Emma Roberts-et (Sikoly 4.), Hailee Steinfeld-et (A Félszemű), Saoirse Ronant (Hanna - Gyilkos Természet) és Abigail Breslint (A család kicsi kincse) is meghallgatták Katniss szerepére, de végül Jennifer Lawrence nyerte el a szerepet.

7. Rekorddöntő


A filmre február 22-én, négy héttel a premier előtt kezdődött el az elővételi jegyvásárlási lehetőség. Az elővételben váltott jegyek ára megdöntötte Az Alkonyat: Napfogyatkozás egyetlen nap alatt eladott jegybevételének az árát és aznap a teljes jegyelővétel 83%-át tudhatta magáénak.

6. Nem az első alkalom


Jennifer Lawrence és Paula Malcomson már korábban is alakítottak együtt anyát és lányát. A páros korábban, 2003-ban már szerepelt együtt a Döglött Akták egyik epizódjában, amelyben Malcomson egy hajléktalan anyát alakított, aki férje halála után azért küzd, hogy segítséget szerezzen két gyermeke neveléséhez, akárcsak Az Éhezők Viadalában.

5. "Szőrmentén"


Wes Bentley a New York Magazine-nak elmondta, hogy furcsa szakállát, amellyel Seneca Crane szerepében pompázhatott teljes egészében saját szakállából alakították ki, nem mű volt.

4. Festeni vagy nem festeni?


Liam Hemsworth és Jennifer Lawrence eredeti hajszíne szőke, így nekik barnára kellett festetniük a hajukat a film kedvéért, míg az eredetileg barna hajú Josh Hutchersonnak pedig szőkére.

3. Remegő kezek


Gary Ross rendező úgy döntött, hogy az arénában a rohanós jeleneteket és azokat, amelyek a főhős szemszögéből játszódnak, remegő kézikamerával veszi fel. 

2. Római Birodalom


A fiktív állam neve, a Panem a latin "Panem et Circenses", magyarul "cirkuszt és kenyeret" mondásból ered, amely a Római Birodalom bukása előtti időszakra utal, amikor a kormányzat azzal kerülte el az emberek elégedetlenségét, hogy ellátta őket ennivalóval és erőszakos gladiátorviadalokkal.

1. Egy gyilkos neve


A Katniss, a könyv főhősének neve egy ehető növény nevéből származik, amely a Sagittaria nemzetségéből származik, ami nyílhegyet jelent. Ez is egyfajta utalás arra, hogy a főhősnő az íjászatban tehetséges.
Forrás: list25.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése