2017. szeptember 14., csütörtök

Életmű Oscart kap Donald Sutherland

Donald Sutherland, akit a MASH-ben, Az Éhezők Viadalában és még 140 másik filmben láthattunk, hamarosan életmű Oscarban részesül a belga rendezőnő Agnes Varda mellett, jelentették be az Oscar szervezői még múlt szerdán.

Sutherland és Varda mellett az afroamerikai filmrendező, Charles Burnett és Owen Roizman operatőr is megjelennek elismerésben részesülnek, ők tiszteletbeli Oscart kapnak a novemberben a Filmakadémián megrendezésre kerülő ceremónián.

John Bailey, az Akadémia elnöke elmondta, hogy a díjazottak jól jellemzik a "nemzetközi, független és kasszasiker filmek készítésének keresztmetszetét, mi pedig tisztelgünk ezen négy művészünk előtt, akik megtestesítik sokféleségünket."



A 82 éves kanadai Sutherland karrierje öt évtizede a csúcsán van, mióta 1967-ben először alakított nagyot a Piszkos Tizenkettőben. Pár évvel később vicces katonaorvos szerepében láthattuk a MASH 1970-es moziverziójában, majd a Ne nézz vissza! és a Klute című thrillerekben is feltűnt.

Sutherland, aki a 24 főszereplőjének, Kiefer Sutherlandnek az édesapja, négy filmen keresztül alakította Snow elnök szerepét Az Éhezők Viadala című fiataloknak szóló mozi sorozatban. Korábban soha még csak jelölést sem kapott Oscar-díjra.

A belgiumi születésű Varda több, mint hatvan éven keresztül kísérletezett rövid- és dokumentumfilmekkel illetve nagyjátékfilmekkel. A francia újhullám anyjának nevezik, és olyan filmek készítésében vett részt, mint a Cleo 5-től 7-ig, a Boldogság, Az egyik énekel, a másik nem.

Charles Burnett független filmes, akinek munkáját, köztük az America Becoming című filmmel, az afroamerikaiak életének ábrázolásáért dicsérik.

Owen Roizman korábban már öt Oscar jelölést kapott operatőri munkáiért, köztük a Francia Kapcsolatért, Aranyoskámért és a Hálózatért.

A tiszteletbeli Oscar-díjakat november 11-én egy gálavacsora keretein belül fogják átnyújtani.
Forrás: Reuters

1 megjegyzés: