2015. május 5., kedd

Olvassuk újra a Kiválasztottat - 22. fejezet

Ebben a fejezetben már képtelenség bármit is spoilermentesen idézni. Mégis, továbbra is azt javaslom, az eredeti regényt olvassátok, ennek a bejegyzésnek csak a történet felidézése a szerepe.

"A lényeg, hogy tudják, idelent vagyunk, és ránk szabadítottak valamit, valószínűleg egy mutáns falkát, amelynek egyetlen feladata, hogy megtaláljon engem.
– Katniss. – Olyan közelről szól a hang, hogy rémülten felugrok. Kétségbeesetten keresem a hang forrását, felajzom az íjamat, a célpontot kutatom. – Katniss. – Peeta ajka alig mozog, de semmi kétség, ő suttogta a nevemet. Pedig pont úgy tűnt, mintha jobban lenne. Már azt hittem, végre elindult felém. Erre itt az ékes bizonyítéka, hogy Snow mérge milyen helyrehozhatatlan károkat okozott. – Katniss. – Peetát arra programozták, hogy válaszoljon a mutáns falka sziszegő kórusára, és csatlakozzon a hajtóvadászathoz. Mocorogni kezd. Nincs más választásom. A fejére célzok a nyíllal.
Nem fog érezni semmit. Ám ekkor hirtelen felül, rémülten pislog, levegő után kapkod.
– Katniss! – kiáltja, és felém kapja a fejét, de szerencsére nem veszi észre a nyilat. – Katniss! El kell tűnnöd!
Habozok. A hangja rémült, de látom rajta, hogy nincs bekattanva.
– Miért? – kérdezem. – Mi adja ki ezt a hangot?
– Nem tudom – feleli. – De meg akar ölni. Fuss! Menekülj! Gyerünk már!"

"Három háztömbnyit haladunk egy túlfolyócsőben meg egy elhagyatott vasúti alagútban, amikor valaki öblös torokhangon üvölteni kezd, s hangját visszaverik az alagút falai.
– Avoxok! – mondja Peeta. – Darius is pont így üvöltött, amikor kínozták.
– Elkapták őket a mutánsok – mondja Cressida.
– Ezek szerint nem Katniss az egyetlen célpontjuk – állapítja meg Leeg 1.
– Lehet, hogy bárkit megölnek, aki az útjukba kerül. Csak nem állnak meg, amíg el nem kapják Katnisst – mondja Gale. Sok időt töltött Beetee mellett, sokat tanult tőle.
Nagy valószínűséggel igaza van. Már megint ugyanaz a helyzet. Itt állok egy csomó emberrel, akik miattam fognak meghalni. Barátokkal, szövetségesekkel, vadidegenekkel, akik a Fecsegőposzáta miatt veszítik el az életüket."


És valóban :(

"Úgy tervezem, hogy miután befordulunk a sarkon, felrobbantom a Húsdarálót, de ekkor beleszaladunk egy újabb, a térképen nem jelölt podba.
Minden néma csendben történik. Észre sem venném, ha Finnick nem rántana vissza.
[...]
Hátrafordulok felhúzott íjjal, de azonnal látom, hogy már nem tehetek semmit. Gale két nyila is ott hever a földön egy, a padlótól a plafonig nyúló, széles, aranysárga fénynyaláb tövében. A nyaláb belsejében Messalla mozdulatlan, mint egy szobor. Lábujjhegyen ágaskodva, a fejét hátrahajtva áll a fénysugár fogságában. Nem tudom megállapítani, hogy üvölt-e, bár a száját kitátja. Tehetetlenül nézzük, ahogy a húsa elolvad, mint a gyertyaviasz."

Menekülés közben hamarosan kiderül, milyen mutáns lények is támadnának Katnissre. 

"Ezek nem Békeőrök, hasít belém a felismerés.
Fehér, négylábú lények, nagyjából akkorák, mint egy kifejlett ember, de a hasonlóság ezzel véget is ér. Csupaszok, hosszú hüllőfarkuk van, a hátuk ívelt, a fejük előreugrik."



A mutánsok nem elég, hogy borzalmasak, veszedelmesek, de még különös szagot, a rózsa és a vér szagának keverékét árasztják, amelyet azonban csak Katniss érez, akit ezáltal lelkileg is még jobban megviselnek az események. Menekülés közben egy Húsdaráló nevű csapdát, podot is el kell kerülniük, és miközben a csapat abban reménykedik, ezen fennakadnak a döbbenetes lények, a felszín felé folytatják útjukat.

"Egy falmélyedésnél Pollux rácsap egy létrára, és felfelé mutogat az aknában. Ez az. Itt fogunk a felszínre jutni.
Elég egy gyors pillantást vetnem a csapatunkra, hogy tudjam, valami nem stimmel.
– Várjatok! Hol van Jackson és Leeg 1?
– A Húsdarálónál maradtak, hogy feltartóztassák a mutánsokat – feleli Homes.
– Micsoda? – kiáltom, és már indulok is vissza a híd felé. Nem hagyom, hogy azok a szörnyek bárkit megöljenek az osztagomból. Ám ekkor Homes elkapja a vállamat, és visszaránt.
– Ha most visszamész, hiába áldozták fel az életüket, Katniss. Már úgysem tudsz segíteni rajtuk. Nézz oda! – Homes arrafelé biccent, ahonnan jöttünk. A mutánsok a csúszós párkányon egyensúlyozva közelednek felénk."

A mutánsok tehát még mindig követik őket, ám hamarosan az osztag még életben lévő tagjai eljutnak egy felszínre vezető létrához:

"Nekivágódom a létrának. A kezemet ráteszik a lépcső fokaira. Rám parancsolnak, hogy másszak. A lábaim szinte maguktól engedelmeskednek. 
[...]
Dühödten húzom fel az utánam érkezőket. Peeta. Cressida. Ennyi.
Mit tettem már megint? Sorsára hagytam a társaimat. De ahogy elkezdek lefelé mászni a létrán, a bakancsommal belerúgok valakibe.
– Mássz már fel! – üvölti le a fejemet Gale, mire gyorsan visszakapaszkodom, felhúzom őt is, és a félhomályos járatba pillantok, hogy ki jön még. – Nem – mondja Gale, és az arcomat maga felé fordítva rázza a fejét. Az egyenruhája cafatokban lóg rajta. A nyakán mély seb tátong.
A mélyből emberi üvöltés hallatszik.
– Még nem halt meg mindenki! – próbálkozom.
– Nem, Katniss. Ők már nem jönnek fel – mondja Gale. – Már csak a mutánsok maradtak."

 Döbbenetes a következő rajongói alkotás az egyik legfontosabb szereplő haláláról.

Forrás

"Lenn a mélyben megpillantom Finnicket, aki kétségbeesetten kapaszkodik a létrába, miközben három mutáns próbálja lerángatni. Amikor az egyikük hátrarántja Finnick fejét, hogy átharapja a torkát, valami bizarr dolog történik. Mintha én lennék Finnick, és a szemem előtt lepörögnének az életem képei. Egy hajó árbocát látom, egy ezüst ejtőernyőt, a kacagó Magst, a rózsaszín égboltot, Beetee háromágú szigonyát, Annie-t menyasszonyi ruhában, a part menti sziklákat nyaldosó hullámokat. Aztán vége."

Peetával is kemény dolgok történnek, bár tény, hogy legalább az ő élete nincs veszélyben. De akkor is megindító a következő jelenetsor, ami nagyon megviseli a gyanútlan olvasó eddigre már erősen megtépázott lelkivilágát. És ehhez is találtam fanart-ot:

Forrás: ianaohime-sama

"– Nem bírok uralkodni rajta. Megint be fogok csavarodni. Mint azok.
Mint a mutánsok. [...]
Esélytelennek tűnik a dolog, talán felér egy öngyilkossággal, de nincsen jobb ötletem. Előrehajolok, és szájon csókolom Peetát. Egész testében remegni kezd, de én nem hagyom abba, addig tapasztom a számat a szájára, amíg el nem fogy a levegőm.
A kezemet a csuklójára kulcsolom.
– Ne hagyd, hogy elvegyen téged tőlem...
Peeta egyre jobban zihál, ahogy a fejében tomboló rémképekkel viaskodik.
– Nem. Nem akarom, hogy...
Erősen megszorítom a kezét, hogy fájjon neki.
– Maradj velem.
A pupillája egyetlen ponttá szűkül, aztán hirtelen újra kitágul, végül a normális méretűre szűkül.
– Örökké – motyogja."

Ekkor már csak egyetlen szint van a felszínig. A csapat utolsó néhány tagja: immáron csak Katniss, Gale, Peeta, Pollux és Cressida van életben, akik egy családi házban találják magukat. Ahol az ott lakó nőt Katniss gondolkodás nélkül és gátlástalanul megöli íjával. Igen, háborúban vagyunk, ahol bármi megtörténhet. :(

Az idézetek Suzanne Collins: A Kiválasztott című regényéből származnak.

13 megjegyzés:

  1. Finnicket nagyon megsirattam! :(
    Úgy tudom az írónő utólag megbánta döntést...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finnick halálával az volt a bajom (már a nyilvánvalón kívül), hogy nagyon el lett nagyolva. Meghalt, szevasz, menekülünk tovább. Oké, az a pár sor, amikor Katniss előtt kb. lepereg Finnick élete, egyfajta tisztelet-adás a karakternek, de ő többet érdemelne. :(
      Illetve, azt hittem, ezzel megúsztuk/túléltük a fontos szereplő halála kategóriát, pedig ...
      Nem a szívem csücske az utolsó kötet, ez mondjuk nem titok.

      Törlés
    2. SPOILER!! Én úgy gondolom, hogy Prim halála "kell" a történetbe. Nélküle nem tudnánk meg milyen igazából Coin és valószínűleg nem úgy érne véget a kötet ahogy végetér. Szóval én az ő halát elfogadtam, hiszen van jelentősége. De Finickének nincs akkora. Ezért nem értem miért kellett meghalnia. Örültem volna, ha a fimben nem ölik meg (mert ugye volt egy ilyen gondolat valamikor, ami aztán gondolom elvetődött...)

      Törlés
    3. Nekem nincs bajom Finnick halálával, már úgy értem azzal, ahogyan Collins leírja. Szerintem abban az akciódús jelenetben kihozta a legtöbet amit lehetett, amit a karakter megérdemel. Nekem személy szerint ez a "Katniss előtt lepereg Finnick élete" dolog nagyon bejött, abszolút érzelmes volt, félek ez a filmben nem jön majd át annyira. Szóval szerintem nem lett össze csapva a halála úgymond, sőt még a könyv vége felé haladva is többször megemlítik vagy gondolnak rá. Pl. mikor Katniss és Peeta behelyezik Annie és Finnick babájának a képét a könyvbe. :)

      Törlés
    4. Finnick halála fontos volt, pont azért, mert hatással van az olvasóra (a filmnél a nézőre). Az, hogy Leeg 1/2, Boggs, Jackson, vagy Mitchell meghal, az az olvasó fejében mint járulékos veszteség jelenik meg. Nincs sok időnk megismerni ezeket a karaktereket (talán Boggst leszámítva), így a haláluk nem is annyira lesújtó. Ha a filmesek jól csinálják meg Finnick halálát, akkor az egész kapitóliumi akciónak sokkal nagyobb lesz a súlya. A könyv talán nem kezelte annyira jól, mint lehetett volna, de egy mozgóképben sokkal könnyebb egy drámai halált bemutatni. Volt már egy pár belőle ebben a sorozatban is.

      Szerintem kellett ez, ha a Finnick fanoknak nem is tetszik. Le kellett rombolni azt a képet, hogy a fontosabb szereplők érinthetetlenek, hogy aztán jöhessen egy még kegyetlenebb esemény.

      Törlés
  2. ez az utolsó kép, valami eszméletlen jó :)

    VálaszTörlés
  3. Sehogy sem tudom lementeni, mert nem engedi az egér jobb klikkjét :'( esetleg linket tudnál adni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mit akarsz lementeni? Képet? Azt úgy tudod, ha a Shift-et is nyomod, miközben kattintasz a képre, így új ablakban jelenik meg, ahol már nem él a jobbklikk tiltás :)
      (Alapvetően a fordításaim védelmében lenne, csak hát nem tudom kiválogatni :/ )

      Törlés
  4. Az utolsó könyvben az írónő túlzásokba esett.(Én szeretem az akció részeket, viszont ezt az utolsó pár fejezetet nem tudom,hogy fogom bírni a filmben. Érdekes érzés ez, mert várom hogy legyen benne akció meg minden, de vhol meg mégsem...)
    De azért dicséret illeti az írónőt,mert az ebben a fejezetben történt borzalmak után, fantasztikusan vált témát (Katniss-Peeta jelenet) :D

    VálaszTörlés
  5. Nem tudom, hogy a többiek hogy vannak vele, de szerintem ezek a mutánsok gagyik. Valószínű, hogy (mint az első filmben) ebben is változtatnak rajtuk valamit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is módosítva lesz valahogyan. Az arénával szemben a Kapitólium utcáin kicsit életidegenek lennének.

      Törlés
    2. Illetve tájidegenek. :)

      Törlés
    3. Mondjuk ezek a föld alatt lesznek, szóval szerintem pl. semmi baj velük...

      Törlés