2015. május 17., vasárnap

10 érdekes utalás az Éhezők Viadala sorozatban

Kevés olyan filmsorozat van, amelyet annyira tüzetesen vesznek górcső alá a rajongók, mint az Éhezők Viadalát. Mivel idén már az utolsó filmjét tekinthetjük meg a sorozatnak, a Yahoo Movies összegyűjtött néhány olyan filmes rejtett titkot, amelyre magunktól biztos nem jöttünk volna rá. Vagy mégis?

1. A szereplőgárda kedvenc hip-hop klubjának neve megjelenik Panemben


A Futótűzben Katniss és Peeta a szekéren állnak, amikor áthaladnak egy alagút alatt, amelyre a PDL-736 szöveget festették. Vajon ez arra utal hány városrészre osztották a Kapitóliumot? Vagy hogy ez a város 736. alagútja lenne?

Nem. Igazából ez egyfajta tisztelgés a Ponce De Leon-736 előtt, amely a szereplőgárda kedvenc szórakozóhelye volt, amikor Atlantában forgattak.


2. Nagyon klassz előzetes a Kiválasztott 1. rész végén


Ha azelőtt kimentél a moziból, hogy a film teljesen véget ért volna, lemaradtál a sorozat utolsó filmjének ezen forradalmi ízelítőjéről.

Míg a Fecsegőposzáta korábban csőrével lefelé nézett, ezáltal is szimbolizálva, hogyan nyomja el a Kapitólium Panem népét, ezúttal a végefőcím után a madár kitárja szárnyait, az ég felé tekint, így utalva Katniss újdonsült szabadságára és a 13. körzet felemelkedésére. [Azért túlzásokba ne essünk, na. És ez nem volt olyan fene nagy titok...]

3. Effie egy ausztrál komikus karakteren alapszik


Mary Coustas karaktere, Effie Stephanidis több asuztrál vígjáték szereplője, egy görög származású harsány nő, akinek jó érzéke van a különböző parókákhoz és az öltözködéshez.

A filmekben Effie is különleges és vagány parókáiról és a Kapitóliumból származó csúcsdivatú ruháiról ismert. Látod a hasonlóságot?

4. Steven Soderberg rendezte az első film egy részét


Az Oscar-díjas rendező jó barátságban van Gary Ross-szal, aki az első film forgatókönyvét írta és a filmet rendezte. Amikor Soderberg megjelent a forgatáson, a Twitteren azonnal elterjedt, hogy lecserélik Rosst, illetve, hogy ő biztosan már párhuzamosan forgatja a sorozat második filmjét.

A valóság azonban sokkal egyszerűbb volt. A páros gyakran segít egymáson és Ross (aki nem akciójeleneteiről híres), megkérte barátját, hogy két napon keresztül vállalja már el a második stáb rendezését, hogy ne kelljen valaki ismeretlent leszerződtetnie. 
[Soderberg a Ruta halála utáni 11. körzetben kitört lázadás jelenetsorát forgatta, miközben párhuzamosan tudott dolgozni Ross a fő stábbal. Erről azért azok már olvashattak, akik már az első film időszaka alatt is követték az oldalt. :)]

5. A Győztesek Falujának szobra a valóságban egy feminista emlékművön alapszik


A Futótűz produkciós csapata kétségkívül szeretheti New York építészetét. Az angyalt ábrázoló szobor, amely mellett Katniss elhalad a Győztesek Falujába tartva, a Central Parkban található Bethesda szökőkút tetején látható szobor alapján készült.

Az Emma Stebbins által tervezett szobrot 1873-ban avatták fel, és a sorozatra is jellemző feminista hangulathoz is illeszkedik, hiszen New Yorkban ez volt az első komoly alkotás, amelyre egy nő kapott megbízást.

6. Katniss karakterét a Távol a Világ Zajától főhőse inspirálta


Tudvalevő, hogy a sorozat írónője, Suzanne Collins a klasszikus irodalom, a mitológia és a természet különböző területeiről szerezte inspirációit. Ez Katniss esetében sem történt másként.

A keresztnevének jelentése 'nyílhegy' (vagyis nem véletlen, hogy épp az íjászatban tehetséges). A vezetékneve viszont Bathsheba Everdene, Thomas Hardy Távol a Város Zajától bátor hősnőjétől származik.

A viktoriánus korban játszódó hősnőt Katniss-szel összehasonlítva, az írónő azt mondja, "nagyon különbözőek, mégis mindketten teljes szívükből harcolnak". A regény legújabb moziváltozata június 11-től látható a magyar mozikban.

7. A Futótűzben egy Pixar utalás is megtalálható


Aki valaha látott Pixar filmet, az tudhatja, hogy mindig megjelenik benne valahol az A113-as utalás, amely a Kaliforniai Művészeti Egyetem azon tantermére utal, ahol számos sikeres animáció- és grafika szakos hallgató is tanult.

A Futótűzben, amikor Snow elnök Katnisst figyeli a képernyőn, annak jobb alsó sarkában feltűnik az A113-as felirat. 

8. A produkciós terveket egy ismert amerikai fotós ihlette


Dorothea Lange egy amerikai fotós volt, aki leginkább a gazdasági világválság idejében fotózott az Egyesült Államokban, képeinek középpontjában pedig a gazdasági hanyatlás állt.

Nem nehéz észrevenni a hasonlóságot a 12. körzet fájdalmas szépsége és Lange elégikus hangulatú képei között, hiszen mindkettőben a szegénység és a rejtett elhatározás áll a képek középpontjában.

9. Snow elnök keresztneve egy Shakespeare műből származik


A Coriolanus Shakespeare legvéresebb drámái közé tartozik, ugyanakkor egyik legtöbb politikai tartalmú írása is. 

Shakespeare főhőse darabjában a totális diktatúrát jelképezi és egy olyan eszme születését, amelyet később fasizmusnak neveztek el.

10. Az általunk megvásárolható Hanging Tree változat már cenzúrázva van


Jennifer Lawrence újabb tehetségét villantotta meg, amikor megjelent a Kiválasztott, 1. részben hallható igen morbid kis dalocska egyik verziója kislemezen. A szám, amelynek Suzanne Collins által írt szövegére a The Lumineers két tagja szerzett zenét, a filmben szereplő lázadás dala lett.

Ha azonban figyelmesen meghallgatjuk, rájöhetünk, hogy a dal a (a könyv középpontjában álló) harcban résztvevők mindegyikét manipulálja. Plutarch Havensbee el is árulja, hogy a dal egyik során a "halál nyakláncá"-ról a "remény nyakláncá"-ra változtatta, hogy a 13. körzet lázadói még több erőt nyerhessenek belőle. És a dalnak ezen verziója jelent meg iTunes-on.
Forrás: Yahoo Movies UK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése