2015. május 25., hétfő

Olvassuk újra a Kiálasztottat! - 24. fejezet

A vége felé közeledünk a kötetnek és azt hiszem, a legdurvább fejezet következik. :(
AKI NEM OLVASTA A KÖNYVET, NE OLVASSA A BEJEGYZÉST, mert erősen SPOILER-es, filmélmény rontására alkalmas írás következik. Természetesen ez alapvetően nem célom, a bejegyzés azoknak szól, akik már olvasták a kötetet és csak felelevenítenék azt.

A fejezet elején Katniss még azon gondolkodik, amit a két fiú mondott róla, hogy mi alapján fog majd végül közülük választani. Kicsit rosszul is esik neki.

"Ahogy belegondolok, nem is lenne nehéz választanom. Az életben maradáshoz ugyanis egyikükre sincs szükségem."

És erről van is egy klassz kép Alkonyat kontra Éhezők Viadala összehasonlítás témában:

Forrás: ImgFave



Közben a csapat a TV-ből értesül arról, hogy a lázadók benyomultak a Kapitóliumba és egyre komolyabbá válnak a harcok. az emberek menekülnek otthonaikból, ezt saját szemükkel látják. Nekünk pedig remek forgatási képeink vannak - valószínűleg épp - erről a jelenetről:

"Az utcáról tülekedés zaja szűrődik be, az ablakhoz lépek, kikukucskálok a zsalu lécei közt. Bizarr látvány tárul a szemem elé a hajnali fényben. A lázadók által elfoglalt háztömbökből a menekültek a Kapitólium központja felé özönlenek. A legrémültebbek pongyolát és papucsot viselnek, de vannak, akiket nem ért felkészületlenül a támadás, és több réteg ruhát is magukra öltöttek A kezükben a legkülönfélébb holmikat cipelik: ölebeket, ékszeres ládikákat, cserepes virágot. Egy bolyhos pongyolás férfi például egy túlérett banánt szorongat a kezében. Zavarodott, álmos gyerekek botladoznak szüleik után, a legtöbbjük még ahhoz is túl kába vagy túl döbbent, hogy sírjon."

A következő napot a csapat még Tigrisnél tölti. Elemzik a helyzetet, végiggondolják mit is tudnának tenni ebben a káoszban. Mivel Katniss nem szeretne Coin kezére kerülni, úgy dönt, folytatja "küldetését". Megpróbál még közelebb kerülni Snow-hoz. Gale vele megy. Hogy ne ismerjék fel őket, Tigris segít nekik:


"A következő órát azzal tölti, hogy újraalkotja mind az ötünket. Átöltöztet bennünket, de olyan trükkösen, hogy kabát és köpönyeg nélkül sem látszik az egyenruhánk. A katonai bakancsunkat valami szőrös papuccsal fedi be. A parókánkat tűvel rögzíti. Miután letisztítja kapkodva felrakott, ízléstelen sminkünk maradványait, szépen kifest minket. Kendőkkel letakarja a fegyvereinket. Retikülöket meg mindenféle csecsebecséket aggat ránk. Amikor elkészül, pont úgy nézünk ki, mint a lázadók elől menekülő kapitóliumiak."




Így aztán Katniss és Gale beveti magát a Kapitólium utcáira, ahol hamarosan elszabadul a pokol. Az események elszabadulnak és összekuszálódnak és a kavarodásban Katniss és Gale is elveszíti egymást.

Katniss eljut az elnöki palotáig, ahol megdöbbentő dolgokat tapasztal:

"Félúton járok, amikor észreveszem az épület elé felállított betonkarámot. A fala másfél méter magas lehet, téglalap alakú, és telezsúfolták menekültekkel. Talán ők azok a kiválasztottak, akik a palotában kaptak szállást? Ahogy közelebb érek, észreveszem, hogy a barikádon belül csak gyerekek vannak. A tipegő kisgyerektől a langaléta kamaszig. Rémültek és átfagytak. Csoportokba verődve állnak, vagy összegémberedve fekszenek a földön. Nem engedték be őket az elnöki palotába. Beterelték őket ebbe a karámba, amelyet fegyveres Békeőrök állnak körbe. Rögtön rájövök, hogy az őröket nem azért vezényelték ide, hogy a gyerekekre vigyázzanak. Ha a Kapitólium szavatolni akarná a biztonságukat, akkor már régen egy föld alatti bunkerben lennének. Ezek a gyerekek azért vannak itt, hogy Snow elnök biztonságát garantálják. Ez itt egy élőpajzs."

A gyerekek közé szürke ejtőernyők hullanak, ami a viadalok alapján segítséget, reményt jelent számukra, ám azok ehelyett felrobbannak közöttük. Amikor pedig az ember olvasás közben azt hiszi, ennél jobban már nem facsarodhat össze a szíve, kiderül, hogy de.

"Először a szőke hajfonatot pillantom meg a lány hátán. Aztán lekapja a kabátját, hogy betakarjon vele egy jajgató kisgyereket. A lánynak hátul nincs betűrve rendesen az inge, olyan, mint a kacsafarok. [...] A nevén szólítom, megpróbálom túlkiabálni a tömeg morajlását. Már majdnem ott vagyok, már a barikád közelében járok, amikor meghall engem. Felém fordul, és a nevemet mondja. Le tudom olvasni a szájáról. 
És a következő a pillanatban felrobban a maradék ejtőernyő."

Forrás: Youtube

Ezért gyűlölöm az utolsó kötetet. Millió és egy erkölcsi kérdést vet fel és bár értem a miérteket és felfogom, hogy ez a háború, mégsem tudom szeretni sem ezt a fejezetet és ezáltal a sorozat utolsó kötetét sem. Sajnálom. :(

A részletek Suzanne Collins: A Kiválasztott című regényéből származnak.

8 megjegyzés:

  1. Hát, ezt a fejezetet a mai napig nem tudom hova tenni. Egyszerűen nem értem ezt a végére már minek kellett, persze háború meg minden,de ezt már túlzásnak éreztem/érzem. Főleg, hogy itt már a cselekmény végén jártunk. Igaz,ha ez nem történt volna meg akkor teljesen más végkifejlete lett volna a történetnek. Mégis azt kell,h mondjam ezt már nem kellett volna.(pláne nem a végére)
    Mindenesetre érdekes lesz látni,h az utolsó filmben ezt hogyan vezetik fel és persze hogy mennyit mutatnak majd nekünk ebből.

    VálaszTörlés
  2. nagyon kíváncsian várom, hogy miként vitelezték ki ezt a részt. legártatlanabb szereplőnek mondunk búcsút. tényleg igazságtalan, szomorú és meghökkentő. én sem szeretem ezt a részt, de ezzel egész a történet. a következő fejezetekben tovább gondolva ez teszi világossá a miérteket. ncsi

    VálaszTörlés
  3. Az nem derült még ki,hogy ki játsza majd Tigris szerepét?

    VálaszTörlés
  4. Prim az egyik kedvenc szereplőm az elejétől kezdve, szóval nagyon szíven ütött a halála. A cselekmény szempontjából ugyanakkor rendkívül fontos történés, ami messzemenően befolyásolja a történet végét, egyúttal egyfajta keretet adva a teljes trilógiának. Katniss az első rész elején önként jelentkezik, hogy megmentse a húga életét, elindítva ezzel egy olyan folyamatot, amit nem tud megállítani/kontrollálni, és amely végül Prim halálával végződik. Szerintem brilliáns ötlet volt, még ha a kivitelezése hagy kívánnivalót maga után, túl hirtelen, nincs felvezetve rendesen. Éppen ezért reménykedem, hogy Primből SOKKAL többet kapunk, mint amennyit a könyv ezen szakaszában szerepelt. Ne csak annyi legyen, hogy hirtelen feltűnik a semmiből, és már annyi is neki. Nyugodtan el lehet szakadni Katnisstől, és ugyanúgy, ahogy a Katniss vs. Coin szálat is jobban ki lehet bontani, Prim is megkapja, ami neki jár.

    VálaszTörlés
  5. A fenti képhez kapcsolódva szeretném megkérdezni, Ancsi, hogy te mennyire vagy Twilight-fan?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amúgy eléggé nagyon. :) De ez a párhuzam vagy épp ellentét azért jogos :))

      Törlés
    2. Ht igen, eléggé az;)

      Törlés