2019. július 17., szerda

Minden, amit a 10. Éhezők Viadaláról tudni lehet

Ismét a ScreenRant jelentetett meg egy cikket a készülő Éhezők Viadala előzménykönyv kapcsán, amelyről ugye alapvetően annyit lehet tudni, hogy a Sötét Napok utáni 10. évben fog játszódni, mert Suzanne Collins írónő szerint ez az időpont a legalkalmasabb az emberi természet bemutatására. A cikk - amelynek forrásaként egy Hunger-Games-Fandom aloldalt vélek felfedezni, számomra elég sok újdonságot tartalmaz, amelyeket egyelőre nemigen találok a könyvekben, szóval jelezzétek bátran, hol vannak elejtve ezek az infók, ha Ti megtaláljátok. Íme tehát a cikk(részlet):

A Suzanne Collins által írt Éhezők Viadala előzménykönyv híre kétségtelenül felrázza majd a rajongótábort, csillapítja majd éhségüket a tudat, hogy többet megismerhetnek majd Panem és az Éhezők Viadala háttértörténetéről. Suzanne Collins nyilatkozata megerősítette, hogy a jelenleg még cím nélküli előzménykönyv a 10. Éhezők Viadalára koncentrál majd, amely a Sötét Napok utáni 10. évben zajlik. Ez pedig felveti a nagyon érdekes kérdést: pontosan mit is tudnak a rajongók a 10. Éhezők Viadaláról? Nézzük az ismert [?] tényeket.



A 2. KÖRZETBŐL SZÁRMAZÓ GRIFFIN NAYSMITH LESZ A VIADAL GYŐZTESE

Griffin Naysmith a 2. körzetből származik és ő nyeri meg a 10. Éhezők Viadalát. Griffin úgy nyerte meg azt a Viadalt, hogy közben kifejezetten agresszív és erőszakos volt, hiszen leggyakrabban használt fegyverei a balta és a bozótvágó kés. Az Arénában töltött ideje alatt a Szörnyeteg becenevet érdemelte ki különös kegyetlensége miatt. Egyik legemlékezetesebb gyilkossága alkalmával egy lányt a két szeme közé lőtt nyílvesszővel ölte meg, amit úgy húzott ki onnan, hogy a lány még életben volt. Griffin aztán későbbi 2. körzetből származó Viadal-résztvevők mentora lett, ahogyan az az Éhezők Viadala győztesek körében megszokott. Végül 50-es évei végén halt meg természetes úton, valamikor a 66. Viadal után, sokkal azelőtt, hogy Katniss győzött volna. [Na, ezek az infók vajon honnan vannak? Próbálok keresni a kötetekben, de semmi. Ok, a nevet valószínű a filmváltozatból szedik, amikor a mentőakció során a Kapitóliumnak azt a csarnokát látjuk, ahol a győztesek fel vannak sorolva, de ettől többet én nem találok, pedig messze még a cikk vége.]

A 10. ÉHEZŐK VIADALA A MÁSODIK FŐJÁTÉKMESTER UTOLSÓ VIADALA VOLT

Image result for gamemakers hunger games

A Játékmesterek érdekes karakterei az Éhezők Viadalának. A Főjátékmester feladata a barátságtalan és halálos Aréna megtervezése, ahol a Játékosok a Viadal ideje alatt versengenek. A 10. Éhezők Viadala Arénáját Panem történetének második Főjátékmestere, Lukos Castor tervezte. Lukosról nem sokat tudunk (és arról sem, milyen Arénát tervezett a 10. Éhezők Viadalára), ám azt igen, hogy 70-es éveinek végén járt, amikor játékmesteri karrierjével végül felhagyott, amely posztot a 6. Éhezők Viadala óta töltötte be.

Az Éhezők Viadala könyvekben a 74. Éhezők Viadala Főjátékmestere Seneca Crane. Ő tervezte az erdőt, amelyben olyan veszedelmek elől kellett menekülniük a játékosoknak, mint a vadászdarazsak és a fecsegők, amelyek kegyetlenül meg tudták kínozni a résztvevőket. A 75. Éhezők Viadaláért Plutarch Havensbee volt a felelős, aki a szigetet tervezte, amely óraként működött, amelyre az egykori győztesek: Beetee és Wiress jöttek rá a Futótűzben.

A KAPITÓLIUM MEGPRÓBÁLTA MEGBUNDÁZNI A 10. ÉHEZŐK VIADALÁT


Elviekben a Viadaloknak mindösszesen 74 győztese lehetett volna (a 75. Éhezők Viadalának vagyis a Nagy Mészárlásnak nem lett végül győztese, és közvetlenül a befejeződése után Katniss lázadást szít a Kapitólium ellen). Ám összesen 88 győztes van felsorolva, ami arra utal, hogy néhány évben a Kapitólium vagy úgy csalt, hogy az általa kiszemelt játékos győzzön vagy egyszerűen újraírták a Viadal történetét, hogy az az általuk kiszemelt játékost hozza ki győztesként. Ilyenkor a valódi győztest is megemlítik, de valójában nem őt kezelik igazi győztesként.

Ez történt a 10. Éhezők Viadala alkalmával is Griffin Naysmith és Shine Stanford esetében. Bár a 10. Viadal valódi győztese Griffin lett, a Kapitólium az 1. körzetből származó Shine-t fogadja el győztesként. Shine-ról nem sokat tudni azon kívül, hogy csalással nyerte meg a 10. Viadalt, de úgy tudni, nem sokkal a 67. Éhezők Viadala előtt halt meg.

HOGYAN HAT A TÖRTÉNET AZ ÉHEZŐK VIADALÁRA


Itt talán a legnyilvánvalóbb válasz az, hogy ez a Viadal befolyásolja a következő évtizedek viadalainak lebonyolítását. Griffin Naysmith nevéhez becstelenség kapcsolódik, még akkor is, ha neve megjelenik a Kiválasztott filmváltozatában a Kapitóliumban [Peeta kiszabadítási akciója során] a győztesek nevét felsorakoztató pillérek egyikén. Még fontosabb, hogy itt a 10. Éhezők Viadala során Griffin és a többiek olyan gyilkolási és túlélési stratégiákat fejlesztettek ki, amelyeket a 75. Viadalig mások is alkalmaztak. Ilyen például az, hogy megették a fák apró terméseit, hogy csillapítsák éhségüket, amelyet a Nagy Mészárláson maga Mags is alkalmazott és így maradt életben sokáig.

Tágabb értelemben véve a 10. Viadal volt az, ahol megszilárdult az Éhezők Viadala szokásrendszere, és amely tervek alapján a későbbi Viadalokat megtervezték. A 10. Viadalra látszólag már kialakultak bizonyos szokások, hogy a Játékosokat hogyan választják ki, és hogy miképp lehet izgalmasan tartani a Viadalt a végső győztes megkoronázásáig. Ez a 10. Éhezők Viadala legfontosabb eleme: itt már nem arról van szó, hogy egyáltalán működik-e, hanem hogy hogyan lehet addig szítani a feszültséget, hogy Panem korai történetének legsötétebb, legkegyetlenebb pillanatai még Katniss életében is élénk emlékek legyenek.
Forrás: ScreenRant

Nos, számomra ezek nem ismert tények, ahogyan a cikk írja az elején, mindenesetre kíváncsi leszek, lesz-e valami alapja ezeknek. Ahogy mondani szoktam: izgi!! :)

2 megjegyzés:

  1. Szia Ancsi!
    Bár igazán nem tartozom a HG célcsoportjába ;-) ,mégis azt kell mondanom lenyűgöztek a könyvek és a filmek.Bármennyire is sötét a történet az írónő is és a rendezők, színészek is mesterművet alkottak!
    És Te is lenyűgöző munkát végzel itt a blogodban. Gratulálok hozzá! Nagyon örülök,h idetaláltam.
    Olvastam a fanfiction-kat is, a fordításaid szuperek és egyáltalán le a kalappal a munka előtt, amit itt végzel!

    A kommentekben egyszer olvastam,h a fordításaidat feltetted egy oldalra, ahonnan letölthetőek. Szerettem volna,de nekem nem sikerült. Mit csináltam rosszul? Feltennéd a linket újra? Természetesen,ha változatlanul nyilvánosnak érzed. Nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Szia Ancsi!
    Bár vszínű nem én vagyok a könyv/film elsődleges célközönsége,mégis lenyűgöz mindkettő. És az oldalad is! Óriási munka, gratulálok hozzá.

    VálaszTörlés