2019. július 13., szombat

Panem Kisokos - 12-13. körzet és a Vadon

Nem mondom, hogy végülis el vagyok ragadtatva ettől a cikksorozattól, de ez a mai - záró - fejezet már izgalmasabb részeket mutat be, elevenít fel, úgyhogy remélem, azért szívesen olvassátok. 
Legközelebb más a készülő könyvvel kapcsolatosan hozok egy cikket, szóval ne menjetek messzire ;)

12. körzet

Katniss Everdeen Az Éhezők Viadala filmváltozatának elején.

A 12. körzet a mai Egyesül Államok északi részén, az Appalache hegység magasságában helyezkedik el. Az alig 8.000 fős lakosú körzet a legszegényebbek közé tartozik, hiszen a körzetben élőknek gyakran maguknak kell vadászniuk, hogy legyen élelmük és ruháikat is maguk készítik el, a Kapitólium nemigen segíti őket. A 12. körzet a szénbányászatért felelős, hiszen a területéhez a mai nyugat-Virginia, Pennsylvania, Virginia és Maryland területei tartoznak. 

12. körzet lakói közül a legismertebbek Katniss Everdeen, Peeta Mellark és Haymitch Abernathy. itt él Gale Hawthorne is, Katniss jóbarátja, aki a lázadásban betöltött szerepe által válik ismertté. A 75. Éhezők Viadala után a körzetet lebombázzák, ami annak köszönhető, hogy Katnis és Peeta kijátsszák a szabályokat. A második lázadás után a körzetet újjáépítik és a lázadás során erősebbé is válik. A lázadás után a körzet iparágat vált és szénbányászat helyett gyógyszergyártással kezdenek foglalkozni a körzetben élők.



13. körzet

Image result for mockingjay district 13
A 13. körzet földalatti bunkerei A Kiválasztott filmváltozatában

Mielőtt a Sötét Napok után a Kapitólium megsemmisítő csapást mért rá, a 13. körzetben nukleáris fegyverek gyártása zajlott. Érdekes, hogy épp a nukleáris fegyverek gyártása volt a körzet sajátos iparága, hiszen területileg a mai USA épp azon államainak helyén - Maine, New Hampshire, Vermont Massachusetts - helyezkedik el, ahol ez soha nem volt jellemző. Katniss saját emlékei szerint neki arról is meséltek, hogy a grafitbányászat is jellemző volt a körzetben. 

Ahogy a Futótűzben és A Kiválasztottban is olvashattuk, a 13. körzet fennmaradt a Sötét Napok után is és végül innen robban ki a Második Lázadás, amelynek Katniss lesz a jelképes vezetője. A Futótűzben a 8. körzetből menekült Bonnie és Twill elmondják, hogy úgy gondolják, hogy a körzetben még mindig élnek, ám nem a föld felett, hanem föld alatti bunkerekbe menekültek. A Kiválasztottból aztán kiderül, hogy a 13. körzet egy titkos egyezményt írt alá a Kapitóliummal, hogy amennyiben láthatatlanok maradnak, úgy politikailag függetlenedhetnek Panem többi részétől. Ezt azért tudta elérni a 13. körzet, mert nukleáris fegyvereivel veszélyt jelentett a Kapitóliumra. Így aztán az emberek nyugodtan élhettek a körzetben, soha nem kellett részt venniük az Éhezők Viadalán sem.

A vadon

Image result for katniss gale hunger games
Katniss és Gale Az Éhezők Viadala filmváltozatában beszél a vadonról

A vadon a mai Kanada területén helyezkedik el. Nem sokat tudunk a Panemen kívüli világról, ellentétben más disztópikus világokkal, ahol tudjuk, hogy más országok is léteznek. Az Éhezők Viadala könyvekben Katniss monológjaiból az derül ki, hogy más országokat elmosott a tengerszint emelkedés. Az persze nem teljesen világos, mely országok is ezek pontosan, és mely országok maradtak továbbra is lakottak. Panem térképére nézve elég valószínűnek tűnik, hogy Kanada egy része is víz alá került, más részét pedig visszavette a természet.
Az első kötet elején Katniss és Gale beszélget arról, hogy el kellene szökniük a vadonba.

Forrás: ScreenRant

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése