2016. november 26., szombat

A nosztalgia hónapja - 7. rész: Így láttuk a filmeket

Jaaaj, hát ez is egy hálás bejegyzés, remélem, ezúttal el is olvassátok és - esetleg - örömmel emlékeztek is arra, milyen volt először látni a filmeket. Én is így teszek.



Emlékszem, amikor Az Éhezők Viadalát nem néztem meg éjféli vetítés alkalmával, ám már csütörtökön a melóból egyenesen a moziba mentem. Annyira töményen élt a fejemben az elmúlt időszak rengeteg anyaga, az első vélemények, a film teljes képi anyaga, a sok-sok dolog, ami tetszett, és ami nem. Egy hétig vissza kellett vennem magamból, annyira soknak éreztem, de aztán csak megnéztem még egyszer moziban a filmet.

"Az alakítások nekem mindenki esetében hibátlanok voltak, ezt nem ragoznám, isteni a szereplőgárda, respect mindenkinek.
[...]
Kicsit olyan, mintha úgy készült volna el ez a film, mint egy kötelező házi feladat. Megcsináltuk, benne van minden kötelező, mégis hiányérzet, űr van bennem. Nekem az az érzelmi töltet, ami a könyvet körülöleli, az nem hogy nem jött át, hanem szinte majdnem semmi a filmben. Pedig jelenetenként minden a helyén van. De összességében mintha nem lenne üzenete. Vagy én vagyok nagyon érzéketlen. Szóval nekem hiányzik a filmből valami. Ami tombolást, katarzist kellett volna, hogy kiváltson belőlem, aminek hatására megvettem volna holnapra a következő mozijegyet."

Másodjára már jobban meg tudtam "bocsátani" a film hibáit, de kár, hogy az érzések nem telesen jöttek át.

A Futótűz viszont nem csak könyvben, de filmben is a kedvencem lett. Talán, mert nem mertem hinni benne, hogy jó lesz, de valahogy az a film meg szinte tökéletes lett. Ekkortájt volt a legnagyobb forgalom is az oldalon, mindösszesen 204 hozzászólás érkezett a Vélemény rovathoz. Lentebb természetesen a Ti véleményeitekből is idézek ám.

"Konkrétan a LEGJOBB könyvadaptáció volt, amit életemben láttam. Nagyon jó váltás volt Francis Lawrence. És brutálisan jó a forgatókönyv, a szereplőgárda és a zene, és ezzel szerintem el is mondtam mindent." - írtam akkor. És a mai napig így érzem.

A Kiválasztott 1. részét nagyon lehúzták a kritikák, emiatt voltak félelmeim. Bár nem ugyanaz az élmény volt, mint a Futótűz, de azért én szerettem ezt a részt is a maga lassú menetével, kevesebb cselekményével. Azért kaptunk néhány olyan mozzanatot (Finnick beszéde, Peeta kiszabadítási akciója - mindez párhuzamosan, a gátrobbantás alatta a Hanging Tree-vel), ami nagyon nagy hatású volt. A film könyvhű volt, a rajongóknak szerintem komoly csalódottságra nem volt okuk.

"A kritikusok a film elejét, az első 40 percet kritizálták leginkább: hogy lassan indul, nyögvenyelős, döcögős. Én nem éreztem annak. Nagyon hű adaptáció volt (ez is szerencsére!), és a könyv ilyen. Ez tény. 
[...]
Nem ez lett a kedvenc jelenetem, hanem a a gát átszakítása. Ahogyan az emberek énekelve mentek előre ... a halálba. Hát, halljátok, én nem sírtam Ruta halálakor. Akkor sem, amikor a Futótűzben kihúzták Katnisst a Nagy Mészárlásra, itt sem a Bitódalnál, de az éneklő, halálba menetelő emberek látvány és az, ahogyan összefognak és az emberek igenis megküzdenek szabadságukért - bármilyen paradoxon, az életük árán is - az valami nagyon mélyen megérintett.
[...]
A (két rész) létjogosultság témáról lehet vitatkozni, és azt továbbra is tartom, hogy meg lehetett volna csinálni ezt a könyvet egy filmben, de hányszor is mondtuk, hogy milyen jó lenne egyszer az összes felvételt látni, minden részletet?? Nem láttunk mindent nyilván most sem, de valóban belement részletekbe a film, és nekem, aki nem aszerint értékelem a filmet, hogy hányezer volt közben a pulzusom, hanem hogy mennyit töltök el a világában, azt kell, hogy mondjam, hogy mégsem bánom a szétválasztást. A rajongóknak kedvez."

A Kiválasztott - Befejező részét már keserédes érzésekkel vártuk. Miközben kíváncsiak voltunk a történet végének megfilmesítésére, sajnáltuk, hogy egyszer majd el kell búcsúznunk ettől a világtól (és tényleg, döbbenet, hogy néhányan még egy évvel később is itt vagyunk...) Részemről ez volt az egyetlen film, amit meg tudtam nézni a premier alkalmával, hiszen végre elég korán kezdődött ahhoz, hogy másnap az embernek legyen esélye ébren maradni :D

"Epilógus. Szép lett. 
Tartozom egy vallomással: én korábban nem sírtam még Éhezők Viadala filmen. Nem sírtam Ruta halálakor, bár mindig megérint, amikor Katniss megtudja, hogy részt kell vennie a Nagy Mészárláson. Nem sírtam a könyvek olvasásakor sem.
De ma, amikor Haymitch azt mondja, hazamegyünk, hát bepárásodott az a 3D-s szemüveg. ;( Majdnem megnyugodtam, normalizálódott a szívverésem és a pulzusom, erre nem megjött ez az átkozott macska? Hát lehet ott nem együtt zokogni Katnisszel??? És aztán még Peeta is rátett egy lapáttal.
[...]
De megnyugtató és tényleg lezárás érzést kap az egész és ez jó."

[Lol. Ez a kettő így egymás után. Még a végén magam előtt is kiderül, hogy folyvást picsogok ezeken a filmeken. De nem bánom és nem is szégyellem.]
Naná, hogy az ugrás után tőletek is idézek!! :) Hisz a vélemény rovat, de úgy általában is az oldal Nélkületek nem működhetett volna igazán. Az elmúlt években nem csak a történetből, a szereplőkből nyertem pozitív energiákat, hanem tőletek is. És ezért nem tudok elég hálás lenni.


Szóval így éltétek meg a filmeket Ti! :)

Az Éhezők Viadala
  • "A mellékszerepekben tündöklő színészek, mind egytől-egyik remekeltek! Ahogy a főszereplők is, annak ellenére, hogy Gale-nek nincs, túl nagy szerepe rögtön lejön, milyen ember is ő valójában. Liam teljesesen tisztában van, Gale karakterével. Jennifer is jól játszik, volt pár kiemelkedő pillanata, de nekem hiányzott belőle az a harciasság, ami Katnissben a könyv során végig megvan. Például az arénában, a könyvbéli Katniss küzd a túlélésért, míg a filmben inkább csak sodródik az árral. Josh meg tényleg tökéletes Peeta." (Ria)
  • "A narráció hiányát nagyon jól megoldották a plusz jelenetekkel, így tényleg olyan volt, mintha tévében nézném a műsort és minden fontos információt megkaptam. Jól kihangsúlyozták, hogy ez tényleg egy valóságshow, a kapitóliumiak szórakoztatására. Bepillantást nyertünk az aréna irányítószobájába is, a modern kütyük látványosak voltak és a kék színvilág is tetszett." (Vic)
  • "A vezérlőszoba egyszerűen fantasztikusan volt megcsinálva, az a kegyetlenség, játék, ahogy irányítottak nagyon jól lett elkapva. A legvégén mikor Seneca egy tál éjfürttel találja szembe magát: ISTENI. (megjegyzem végülis az nincs benne, hogy megölik. Csak, hogy: „nosza légy öngyilkos”) Effie kiborulása a malacos jelenet után: IMÁDOM. A 11. körzet fellázadása nagyon okés volt, fantasztikus jelenetek. A felkészülés jelentnél mikor Ruta ellopja a kést… édes. Cato halála előtti monológja kifejezetten tetszett. Az, h megmutatták, ő is csak egy gyerek, aki gyilkológéppé vált, aki nem tudja mihez is kezdjen, aki ugyanolyan sebezhető mint bárki, sokat dobott a filmen." (hipp)
  • "De hát a barlang, az jelentette a csúcspontot. Még akkor is, ha a szöveget átírták. Kit érdekel? Peeta érzelmei olyan erősen átjöttek, hogy miattam a boci-boci tarkát is énekelhette volna közben. (na jó, ez egy kicsit túlzás)
    Voltak „idegesítő” kihagyások, betoldások: a legmegdöbbentőbb az volt, hogy Peeta nem veszítette el a lábát. De aztán végiggondoltam: tényleg olyan nagy szerepe van ennek az egész történet szempontjából? Szerintem NEM.
    " (Vera)
  • "Peeta szerepében Josh nagyon jó volt, Katnissként pedig Jennifer lubickolt a vásznon, Gale se volt rossz, Liam jól játszotta csak keveset mutatták. Donald Sutherland meg Snow elnökként le a kalappal előtte, mikor Seneca-val beszélt serpenyővel vertem volna a fejét (nem azért hogy rosszul játszott) hanem a szokásos diktátor dumák.....főleg a végén mikor gratulál Katnissnek. Szóval tőlem egy erős 8/10-es a film. A végén pedig csak egyet kérek, ahogy egyik kritikában olvastam, fusson az a tűz. (Futótűz :D)" (Krigin Tájrun)
  • "Barátnőim nyugtattak, hogy de jó lett meg könyv hű. Igen, az lett, de a legfontosabb, a viadalon történő érzelmek nem jöttek át. A félelem. AZ idő múlása. Az egyedüllét. A küzdés az életben maradásért. Peeta jelleme, mert szinte annyit látunk belőle, hogy először sír, aztán azt mondja, hogy neki semmi esélye, szerelmet vall, és mondja, hogy ölj meg. Nekem nem jött át pár dolog ami miatt a könyvet annyira megimádtam és le se tudtam tenni." (Zsófi)
  • "Pozitívum mindenképp a játékmesterek irányítóterme, az 5*. Hihetetlenül jól lett felépítve. Illetve a Claudius-Caesar kommentárok is tökéletesek voltak, átadták azt az érzést, hogy ez tulajdonképpen egy valóság show. Isabelle Fuhrman-t én is kiemelném, és nem csak azért, mert ő a kedvencem az egész szereplőgárdából, már a kezdetek óta, hanem mert tényleg iszonyú jól alakította Clove-t. Adhattak volna neki még néhány sort a Lakomás jeleneten kívül, szívesebben hallgattam/néztem volna őt, mint Glimmer-t." (Fanni)
  • "Úgy látszik, nem csak én vagyok az egyetlen, akinek nem tetszett a film annyira(rajongóként mondom.:P) Tizes skálán kábé 7-8-ast adnék. A film és a színészek jók voltak, viszont nekem sok helyen hiányérzetem támadt. Habár sírtam Rue halálán, mégsem mélyültem el annyira benne. :D Ráadásul bosszantott, hogy a Rue (Rue körzete)- Katniss kapcsolatot nem vitték vászonra. Talán nem fontos, hogy Haymitch küldött "altatószert", de nekem hiányérzetem támadt itt is :( Nem érzem azt, hogy különösebb hangsúlyt fektettek volna bármire is. (Sem érzelmek, sem brutalitás, kivéve amikor Clove-val harcolt Katniss, na az nagyon bejött, pont úgy képzeltem.) :D Nekem inkább úgy tűnt, hogy minden magától történt, az események folytatódtak, Katniss meg csak sodródott az árral. Szóval nem éreztem úgy magaménak. Tetszett a film, de nem hozott olyan szerelmet, mint a könyv! :)" (Annie)
  • "Összességében: voltak részek amik nagyon-nagyon megráztak, és tetszettek. Szerintem lehetett volna kicsit könyv-hűbb, annak ellenére, hogy a rendező mindenhol azt nyilatkozta, hogy nagyon könyv-hű lett a film, találtam ellentmondást. Viszont ezeket nagyon jól ellensúlyozzák a kitekintős részek, a Kapitólium látványa, a lázadás, az interjús rész és nem utolsó sorban a nagyszerű színészi játékok. Egyszóval én nagyon élveztem a filmet, nem csalódtam." (Eszter1213)
Futótűz

  • "A film hihetetlen volt, a legjobb elképzelésemet is felülmúlta. Volt benne humor, megható jelenetek és szinte minden fontos dolog ami a könyvben van. Szerintem elég kevés jelenetet hagytak ki. Francis Lawrence nagyon kitett magáért és nagyon jól sikerült visszaadnia a könyv feelingjét. Jen fantasztikus, nem is értem hogy hogy lehet egy ember ennyire tehetséges. Nos Josh ő nagyon cuki! Samnél jobb Finicket elképzelni is nehéz lenne :) .Volt egy pár jelenet amikor megijedtem. És kicsit durva volt a ködös dolog. A liftes Johannás jelenet nagyon vicces volt :D Az a ruha mikor Katniss fecsegőposzátává változik nagyon jól néz ki! Számomra a legmeghatóbb jelenet az volt mikor a Morfling függő nő haldoklik és Peeta mutatja neki a színes eget... Egyszóval szerintem nagyon megérte várni ennyi idejig rá... hihetetlenül jól sikerült." (Loretta)
  • "Röviden és tömören: fantasztikus! Tökéletesen azt kaptam, amit az előzetesek alapján elvártam, sőt még talán többet. A könyvhűség sztem 10/10-es, persze maradtak ki jelenetek, de nem olyan őrült fontosságúak, és nem úgy mint az elsőnél, hogy ha nem olvastad a könyvet, akkor nem is érted a sztorit. Tökéletesen követhető volt, Katniss érzelmei is maximálisan átjöttek még így is, hogy nem E/1-ben van a történetmesélés. Johanna szuper, a liftes jelenet nagyon üt. Plutarch karaktere is nagyon jó lett, habár az órás utalás kimaradt (ezt nem is értem, mivel táncoltak, szóval kb. tényleg csak plusz 1 perc lett volna). A látványvilág egészen hihetetlen, az Arénát remekül oldották meg, bár hagytak ki részeket (nem volt tanakodás a víz csapolásán, nem voltak a nagy terv idejére utaló ajándékok). A végjáték is nagyon jól sikerült. Egy dolgot hiányoltam úgy igazán, még pedig a 13-as körzetet. Twill és Bonnie jelenete teljesen kimaradt, ezáltal a spekuláció is, hogy esetleg létezik. A végén Plutarch mondja, hogy a 13-asba mennek, de igazán nem kommentálja, hogy hogyan is lehetséges ez. Lehet, hogy úgy voltak vele, hogy a 3. rész úgyis két film lesz, és ezért annak a játékidejébe jobban belefér a 13. körzet sztorija, de nekem ez kicsit hiányzott azért." (Solona)
  • "Egyrészt nagyon jót tett a filmnek a rendezőváltás, egyáltalán nem voltak idegesítő kamerarángatások, és sokkal összeszedettebb, és érthetőbb volt a film, akár olyanoknak is, akik nem olvasták a trilógiát." (Marshmallow)
  • "Ó te jó ég! Ez a film fantasztikus! Minden elképzelésemet felülmúlta. A kedvenc jelenetem mikor Peeta megpróbálja meggyőzni Katnisst, hogy utóbbi térjen haza épségben. Bár azért egy kicsit több érzelem is lehetett volna egyes jelenetekben. És néhány részt kissé elkapkodtak. [...] Örülök hogy Peeta stílusát megváltoztatták mert így sokkal érettebb és férfiasabb volt mint az első részben ahool olyan kis gyámoltalan és kisfiúsabb. De egy igazi rajongónak ez a két és fél óra nagyon kevés volt. Számomra szinte elrepült ez az idő, mintha csak másfél óra lett volna. Nagyon hosszú lesz ez az egy év a következő részig de biztos vagyok benne hogy megéri majd ez a sok várakozás." (Eszti)
  • "Annyi minden kavarog a fejemben, és olyan szétszórtnak érzem magam :D Sok jelenet alatt szorult össze a torkom (és még mindig nem értem, miért vágták ki Peeta és a morfling függő nő jelentét, mert így kissé érthetetlen volt, Peeta miért is beszél hozzá és búcsúztatja el kvázi....oké, mert Peeta már csak ilyen rendes srác <3) Johanna vetkőzése csúcs pillanat volt, és közben Katniss arca....mindent vitt az a tekintet, de a fiúké is ;) Jaj, és Finnick elbúcsúzása a szerelmétől :$ A zene fantasztikusan jó volt, örültem, hogy az Éhezők Viadalában hallható dallamok itt is felcsendültek. (Remélem Francis "megtartja" James Newton Howardot)
    Nem sok olyan könyvadaptációt láttam, amire azt mondtam, hogy jobb mint a könyv, de nekem - eddig - az Éhezők Viadala trilógia ilyen!
    " (Lilluci)
  • "Összességében k. jóóó lett a film. Nagyon jót tett a rendezőváltás. Imádlak, Francis és pont. Persze azért vannak hiányosságai a filmnek, de rajongói érzéseim elnyomják ezeket :) Néhány hete volt egy olyan gondolatom, amit függőben hagytam. Az, hogy lehet, jobb lett volna, ha már az első részt is eleve F. L. rendezi, és igen jó lett volna, de hát ez nem kívánságműsor :) Ezek után várom a következő részt, és szerintem nagyon jó lesz, legalábbis most, F.L. magasra tette a mércét. Remélem JNH is marad. A film erőssége: látványvilág, színészgárda, forgatókönyv, zene… Ok, kb. mindent felsoroltam, de hát ez egy brutál jó adaptáció lett :)" (Ági)
  • "Nekem el kell hogy mondjam, összességében nagyon tetszett a film. Az elsőnél még kritikusabb voltam azzal kapcsolatban, hogy a részek nem a könyv szerint voltak, meg hogy tettek hozzá részeket. Most viszont még tetszett is az, hogy voltak kitalált jelenetek, hogy a Snow unokája is hasonlítani akar Katnissre. Johanna és a többiek interjúja nagyon tetszik. A színészek közül mindegyik nagyon jól alakított szerintem, az újak között a kedvencem a Finnick és a Johanna lett. Nagyon bírom a stílusukat... meg ezt az egész sztorit, szóval nem igazán lehet leírni, hogy ez a trilógia mennyi mindent rejt, mennyi mondanivalója van, és az, hogy nem természetfeletti dolgokkal próbálja lenyűgözni a közönséget és izgalmassá tenni a filmet, hanem valóságra, emberi tulajdonságokra, érzésekre és cselekedetekre alapszik." (Scarlet Anderson)
  • "Eszméletlenül jó film! Nagyon tetszett! Az első rész még a mai napig vegyes érzéseket kelt bennem, valahogy kevés a könyvhöz képest és vannak benne olyan részek, amikor szinte semmi sem történik, DE a 2. rész mindezt elfeledteti! Egyszerűen imádtam, hogy gyakran eszembe juttatta a könyv egy-egy jelenetét, annyira hűen ábrázoltak mindent. Odafigyeltek a részletekre és a többi játékosra is. Nem nagyon tudok mit írni, mert igazából az első másodperctől az utolsóig leköti az ember figyelmét és végig izgalmas, az egész SZUPER!" (Geri)
  • "Egyszerűen szuper volt a film... Nekem tökéletesen átadta Katniss és a többiek érzéseit is. Szerintem minden fontos dolog benne volt, talán Bonnie és Twill hiányzott, de azt tudtam h ők nem lesznek benne. Na meg egy kicsit az, amikor Katniss és Finnick ráijeszt Peetára. De hát mindent nem rakhattak bele, mert akkor túl hosszú lett volna (mondjuk én még szívesen elnéztem volna egy ideig:)). Szóval nagy élmény volt, olyan amire vártam, jó színészi alakításokkal, szépen felépített díszletekkel. Mert nekem a helyszínek is nagyon tetszettek. Az első filmben kicsit keveset láttunk pl a Kapitóliumból, most meg mintha "kinyílt volna a világ"... szóval nagyon bele tudtam magam élni." (Lili)
  • "A film tetszett, bár nem úgy ahogy gondoltam, a megrázó/drámai pillanatok szuperek voltak, viszont amikor egy kicsit kezdett volna beindulni a történet, vége lett. (minden akció jelenetnél ez volt) És tudom ez nem éppen egy habos-babos vélemény, de én ezt érzem/ez a véleményem." (Máté)
  • "A film kezdetén már nagyon eltalálták a könyv hangulatát, és nagyon tetszett a dolgok megvalósítása. Nem igazán jelentős, de klassz volt hogy a film címét mikor írták ki. A 12.körzet romjait megrázó volt látni. Kifejezetten örültem hogy a régebbi filmek zenéit is halhattuk ebben a filmben. Jól tették, hogy belerakták Effie-t, kellett egy kis feszültség oldás. Julianne Moore nagyon jól alakította Coin elnököt, az új szereplők sem okoztak csalódást, sőt!
    [...]  A hideg futkosott a hátamon Peeta látványátol az interjúkban. A bombázás... tetszett ahogyan megoldották, és a zene mikor Katniss Prim után rohan nagyon illett oda. Jó volt látni Katniss mosolyát a kerge kandúros résznél. [...] Összeségében én nagyon örülök hogy 2 filmet csináltak, szerintem jó volt a tempó és elég volt az akció is. Szívszorító, azt hiszem ez a legjobb szó a filmre, és tényleg nagyon nagyon más mit az eddigiek. Az összes színész Jen, Josh, Liam, Woody, Julianne, Philip, Natalie, Elizabeth, Sam... mindenki szuper volt! Francis igazán jól megcsinálta, nagyon könyv hűre sikerült, és semmilyen kimaradt jelentenek nem éreztem komolyabb hiányát. Így jó ahogy van! IMÁDOM!!!
    " (LoL)
  • "Nekem nagyon tetszett. Jen és Josh is újra bebizonyította, h milyen fantasztikus színészek. A plusz jeleneteket imádtam, bár kissé soknak éreztem Coint. Az apró humor bombonok pont jókor oldották egy kicsit a drámát. Az új kedvencem Boggs lett, egyből szimpatikus volt. El ne felejtsem végre egyszer Liamet dicsérni. A 12. körzetes jelenete, amikor elmondja, h hogyan menekültek nagyon szép volt. A bitó dal egyszerűen fantasztikus, már maga a dallam is, de Jen gyönyörűen énekel. A halálba menetelő emberek, ahogy éneklik... Fantasztikus. Még most is kirázz tőle a hideg. Nekem a nyolcadik körzetes beszéd is ütött.. Finnick kis elterelő beszéde és a mentőakció egyszerre nagyon jó volt. Hiába tudtam mi lesz, rettentően izgultam.  Nagyon örülök, h ott lett vége ahol. Kellett Coin beszéde,h lássuk lassan ő se más mint Snow, a megírt, hatásvadász beszédével." (hipp)
  • "Számomra óriási élmény volt, hasonlóan az eddigi filmekhez. Annyit hozzáteszek, hogy könyvben is ez a rész volt rám a legnagyobb hatással. Az első kettő talán jobban megírt, izgalmasabb, de ez sokkal durvább, realisztikusabb volt, miközben a drámai vonalat még tovább fokozta az írónő. Na de nem is ez a lényeg, mert most a filmverzióról van szó, méghozzá a könyv első felének filmverziójáról. Nagyjából összeraktam a trailerek alapján, hogy mire számítsak, de így is nagyon váratlanul ért a film végletekig fokozott depresszív hangulata. [...]
    A színészek most is nagyon odatették magukat, ebből a szempontból kifejezetten jól jött a plusz egy film. A könyvben háttérbe szoruló régi, illetve a kibontakozásra nem túl sok lehetőséget kapó új szereplők élnek is a kapott játékidővel. Haymitch és Effie továbbra is szállítják a szükséges mennyiségű humort, utóbbi a könyvben nem szerepel, őt nagyon eltalálták.
    Az új szereplők közül pedig a Coin elnököt alakító Julianne Moore-t emelném ki. Tökéletesen játszott, maximálisan kihasználva a lehetőséget, amit a könyv bővítésével kapott. Egyébként is szép munkát végeztek a karaktere bemutatásával, pár momentuma nagyon jól előrejelzi, hogy milyen utat vesz majd a befejező részben.
    A zene most is jól illeszkedett, részben a korábban is hallott dallamok újrafeldolgozását kaptuk, de volt pár új motívum is, főleg a pörgősebb jeleneteknél. Megemlítendő még a Hanging Tree dal, ami az egész film csúcspontja minden szempontból, követve a lázadók nagyszabású akciójával.
    " (Misafeco)
  • "Én nagyon megszerettem a könyvet is, talán a kedvenc részem lett, annyira más tétet, értéket képvisel már. Féltem, hogy ezt nem tudja hozni a film, de le a kalappal, főleg a lázadókat mutató jelenetek előtt: 7. vagy 5. körzet. Irtózatosan jól megfogták azt, ami a könyvben volt, érezni lehetett a dühöt, az elkeseredettséget, azt, hogy milyen, amikor az emberek tényleg megelégelik azt, hogy játszanak velük, és azt, hogy mekkora erő rejlik az összefogásban. Imádtam!
    Ami zavart, hogy Coin túl kedves volt, csak nagyon a végén kezdett kiütni, hogy vele sincs minden rendben. A filmes csapat tetszett, jók együtt, de a kedven újonc Boggs, akit már a könyvben is kedveltem.
    A zene picit számomra is csalódás volt a sok régről előhozott téma miatt, de a Bitódal kárpótol.
    " (Petra)
  • "1 RÉSZ VS. 2 RÉSZ
    Hú, hát még mindig nem tudom a választ. Szerintem meg lehetett volna oldani technikailag egy filmben. Akkor kaptunk volna egy sacc per kb. három órás, intenzív, pörgős filmet. Ugyanakkor a rajongóknak csak jó így is. A szétszedés is jó helyen volt. Bár sokáig a Diót tartottam a legjobb ötletnek, de így kellett lennie. Szóval majd jövőre, ha megnézem a második részt, akkor már el tudom dönteni :)
    Összességében egy remek kis adaptációt láttam. Jó érzéssel jöttem ki a moziból, a hatása alatt voltam végig. De mégsem ütött akkorát, mint a Futótűz.
    " (Ági)
  • "Francisnek remekül sikerült átadnia a tizenharmadikat, azok számára, akik olvasták a könyvet, ellenkező esetben annyira nem sikerült rendesen felvázolni a körzetet, de ezzel nincs is probléma az ilyen részletek inkább a könyvbe illenek. [...]
    Na most az Éhezők Viadalát én nem éppen az akciók miatt szerettem meg, így az sem érdekelt volna, ha a filmben lévő akciók száma a nulla felé konvergál, de végül még több is került bele a könyvhöz képest, amelyek még jobban színesítették a "történetet" és jobban körüljárták azt, hogy hogyan van hatással a lázadás a többi körzetre. [...]
    Mondhatják azt, hogy ez egy bevezető film, mert az is, de ennek ellenére, nagyon is jól mutatja be, hogyan van hatással egy ilyen helyzet az emberre és szerintem a csapat egy nagyon jó filmet hozott össze nekünk, remélem a második rész túlszárnyalja majd még ezt is.
    " (Peeta)
  • "De egy dologban hiszek, hogy egy könyv és egy film tud egy egészet alkotni. NA ez a Kiválasztottnál teljesen igaz. Mindkettőnek külön-külön vannak gyengeségei, de együtt, egy majdnem tökéleteset alkotnak.
    Szerintem kevés olyan ember van, akinek az utolsó kötet olvasása közben nem futott át az agyán a gondolat, hogy Katniss mély gondolatmeneteiből elég lesz már. Velem is így volt. Na ezt a filmben, csak Katniss arcán láthatjuk, és "rémálmában". De szerintem sokaknak hiányzott például az olyan magyarázatok, mint Katniss kitől tanulta meg a Bitódalt. [...]
    Mindig nagyon szerettem ezeknek a filmeknek a forgatókönyveit, mert jó visszahallani a könyv kulcs mondatait és hogy a készítők ilyen apró dolgokra mennyire oda figyelnek.
    A színészek még mindig hitelesek és panaszunk nem lehet rájuk.
    Összességében megint nagy köszönettel tartozunk a készítőknek, hogy egy ilyen filmet "kaptunk" tőlük.
    " (Soma)
  • "Iszonyatosan lehangoló volt. De tényleg. Nem szoktam sírni a filmeken, itt sem sírtam, hanem az olyan helyeken amin normális ember sír, vagy elérzékenyül, én kínosan nevettem. Tudom, hogy gáz, de nem tudok nyílvánosan sírni. De iszonyat lehangoló volt. A sok öldöklés, halál, szenvedés... nem szeretem az ilyen dolgokat, de muszáj vagyok a pozitív kupacba tenni, mert megérintett, mégha hülyén is reagáltam le.
    Szerintem baromi könyvhű volt, iszonyatosan kiegészítette egymást a kettő. Egyszerűen, wow. Az eddigi kedvenc adaptációm a Rekviem egy álomért volt, de azt hiszem a Kiválasztott első része simán beelőzte. A látvány hihetetlen volt.
    A trilógiából a kedvenc részem a Futótűz, és nekem a film változat nem tetszett, és eddig ez a film viszi a prímet
    ." (Borka)
  • "Nem találok szavakat... Egyszerűen zseniális volt. Teljesen beszippantott, minden egyes perce tele volt izgalommal. Egy igazi érzelmi hullámvasút, megszakadt a szívem... Majd az epilógus megnyugtatott. Hihetetlenül fantasztikus lett. Imádtam:D
    A legjobb filmsorozat. A legjobb szereplőkkel, csapattal.
    Örülök hogy részese lehettem mindennek!
    " (Lori)
  • "...azért kijelenhetem, hogy jó film volt, bár nekem hiányérzetem van. Valahogy hiányzott az a plusz, ami megvolt az első és második részben. De ez van, Francis túl magasra tette a mércét a Futótűzzel, és azt már nem tudta túlszárnyalni. Furcsa, hogy vége, mégsem érzem még, hogy itt lenne a búcsú ideje." (Dominik)
  • "Nekem elég vegyes érzéseim vannak a filmmel kapcsolatosan. Tetszett a könyvhűség, viszont számomra ami a könyvben működött az a filmben kevésbé. (például mikor a film végén Haymitch és Katniss a vonaton a 12. körzetbe tartottak, és csöndben ültek, vagy mikor utána a Katniss egyedül feküdt az ágyban csöndbe burkolózva). Itt elég hiányérzetem volt, hogy jó lenne "belelátni" Katniss gondolataiba, mint a könyvben.
    Amikor a könyvet olvastam úgy éreztem, hogy tele van akciójelenettel, romantikus jelenettel meg alig. Filmben pont fordítva éreztem. Itt már sok volt számomra az érzelemkinyilvánítás (pedig romantikus alkat vagyok).
    Összességében tetszett, mint minden Éhezők viadala film :D Azt nem hittem volna, hogy ilyen sok könyvhű beszélgetést fognak beletenni, azok nagyon tetszettek. :)
    " (Nagy Barbara)
  • "Jó volt, tetszetős, nekem még egy kis akció elfért volna, meg még egy-két csapda,de így is volt elég. Azok viszont atomjók voltak Néha nekem kicsit visszavett a film,amikor emgálltak és beszélgettek vagy egy házban voltak. Lehet így készítették fel a nézőt a végső összecsapásra? Lehet. A vizuális megjelenítés, a kameramozgás rendben volt.
    A vége felé zavart,hogy egymás után jönnek a jelenetek. [...]
    Végszó gyanánt,hát azt kaptam amit vártam, leszámítva apró dolgokat,de elmondhatom,hogy úgy jöttem ki a moziteremből,hogy tudtam, igen a viadal véget ért.... :/
    " (The Real Marci)
  • "Nálam totálisan kiverte a biztosítékot, 19-én láttam, de még most sem vagyok igazán ura az érzéseimnek és szerintem ez még pár napig így lesz amíg lehiggadok. Onnantól kezdtem szétesni, mikor ledobálták a viadalból ismert kis támogatói csomagokat. Csak ugye itt azok nem segítséget, hanem halált hoztak. Itt egyszerűen kikerekedett a szemem, nem akartam elhinni, teljesen kővé dermedtem. Nagyjából ettől a ponttól kezdve a végéig csorgott a könnyem hol kevésbé, hol jobban. [...]
    Engem valamiért alapból az egész trilógia különösen érzékenyen érint, amire még nem sikerült rájönnöm, hogy miért van. Soha egyetlen alkotás nem váltott ki belőlem ennyire durva érzelmeket, mint az Éhezők Viadala. Az első 2 rész is komoly hatással volt rám, de ez a befejező rész torony magasan verte hatásban az első két részt.
    " (Zsolt)
  • "Összességében elégedett vagyok, bár egy picit többet vártam. Ez a történet örökké hatással lesz rám mint gondolkodásilag, emberileg és sose fogom elfelejteni amivel elérte a célját." (Kovács Fanni)
  • "A végén a Katniss-Snow beszélgetés fantasztikus volt. A könyvben többször vissza kellett lapoznom, hogy megértsem, Katniss miért Coint ölte meg végül, de itt egyből világos volt Snow magyarázatával. A kivégzés valami zseniális volt. Igazi nagyszabású jelenet. A végén a 12. körzetben a macskás jelenetnél könnyeztem úgy rendesen a film alatt egyedül. Nagyon megható volt, ekkor tudatosult benne, hogy Prim tényleg meghalt." (RégiKata)
  • "Nagyon nagyon tetszik a Haymitch és Effie ötlet. Elképzeltem hogy ha összejönnének milyen veszekedés lenne, hogy ki kihez költözzön és Katnissék gyerekei mennyire odalennének Haymitch bácsiért és Effie néniért:D Elkalandoztam. Apropó az epilógus is tetszett, nagyon cukik voltak a gyerekek és csak belelendültem a végére és eszembe jutott minden.
    Összességében tetszett és sajnálom, hogy vége, én nem bánnám ha minden évben jönne ki hozzá film. Hiányozni fog az egyszer biztos.
    " (Barbyca94)

15 megjegyzés:

  1. Énnekem az egész sorozat alatt, egyetlen egyszer ment valami a szemembe:) az pedig Prim halála volt, mind a könyvben, mind pedig a filmben.
    De valóban, Haymitch hazamegyünk mondata is megszorongatta a szívem. De nem annyire mint a vég, ami a stáblista felvonulásával kezdődött.
    Mi lenne velünk, ha nem lenne egy elkötelezett rajongója a történetnek, aki létrehozott nekünk ide egy oldalt ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden hozzászólásoddal melengeted a szívemet. Kitartóan és töretlenül visszajelzel. Tudd, hogy akkor is jól esik, ha nem mindig reagálok rá. <3

      Törlés
  2. Köszi Ancsi, ez nagyon jó bejegyzés volt. November lévén eleve rá vagyok hangolódva a sorozatra, meg újra is olvasom, a filmek újranézését is tervezem. Nagyon jók ezek a nosztalgiás bejegyzések, köszi, hogy még mindig itt vagy és csinálod! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaaaj, köszi, hogy ezt írod :)
      Mert oké, lelkesen csináltam a visszaemlékezéseket, de nem mindig úgy tűnik, mintha lenne iránta érdeklődés.
      Persze a fanfic-re van kereslet, az is érkezik nemsoká, de hébe-hóba van még más cikkem és azt meg olyan örömmel osztom meg és nem mindig érzem, hogy más is osztozik örömömben. :)
      Szóval örülök, ha mégis így van.

      Törlés
  3. Èn is örülök a bejegyzèsnek. :) Nagyon jò èrzés volt ùjraolvasni mindezeket.Èrdekes mòd én is ősszel hangolódok rà a törtènetre.Egy ève nem vettem elő a könyveket,de most elolvasom megint!

    VálaszTörlés
  4. Marci (TheRealMarci)2016. november 26. 22:56

    Azt hiszem ezt vártam a legjobban.Kétszer is elolvastam a cikket es mennyi minden jött elo:)
    A Futótűzhöz cimezve. Ezt mindig is mondtam es beszeltem másokkal is,hogy tenyleg az a film volt az amire azt mondtam/tuk,hogy igen, meg lett csinalva es ott volt. De szerintem alapból az az ev nagyon klassz volt.Nekem megmaradt egy nagyon izgulos/elmenyekkel teli evnek. De ahogy neten néztem a külföldi rajongok is igy ereztek. Ez lehet kicsit kusza lett:D
    :u.i:Koszonom az idezest:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akik törzstagok voltak és sokat írtak, azokat igyekeztem idézni. Mondjuk azok általában a véleményükbe is írtak olyat, amit érdekes volt kiragadni. :)
      Amúgy igen, a 2013-as év nagyon jó volt Éhezők Viadala téren. Már év elején, januárban kaptunk ajánló cikket. Áprilisban az első előzetest, júliusban a másodikat egy iszonyat jó Comic Con panellel, aztán meg jött az ősz és az az igazán jó film. :) Közben meg már zajlott a Kiválasztott filmek forgatása is, szóval volt miről írni, olvasni valóban :)

      Törlés
  5. Bár engem kicsit később kapott el a THG láz, de azóta sem lankad. Abszolút kedvencem a Futótűz mind könyvben, mind filmen. Én csak az utolsó részt láttam moziban, de nekem is megszorongatta a szívemet Haymitch hazamegyünk mondata és Kökörcsin visszatérése.

    Egyébként mikor először láttam az első részt azt gondoltam, hogy ekkora baromságot rég nem láttam. Aztán láttam a Futótüzet és nem tetszett az sem. Persze mindezt tévében. Utána megint láttam az első részt. Aztán megint, és akkor ott harmadjára bekattant valami. Akkor értettem meg igazán miről szól és néztem végig először úgy, hogy tényleg 100%-osan a filmre figyeltem. Erre szoktam mondani: úgy jártam, mint Arany Madách Az ember tragédiájával, hiszen őt is harmadik olvasásra fogta meg.

    Azóta a rajongásom töretlen. Előbb láttam a filmeket, utána elolvastam a könyveket pdf-ben. Megvettem a DVD-t, most pedig ajándékba kapom a könyveket papír formátumban is. Fanficet olvasok magyarul-angolul, fordítgatok fanficeket, regisztráltam a Merengőre, ahol összeakadtam egy rajongótársammal és írói klubot hoztunk létre, igaz ezt nem THG témakörben. Emellett bétázok egy fanficet, ahol az egyik rajongótársuk a 73. viadallal kezdi és a teljes könyvet újra tervezi írni alternatív univerzumban. Az AU nem teljesen az én műfajom, de tetszik a cselekményvonal, igaz még a könyveket megelőző időszakban tartunk.

    Összegezve: sokkal tartalmasabb lett az életem, mióta rátaláltam a trilógiára. Átsegített egy lelki válságon, újra elkezdtem írni, amiről azt hittem, már nem is vagyok rá képes, és új barátokat találtam hasonló érdeklődési körrel.

    Attól ilyen csodálatos ez a trilógia, hogy szinte nincs ember, akit hidegen hagyna, majdnem mindenkiben elindít valamit. A sok nyitott kérdés pedig megindítja az olvasók fantáiáját, így lehet, hogy a THG az ötödik a fanfiction.net-en.

    Ancsi! Remélem, hogy a lelkesedésed nem múlik el teljesen, és ha híreket már nem is, de fanfic fordításokat hozol majd nekünk. Nosztalgiának pedig minden évben örülnék. Szerintem ez az a trilógia, amit évente meg kellene nézni és újra kellene olvasni, mert minél többször találkozom vele, mindig fedezek fel benne új dolgokat.

    Száz szónak is egy a vége: zseniális!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondjuk érdekes, hogy hajlandó voltál nekifutni az első filmnek másodjára és harmadjára is, úgy, hogy nem tetszett. Hasonló esetben én biztos nem szerettem volna meg. :)
      Az Ember Tragédiája pedig nekem is nagy kedvencem !!!

      Hosszútávon az a célom, hogy amikor időről időre előkerül valami hírmorzsa, infó, akkor azt hozom. Csak ez már nagyon esetleges, nem tervezhető - mint a héten is a szabadidőparkok. A ficek közül a 12. körzet hamvai még biztosan lemegy, de aztán én lehet, hogy elengedem a sorozat szereplőit. Hacsak nem találok valami hasonlóan élvezhető sorozatot. Esetleg majd - mailben - ajánlhatsz nyárig, ha úgy érzed, van erre alkalmas.

      Törlés
  6. Köszönöm az idézést én is! (bár ahogy néztem, annyira nem írtam semmi jelentőségteljeset :D:D na mindegy)
    Egyébként még én is itt vagyok, elolvasok mindent, amit kiteszel és a nosztalgiás bejegyzéseknek is nagyon örültem! Kicsit besűrüsödtek a dolgaim az elmúlt hónapokban, nem nagyon volt időm írni, de attól még itt vagyok és olvaslak, amíg nyitva lesz az oldal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kiragadva egy részletet, lehet, nem tűnik jelentőségteljesnek, de egy fontos momentumot írtál ott körül szépen, ami a film egyik kulcspontja, ezért választottam a részletedet :)
      Öülök, hogy Te is jársz még erre :)

      Törlés
  7. Nagyon jó, hogy még mindig lelkesen csinálod az oldalt, igaz nem minden nap járok már fel, de olyan jó érzés be-be nézni az oldalra. Egyébként így hogy November van, még jobb. Valahogy ilyenkor teljesen elkap a HG hangulat és nagyon rossz érzés, hogy idén már nem volt mire várni. :(
    Mióta véget ért először döntöttem úgy hogy újranézem a szériát, mert hiába imádom, az utolsó film után egy olyan üresség ({SPOILER ha valaki még nem tudná :D} és kisebb trauma Finn halála miatt) tört fel bennem, hogy csak a Catching Fire-t láttam az óta. :D
    Szerintem mindközül a CF sikerült a legjobban, bár az utána következőkkel is nagyon elégedett vagyok. Francis csodálatos munkát végzett. Az első film se rossz, bár szerintem sok hiányossága van, ami a könyv nélkül nem érthető. Kedvenc jelenetem szerintem még mindig a halálba menetelő felkelőké. A másik, amit nagyon szeretek, aminél egyfajta lelki megnyugvást érzek, amikor Peeta és Katniss az ajtónál ülve nézik az esőt, nem is tudom miért pont az a jelenet, de valahogy az összhatás annyira jó. Remélem, hogy ez a történet még évek múlva is ilyen sikeres lesz, mert sok a mondanivalója és tanulsága!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok mindenben egyetértünk, és örülök, hogy azért még be-benézel.
      Én sem tudok már napi szinten mit kitenni, érthető, ha Ti is ritkítjátok a látogatásokat. Erőltetni én sem fogok semmit, világos, hogy az úgyse működne. A fic után meg meglátjuk, még merre tovább...

      Törlés
  8. éééss tényleg! Köszönöm az idézést. :)

    Most, hogy ezeket végig olvastam, újra kell néznem a filmeket valamikor. :D
    De azt hiszem még mindig a CF a kedvencem. :)

    VálaszTörlés