2011. október 11., kedd

A CNN Az Éhezők Viadaláról

Felejtsd el a Harry Pottert és az Alkonyatot! Hónapokon belül Az Éhezők Viadala jelenség veszi át a kultúrtömegek fölött a hatalmat. Bár a történet alapvetően a tizenéveseket célozza meg, a sorozat azonban számukra túl rágós lesz.

De mégis, mitől olyan nagy szám ez Az Éhezők Viadala, hogy az emberek már hónapokkal a film megjelenése előtt (maga a filmforgatás is csak [múlt] hónap elején fejeződött be) erről beszélnek? Mint napjaink oly sok nagysikerű mozisorozata, ez is egy könyvvel kezdődött. 

Suzanne Collins áll Az Éhezők Viadala trilógiája mögött, amely az elmúlt néhány hónapban egyre nagyobb lendületet vett, egyrészről izgalmas cselekményvezetése, másrészt a sorozatot átívelő társadalomkritikája miatt. 

A történet egy negatív képet ábrázoló jövőben játszódik, ahol egy korábbi forradalom büntetéseként évről évre megrendeznek egy TV-műsort. Minden egyes körzetből (amelyekből 12 van összesen) véletlenszerűen kiválasztanak egy-egy 12 és 18 év közötti fiút és lányt és kényszerítik, hogy részt vegyen Az Éhezők Viadalán, ahol a játékosoknak élet-halál harcot kell vívniuk addig, amíg csak egy marad életben.

Az Éhezők Viadalának hősnője Katniss, aki egy hatalmas akaraterővel rendelkező sziklaszilárd jellem, aki önként jelentkezik a Viadalra, hogy ezzel kiváltsa húgát. Mivel azonban az Arénában szívét-lelkét bele kell adnia, hogy túlélje versenytársait, akad egy kis probléma.

A lánynak ugyanis egy jóképű ismerősét [bevallom, a forrás 'friend'-et ír, de mivel ők a Viadal előtt 2 szót sem váltottak, én maradnék az 'ismerős'nél] besorsolják a játékba. Így történik, hogy az öldöklés közepette Katniss egy szerelmi háromszögbe gabalyodva találja magát, régi barátja Gale, aki otthonról nézi a játékokat és Peeta között, aki az Arénában vallja meg a lány iránti szerelmét. Katniss érzelmi zűrzvarához képest, amelyet a halál vagy szerelem kérdése okoz, Shakespeare Rómeó és Júliája gyerekjátéknak tűnik.

Vélhetően csavaros történetét Collins egy olyan éjszaka során találta ki, amikor párhuzamosan nézett egy valóságshow-t és egy - az iraki háborúról szóló - hírcsatornát. Összeturmixolta a kettőt, és így jött létre Az Éhezők Viadala. 

A sorozat első részét 2012. március 22-től láthatjuk a mozikban, a másodikat pedig 2013. novemberében. A rajongók csak abban reménykednek, hogy a rendező, Gary Ross nem lágyított a történeten, hiszen a csavaros és fordulatos történet olyan thriller, amely mindenkit a székekbe szögez. Ha ez így marad, akkor történetben több lesz a szenvedély, mint az Alkonyatban és több az akció, mint a Harry Potterben. 

A film azonban már több nehézséggel is szembesült.

Amikor a Lionsgate bejelentette, hogy Jennifer Lawrence kapta meg Katniss szerepét, a rajongók és a kritikusok is megkérdőjelezték a döntést, feltételezhetően azért, mert a lány túl idős, túl szőke és túl csinos ahhoz, hogy eljátsszon egy könyörtelen harcost. Jóllehet, a Hallgatás törvénye és az X-Men: Az elsők sikerei már mutattak bizonyos jeleket arra, hogy mire képes, Lawrence-ben megvan a lehetőség, hogy ráérezzen a szerepre és ezzel egyenes legyen az útja a sikeres női akciószínészek közé.

A film férfi főszereplői valószínűleg azonnali hírnévre tesznek szert ugyanúgy, ahogyan Robert Pattinsonnal és Taylor Lautnerrel is történt ez az Alkonyat alkalmával. A kevésbé ismert Josh Hutcherson (Peeta) és Liam Hemsworth (Gale) elegendő vizuális élményértéket biztosítanak a film számára. A filmben olyan ismertebb színészek is részt vesznek, mint Woody Harrelson (Haymitch), Stanley Tucci (Caesar Flickerman) és Lenny Kravitz (Cinna). 

A filmet eredetileg alacsony költségvetésűnek tervezték, ám a hatalmas érdeklődés okán a Los Angeles Times jelentése szerint később közel 100 millió dollárra emelték. 

A film forgatásával 84 nap után szeptember elején végeztek, és nemrégiben egy ízelítőt is megjelentettek, amely által a rajongók belekóstolhattak a film hangulatába. És bár a felhajtás hatására megemelkedett a költségvetése, a film még mindig minden várakozás felett áll - és talán minden idők legjövedelmezőbb sorozata lehet. 

Most, amikor még mindig több hónap van az első film megjelenéséig, még mindig megvan a lehetőség, hogy megvedd a könyvet, ha még nem olvastad. De vigyázz, mert ha egyszer függővé válsz, ki leszel éhezve a többire.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése