2016. október 4., kedd

Hat meglepő dolog, amiben a Westworld Az Éhezők Viadalára emlékeztet

Az HBO nálunk holnap induló sorozatára először azért figyeltem fel, mert az Innen-onnan rovatban olykor előkerült Jeffrey Wright kapcsán. De aztán a sorozat előzetese is izgalmasnak tűnt, a napokban pedig előkerült a Popsugar magazinban egy cikk, amely Az Éhezők Viadalával hasonlítja össze. Éppen ezért úgy gondoltam, kaptok róla egy ajánlót, illetve hozom a cikk fordítását, és bízom benne, hogy akinek van HBO-ja és rákattan a dologra, annak talán ez a sorozat enyhíti majd kissé Éhezők Viadala függőségét. 

Nézzünk először is egy magyar nyelvű sorozat-előzetest:


Az ugrás után következik a Popsugar fentebb említett cikke, de hozok még magyar nyelvű beszámoló linket is.



Ha az HBO új sorozata, a Westworld ismerősnek rémlik, az nem véletlen. A sorozatnak nem csupán a címe maradt az eredeti, 1973 filmé, amelyen alapszik [Feltámadt a Vadnyugat - csak hát nálunk meg a modern nyugat támad, szóval mi nem kaptunk magyar címet, amit nem tartok szép dolognak, de ez van], de néhány meglepő hasonlóság Az Éhezők Viadalával is felfedezhető. A disztópikus vidámparktól a főszereplőkig, a Westworld egyfajta bizarr (sokkal pikánsabb) unokatestvére lehetne a népszerű világjelenségnek. Ha tehát szeretted Az Éhezők Viadalát, jó esély van rá, hogy kedvelni fogod ezt az új sorozatot is. És hogy milyen hasonlóságok vannak? Mutatjuk!

Az embereket mások szórakoztatására használják

Ha az Éhezők Viadalából egyszer vidámpark lesz [márpedig készül, sőt ennek kapcsán is találtam nemrégiben egy cikket, ami érkezik majd hamarosan], akkor fogadjunk, hogy valami olyasmi lenne, mint a Westworld. Míg a Kapitólium lakói otthonaik kényelméből azt nézik, hogyan küzdenek az emberek életre-halálra, a Westworld-ben a gazdagok testközelből élhetik át az élményeket. Itt a házigazdák a "játék figurái", akik biztosítják, hogy a látogatók életük kalandját élhessék át.

Egy játékmester tart a kezében minden kártyát

Dr. Robert Ford (Anthony Hopkins) lényegében Snow elnök egy enyhébb változata. Ő irányítja az egész vidámparkot, épp ahogyan Snow elnök a Viadalt, és nem hajlandó leállítani még akkor sem, amikor a dolgok rosszra fordulnak. Nem beszélve arról, hogy a kollégái is szövetkezni kezdenek ellene. Snow elnök sorsának ismeretében joggal aggódhatunk aziránt, hogy nem lesz ennek jó vége.

Szerepel benne Hemsworth fivér

Három dögös Hemsworth fivér - középen Luke-kal

Az Éhezők Viadalában Liam Hemsworth-t ismerhettük meg, míg a Westworld idősebb bátyjára Luke-ra hívja fel a figyelmünket, aki Stubbs karakterét alakítja.

Bernard gyakorlatilag Beetee 2.0


Jeffrey Wright minden bizonnyal nagyon szeret mérnökzseniket alakítani. Westworld-béli karaktere szinte teljesen azonos Az Éhezők Viadala 3. körzetből származó Kiválasztottjával, de még a szemüvegük is ugyanolyan. Egyetlen különbség, hogy ezúttal a rossz oldalon áll.

Elátkozott szerelmesek

Dolores (Evan Rachel Wood) és Teddy (James Marsden) kezdettől fogva reménytelen szerelmesek. Őket Westworld alkotói boronálják össze, akárcsak Katnisst és Peetát kezdetben az arénában. Csak az idő dönti majd el, szerelmük valódi-e egyáltalán.

Felkelés a láthatáron

Ahogyan a körzetek a Kapitólium ellen, úgy tűnik, a Westworld karakterei is fellázadnak majd az [őket megalkotó?] emberek ellen. Ezt különösen az a laboratóriumban játszódó jelenet vetíti elő, amikor Dolores azt mondja, ő nem támadna meg egy élőlényt. Megjegyzésének látszólag nincs is komoly jelentősége egészen addig, amíg a lány vissza nem tér a Westworld-be. Ahogy teszi szokásos dolgait, karaktere hirtelen fordulatot vesz, amikor egy bosszantó légy a nyakához közelít, ő pedig leüti azt, holott nem sokkal korábban még azt mondta, nem tudna ártani egy élőlénynek. Jobb lesz, ha az emberek odafigyelnek majd rá.
Forrás: Popsugar

Akinek a cikk felkeltette az érdeklődését, annak a 24.hu sorozatajánló cikkét tudom még ajánlani és persze azt, október 5-én szerdán, 22:15-kor ne hagyja ki az első részt az HBO-n!
Természetesen erről az élményetekről is mesélhettek kommentben, segítve a többieknek abban, érdemes-e nekifutni a sorozatnak. Nekem személy szerint nincs HBO-m, meg elég későn is kezdődik/sokáig tart egy-egy rész, éstovábbá nem vagyok az a sorozat-darálós típus, szóval én buktam (vagyis egyelőre nem erőltetem), de azért nem tűnik ez rossznak!!

1 megjegyzés:

  1. Engem érdekelt es érdekel is a sorozat. Szerintem abszulut izgalmasnak ígérkezik. Minőségi, jó szineszek( meg lekopoghatom) plana ilyen vonatkozás mellett bele fogok tekinteni. Habar nekem sincs hbo. De elvileg ingyen meg lehet nézni z oldalukon majd az első reszt.
    U.i Ez nem reklám de ha valaki kedvhet kap hozza, Amcsi ajánlom a SorozatBaratot(ha nem ismerne valaki) Marci

    VálaszTörlés