2018. november 17., szombat

Katniss Everdeen az én hősöm

A következőkben a New York Times cikkét olvashatjátok, amely a sorozat indulásának 10 éves évfordulójára íródott. Avagy hátha jár még erre valaki. Bár én is ritkán már, de most jól esett kicsit visszapillantani :)

Katniss Everdeennel 2010-ben Virginiában találkoztam egy esős délutánon. Szinte mindegyik könyvesboltban, ahol jártam, láttam kitéve Az Éhezők Viadalát és folytatásait. Azon a bizonyos napon, amikor teljesen el voltam keseredve saját sikertelen írási kísérleteim miatt, úgy döntöttem, megveszem ezt a könyvet, amelyről mindenki beszél.


Az első rész első harmadát még ott a boltban elolvastam, megvettem a folytatásokat is, majd napokig nem törődtem a családommal, míg együltő helyemben elolvastam a sorozatot.

A disztópiák persze nem jelentetettek számomra újdonságot. Középiskolában már olvastam hataloméhes kormányzatokról (Szép új világ, 1984), fősikolás koromban pedig felfedeztem az élet-halál harcról szóló könyveket is (Battle Royale) és a kétértelmű, ám reménykeltő végű történeteket (Szolgálólány meséje, Emlékek őre).


Suzanne Collins háborúról szóló félreérthetetlen társadalomkritikája nagyon bevonzott, szinte újságírói stílusa pedig segített, hogy vele szárnyaljak. Mégis Katniss volt az, aki igazán magával ragadott. Úgy egy az egyben a nem-tökéletes Katniss, íjával, hajfonatával és forrongó dühével együtt. Katniss, a család iránti szenvedélyes szeretetével és makacs reménykedésével. Katniss, aki már kamaszlányként is tele van sebekkel és akit a kormányzat alábecsül és kienged a kezei közül. Mígnem végül felismerik, milyen veszélyes is a lány.

Katniss ellentmondásos karakter. Tehetséges vadász, mégis folyamatosan bírálja magát. Ereje tartja őt életben, döntései azonban megkérdőjelezhetőek. Küszködése teszi őt valóssá és sebezhetővé, eléggé ahhoz, hogy a helyébe tudjam képzelni magamat. Eléggé ahhoz, hogy karaktere még sokkal azután is velem maradjon, hogy kiolvastam a könyveket

Nyilvánvalóan ezzel nem voltam egyedül. A megjelenése óta eltelt 10 év alatt a trilógiát 53 nyelvre fordították le, és több, mint 100 millió nyomtatott példányban jelent meg. Sikere alapjaiban változtatta meg az ifjúsági irodalmat. Ha azt tekintjük, hogy a Harry Potter megmutatta, hogy hatalmas piaci igény van gyermekeknek szánt könyvekre, az Alkonyat pedig kiterjesztette ezt az igényt az ifjúsági könyvekre, akkor Az Éhezők Viadala bebetonozta ennek a piacnak a vásárlóerejét.

Collins sorozatát női főszereplős disztópiák sora követte, amelyek közül soknak saját rajongótábora is lett, mint Veronica Roth Beavatott-sorozata és Marie Lu Legendája. A közösségi média előretörése segítette a rajongókat, hogy rajongói csoportokat alkothassanak a Facebookon, Youtube-on és a Twitteren, ahol megoszthatták alkotásaikat, elméleteiket, blogposztjaikat, videóikat, álom-szereposztásaikat és véleményeiket - és mindez még a mai napig fontos része az ifjúsági könyvolvasásnak.


Így aztán Katniss a tinédzser harag megtestesülése lett. Olyan, amelyet tiszteltek és felmagasztaltak, halhatatlanná tették a szélesvásznon és amelyből akciófigurák is készültek.

- Katniss Everdeen nevét hallani mindig olyan, mintha tűzijáték járná át a testem. - mondja Dhonielle Clayton, a The Belles - A szépség ára című könyv szerzője és a We Need Diverse Books nevű nonprofit szervezet vezetője. - A sorozat kiválóan felhívja a figyelmet arra, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki megváltoztathassa a világot: dac, hogy ne tiszteljünk mindent vakon és makacs elszántság. Nekem olyan lányokról kellett olvasnom, mint Katniss. Lányokról, akik nem olyan helyesek; lányokról, akik olyan dühösek tudnak lenni, hogy mindent felborítanak, ami az útjukba kerül; lányokról, akik képesek szembenézni a sötétséggel; lányokról, akiket nem lehet bezárni.

Collins hősnő-képe valóban hátborzongatóan előremutató volt, ahogyan sok minden más is a sorozatban. Katniss története Panemben játszódik, amelyet a Kapitólium irányít, amely a propagandát használja arra, hogy az embereket egymás ellen fordítsa és uralkodjon felettük. Az emberek különböző társadalmi csoportokban élnek és a társadalmilag elnyomott helyzetben lévőket arra kényszerítik, hogy részt vegyenek saját elnyomásukban. A lázadókat gyorsan elhallgattatják. A Kapitólium alattomos médiája olyan szenvedéllyel áthatott tökéletességgel működik, hogy a társadalom minden rétegét áthatja.

Hogy mindezt túlélje, Katniss alkalmazkodik a helyzethez. Ellenségei azonban nem számítanak erre. Ezáltal ismét alábecsülik.

Leigh Bardugo, a hamarosan megjelenő King of Scars című kétrészes sorozat szerzője Az Éhezők Viadala azon jelenetét eleveníti fel, amikor Katnisst átalakítják.
- Collins egyszerre mutatja be az igyekezetet és a másik áruba bocsátását, és összességében Katniss rákényszerül, hogy a túlélés érdekében átváltozzon. Barátnővé, menyasszonnyá, majd pedig jövendőbeli anyává kell válnia, hogy elnyerje a tömeg rokonszenvét és érdeklődését. Egy bizonyos látásmódot kellett képviselnie, hogy egyáltalán értékesnek tűnjön - és ez olyasvalami, ami nap, mint nap fiatal lányokhoz és nőkhöz jut el a közösségi média és Instagram oldalakon keresztül.

Katniss a Kapitólium ellen használja fel azt, hogy a Kapitólium áruba bocsátja. Eljátssza, hogy szerelmes, csak hogy életben maradjon. Úgy tesz, mintha kedves lenne, csak hogy megnyerje a tömegeket. Ám mindennek hatalmas ára van. A Futótűzben viselt parázsló ruhája a forradalom jelképévé válik. Cserébe a Kapitólium kegyetlenül meggyilkolja a ruha tervezőjét. Ez a jelenet olyan üzenetet hordoz, amely a mi világunkra éppúgy vonatkozik, mint Katnissére. Hataloméhes kormányzattal dacolni halálos is lehet.

Ez a mondanivaló azonban a sorozat egyik legfontosabb erősségét is hangsúlyozza: A történet kegyetlen, mert az élet is az. A hősök nem mindig hősiesek. A jófiúk nem győznek mindig, de ha mégis, akkor is sérülnek.
Szívszorító és erőteljes, ahogyan Collins bemutatja, milyen hosszútávú hatásai vannak a háborúnak Katniss lelkére. Ez a fiatal nő, aki ilyen beteg lesz azáltal, hogy kihasználja az ország, ahol él, egy nő, aki még így is feláll és küzd, és aki soha többé nem fog teljesen meggyógyulni.

Ez egy kőkemény igazság, amely kíváncsivá tett: ha Katniss tudta volna előre, mi mindent kell kiállnia, vajon belekezdett-e volna ebbe a harcba? Számomra a válasz egyértelműen igen. Bátorsága legbelülről fakad. Amikor a világ kegyetlensége kopogtat az ajtaján, harcolnia kell. Emiatt aztán karaktere örökké beég majd a kedvelt gyerekkönyv hősök panteonjába, és örök érvényű emlékeztetőül szolgál majd mindenkinek, aki odafigyel rá:  a kamaszlányok erősek, bátrak és nagyon dühösek tudnak lenni.

És soha, de soha nem szabad őket alábecsülni.
Forrás: New York Times

Tudom, hogy mostanság lenne aktuális a kivel-mivan poszt, ígérem is, hogy készítem, de elég komoly időhiányban szenvedek. De jönni fog, mert engem is érdekel a dolog. Türelem.

2 megjegyzés:

  1. Jaj, most megjött a kedvem, hogy az egészet újraolvassam! *.* Nem hiszem el, hogy már tíz éves!

    VálaszTörlés
  2. Hajrá!!
    Jaj, én is újra belekerültem picit a hangulatba. :) Nem is baj.

    VálaszTörlés