2013. november 30., szombat

Nina Jacobson az erős női karakterekről

Az itt olvasható interjúban Nina Jacobson Jennifer Lawrence-ről beszél, a történetről, az Éhezők Viadala és a Futótűz filmváltozatairól és itt is olvashatunk egy kis apró morzsácskát már a Kiválasztottról is :) Én részemről imádom, hogy így érkeznek ezek az apró infók egyre több és több cikkben :)


Gratulálunk az újabb fantasztikus filmhez.
Olyan sokszor láttam már és egyre jobban tetszik. Mindig elsírom magam.

Mit gondolsz, miért tetszik ennyire a nézőknek a film?
Először is, én olyan erősen kötődöm ezekhez a karakterekhez. Van néhány pillanat, ami nagyon megfog: amikor Katniss elutazik a 11. körzetbe és beszél Ruta családjával; amikor a 11. körzet lakói elismeréssel fordulnak felé, és ezáltal minden rosszra fordul; amikor Peeta azt mondja, "Engem nem vár otthon senki", majd Katniss első, igazán romantikus csókja Peetával; és amikor Katniss nem köszönhet el a húgától. És ott van az a pillanat is, amikor fecsegőposzátává alakul, és az ember tudja, hogy Cinna ezért meglakol, de ott még Katnissé az a pillanat - az is nagyon megfog. Ezek a dolgok igazán felkavarnak. Az ember csak nézi ezeket a karaktereket, akikből csak úgy árad a fájdalom, és ezek súlya - az a teher, amin már keresztülmentek - nyomja a vállukat. És sokat gondolok a mi katonáinkra is, akik egy évtizeddel a háború után ugyanezt hurcolják magukkal, és ez is nagyon megérint.

A sajtóanyagokban azt mondtad, szeretnéd, ha ennek a filmnek is minden mozzanata annyira igényes lenne, mint az első volt. Nagyobb volt a film költségvetése, mint az első részé?
Igen nagyobb volt. Nagyobb, hiszen az első résszel ellentétben, ahol 3 helyszínen forgattunk, ezúttal ez a szám 33 lett. Sokkal nagyobb teret kellett lefednünk. [Katniss és Peeta] mindegyik körzetbe ellátogatnak. Sok időt töltenek a Kapitóliumban - a Kapitóliumi partykon - ami azzal jár, hogy meg kell mutatni a Kapitólium extravaganciáját. És ott az Aréna is. Az [első film] arénáját ember alkotta. Egy nagy természetes aréna volt, ahol a harcok leginkább a résztvevők között zajlottak, szemben azzal, hogy ebben a filmben az aréna maga is ellenség. Létre kellett hozni olyan vizuális effekteket, amelyek által az Aréna maga is egy karakter lesz. Ráadásul ezúttal a színészeknek is több pénzt kellett fizetnünk - megérdemelten. Szóval igen, ez egy drágább film volt, de szükségszerűen volt az.

Mellékszereplők: Alan Ritchson Backlot interjú

Most, hogy odakinn hálaadás van, a kinti anyagok kicsit lassabban érkeznek, így nagyobb esélyem van, ha teljesen nem is, de legalább kicsit utolérni magamat. Ennek jegyében szeretnék végre nem csak a főbb szereplőkkel (és a rendezővel, producerekkel) foglalkozni - bár velük is várhatóak még cikkek, természetesen, de időről-időre a film kisebb-nagyobb mellékszereplőiről is olvashattok. Az egyik ilyen most Alan Ritchson, akit bár a Futótűz okán interjúvolt meg a The Backlot, de az interjú elég nagy része a Tini Nindzsa Teknőcök feldolgozásról szól, amiben a fiatal színész szintén szerepel, de én azokat a részeket ugrom.

Alan Ritchsont Clinton Gaughran fotózta a Blacklot-nak

Gratulálunk mindahhoz, ami most történik körülötted. Tudatos volt, hogy a TV filmekről mozira váltottál vagy véletlenül alakult így?
Nem mondanám, hogy véletlen volt. Volt egy határozott beszélgetésünk, amelynek során feltettük a kérdést, hogy "Biztos ehhez szeretnénk ragaszkodni?" Mindig is ez volt a vágyam. Szerintem, aki színész csak teheti megteszi ezt a váltást a mozi világába.
Azt hiszem, elég könnyen ellavíroztunk volna, ha a TV-nél maradok. Aztán jött ez a beszélgetés. Maradjak a TV-nél és próbáljak keresni egy olyan sorozatot, amelynek szélesebb a rajongótábora, amellyel több embert el lehet érni, nagyobb hírnevet lehet szerezni? Vagy vállaljuk a kockázatot és most lépjek?
[...]
Nagyon keményen dolgoztunk az Éhezők Viadalán, versenybe szálltam a szerepért és tudtam, ha megkapom, akkor eljött az idő, hogy leálljak a TV-vel.

Képek a Futótűz filmillusztrátorától

A következő képeket a Futótűz illusztrátora, Joanna Bush készítette a filmhez, és ezeket a képeket gyakorlatilag láthatjuk is a filmben. Csodálatosak:

Győztesek Faluja

2013. november 29., péntek

Francis Lawrence rajongói interjú

Na, kezdem átlátni a káoszt Francis Lawrence ügyben. Az van tudniillik, hogy így a premier tájékán jó pár interjú került elő tőle/vele, amiket félretettem, és próbálom feldolgozni. Belenézve a cikkekbe, kiselejteztem azokat, amelyek vagy semmitmondóak, vagy ismétlődőek, és még így sem maradt üres a raktár :)

Az egyik cikk, amit izgalommal fordítok, a Reddit interjúja, amelyben Francis Lawrence 2 órán keresztül(!) válaszolt rajongói kérdésekre. Természetesen ezúttal is szelektálok, de nem kell túl sokat.
Az egyik kinti rajongói oldal úgy fogalmaz, hogy kedvenc FL interjújuk. Nos, nem véletlenül :)) Ráadásul, ahogy az interjú halad előre, egyre több kérdés vonatkozik a Kiválasztottra is. Izgi !! :)


Hatalmas rajongója vagyok mind az Éhezők Viadala, mind pedig a Futótűz filmváltozatának. Az lenne a kérdésem, hogy te már 2008-ban is rajongója voltál a könyveknek, amikor megjelentek? Számítottál rá, hogy ilyen hatalmas sikere lesz a filmeknek?
Nagy rajongója voltam a könyveknek. Épp a Vizet az elefántnak!-ot forgattam, amikor olvastam az első részt. Nagyon szerettem. Azt gondoltam, érdekes a világa, remek a történet, nagyszerűek a karakterek, de senki nem gondolta volna, hogy ilyen hatalmas világjelenség lesz belőle. Ezeket a dolgokat sose látni előre. Tényleg nem. El tudom képzelni, hogy le lehetett vonni következtetéseket a könyveladási adatokból, de megjósolni nem lehet, mert ez a felmerülő témáknak, a benne szereplő elgondolásoknak, a történetnek, a filmben szereplő színészeknek a keverékéből következik, és ez valahogy mind összeadódik, és vagy elvarázsol vagy nem.

Milyen volt IMAX kamerákkal dolgozni a Futótűzön?
A végeredmény bámulatos. A velük való munka viszont kemény volt. Esőerdőben dolgoztunk, ami egyébként is kemény terep, és hurcolászni ezt a két IMAX kamerát szerte az őserdőben nehéz volt. Nagyok, nehezek és nagyon hangosak ezek a kamerák, ezért az összes párbeszédet, amit ezekkel forgattunk, újra kellett szinkronizálni. Szóval kemény volt a munka és lassan haladt, de a végeredmény csodálatos lett.

Rajongói dupla előzetes

A két film történetét foglalja össze előzetesekből kivágott képkockák segítségével az alábbi fanmade videó. Királyságos. :)

2013. november 28., csütörtök

Újabb mozis nyereményjáték - ezúttal a Librinél

Szerintem nem is magyarázkodok hosszabban, mert a képről kiderül a Libri aktuális játékának lényege. Mondjuk tegyük hozzá: ők is saját malmukra játszanak - érthető módon - vagyis egy könyv rendeléséhez kötik a nyereményt, vagyis így kvázi majdnem annyiba, ha nem többe kerül a dolog, mintha csak simán beballagna az ember a moziba és kifizetné a jegyek árát. De aki meg amúgyis szeret olvasni, és tud szánni könyvre pénzt, vagy előre gondolkodik és valamelyik szerettét szeretné meglepni a felsorolt könyvek valamelyikével, az akár jót is játszhat. Én - most - itt látom a nyerési esélyeket, szóval rendelek. Csak még azt nem tudom, hogy mit :)

További részletek és rendelhető könyvek listája ITT

A szereplők a rajongókról

A Variety cikkében egy kisebb Kiválasztott infó is el van rejtve, de azt is jó olvasni, milyen hálásak a stábtagok a rajongóknak.

November 18-án Los Angeles belvárosában nyolc napon belül a hatodik premierjét tartotta a Lionsgate Az Éhezők Viadala: Futótűz című filmjének. A sok utazás után Francis Lawrence kicsit fáradt volt a sok időeltolódástól, ugyanakkor nagyon energikusan várta, hogy szülővárosában is bemutassák filmjét.

- A rajongók csodálatosak voltak, bármerre is mentünk - áradozott Lawrence, aki hozzátette, hogy a promókörútban leginkább a stáb fiatalabb tagjai vettek részt, többek között a film főszereplője, Jennifer Lawrence, aki Katniss Everdeen hősné szerepét alakítja.
- Tök lökött a csaj, de fantasztikus színésznő - mondja Lawrence Lawrence-ről.


A Futótűz premierturnéja járt Londonban, Berlinben, Rómában, Párizsban és Madridban, majd Los Angeles után News Yorkban zárt. Lawrence közvetlenül egymás után forgatja le a filmsorozat utolsó két filmjét, a Kiválasztottat, amelynek forgatási munkálatai már szeptember 30-án elkezdődtek Atlantában, amelyet a promókörút kedvéért szakítottak csak félbe. 
- Közvetlenül Hálaadás után folytatjuk a forgatást, ami eltart december 20-ig, ekkor tartunk egy karácsonyi szünetet, majd még három hónapig forgatunk Atlantában, majd további két hónapig Európában. - jegyezte meg Lawrence. - Nagyjából a történetnek megfelelő sorrendben forgatunk, eltekintve itt-ott egy-egy jelenettől. 

Ami pedig a rajongókat illeti, Francis velük kapcsolatos megjegyzésében Suzanne Collins iránti nagyrabecsülését is kifejezte: - Nagyon jól fogadják a mi csodálatos alapművünket.

Az újonc Jeffrey Wright, aki Beetee szerepét alakítja, nagyon örül annak, hogy a rajongók ilyen magasra teszik a mércét: - Tetszik, hogy lehet, hogy meg fogok felelni ennek az igazán magas igényű rajongótábor elvárásainak.

- Imádom a rajongókat. Néha kicsit őrültek, de én nagyon szeretem őket - mondta Willow Shields, aki Prim szerepét játssza. 

Amanda Plummer, aki Wiresst alakítja, közel 20 percen keresztül osztogatott autogramot a vörösszőnyegen. - Imádom, hogy ekkora érdeklődés van az Éhezők Viadala iránt. Egy kicsit lázadást szító - jegyezte meg.
Forrás: Variety

Elizabeth Banks kedvenc sora a Futótűzben

Nem titok, hogy Elizabeth Banks már 2012 előtt is hatalmas rajongója volt az Éhezők Viadala könyveknek, és ő maga kereste meg a film producereit, majd Gary Ross-t is, hogy szerepelhessen a filmben. Mindannyian tudjuk, mi lett az eredménye a film készítőinek zaklatásának, hiszen ő alakíthatta a 12. körzet Kiválasztottjai kapitóliumi kísérőjének, Effie Trinketnek a szerepét. Banks a második filmben is visszatért - immáron Francis Lawrence felügyelete alatt. Lelkesedése kicsit sem kopott meg, ezt pedig nemrégiben egy MTV interjúban bizonyította:

- Őszintén szólva még mindig nem tudom elhinni, hogy részese lehetek ennek az egésznek - mondta az Éhezők Viadala: Futótűzről. - Igazán csodálatos és nagyon szeretem. Nagyon büszke vagyok rá. 

Bár az extrém parókák, jelmezek és a smink szinte felismerhetetlenné teszik Bankst, kiderült, hogy van azért néhány beszólás a filmben, ami tőle származik. Az egyik, rajongók által is kedvelt megjegyzése tovább erősítette Effie helyét kedvenc karaktereik között.
A Futótűzben ugyanis sikerült egy jól elhelyezett szöveggel visszautalnia egy korábbról híressé vált szövegére, amikor körbevezeti Katnisst és Peetát az egyik kapitóliumi helyszínen: - A könyvtárban minden mahagóni!

Még az Éhezők Viadalából

- Visszahoztam és bedobtam ezt a szöveget - meséli Banks a sorról, amely nem szerepelt a forgatókönyvben. - Én elmondtam, majd Francis kivágta, mire átmentem hozzá, és mondtam neki, hogy "Bele kell tenned ezt a sort a filmbe, a rajongók meg fognak őrülni tőle!" 
Lawrence benne hagyta, a rajongók pedig tényleg odáig voltak tőle, legalábbis a Tumblr-re kiírt több felkiáltójellel zárt mondatokból erre lehet következtetni. A színésznő több alkalommal vett még részt kreatívan karaktere szövegének megfogalmazásában, tőle származik a "Fejet fel, mosolyt villant!" szöveg is.
- Sok improvizációs lehetőséget kapok Effie szerepével - mondta. - Csak nagyon kevés szövege volt a forgatókönyvben, szóval sokat szórakoztam azzal a jelenettel.

A színésznő sajnálja, hogy az Arénában játszódó jelenetekből azonban kimarad.
- Szeretnék részt venni az Arénában. Titkon reménykedem, hogy valamikor még akció hős válhat belőlem. Tudom, hogy nagyszerű lenne - Még arról is van listája, mit próbálna ki szívesen akcióhősként: - Szívesen vezetnék gyors autókat, szeretnék íjászkodni, verekedni. Nagyon komolyan gondolom.
Arra is van stratégiája, ő maga mit tenne, ha élesben bedobnák egy ilyen arénába:
- Nem tudom, a fizikai erőm elég lenne-e, de akkor használnám a ravaszságomat. És természetesen megpróbálnék szövetségeket kötni. Be kell ismerni, hogy a túlélés nagyban múlik az együttműködésen.
Forrás: MTV


2013. november 27., szerda

7 szempont, amely szerint a Futótűz filmváltozata jobb, mint az Éhezők Viadaláé

Az E!Online taglalja cikkében, amit annak ellenére fordítok, hogy szerintem mi nem csak hét szempontot tudnánk felsorolni, és ezeket is értelmesebben ki tudnánk fejteni :) De azért jogosak.

1. A Futótűz rendezője Legendás: Gary Ross, az eredeti Éhezők Viadala film rendezőjének munkája tovább javult. Végre nincsenek kézikamerás felvételek, amelyek zavartak néhány nézőt. A Legenda vagyok rendezője sokkal sötétebben, sokoldalúbban ábrázolja az eseményeket, miközben a képi világ kitisztult. Az alig látható erőterek, a dühös mutáns majmok és a vizes jelenetek is lenyűgözőek, a legjobb azonban a filmben JLaw, aki alakításával eléri, hogy mi magunk is érezzük az ő fájdalmát.


2. Úristen, IMAX! A Sötét Lovag filmekhez hasonlóan a Futótüzet is részben IMAX formátumban vették fel. Az eredmény kiváló, és szerencsére nem 3D-s. Ez az Arénában zajló élet-halál harcok előnyére válik, ahol óránként villámlik és amely egy 12 részre osztott tó körül helyezkedik el. Ezek a jelenetek függőlegesen is kitárulnak egészen a végtelennek tűnő égboltig, és ezáltal a Viadal még valósághűbbnek látszik.

Donald Sutherland ScreenRant interjú

Azt hiszem, ez az interjú szintén olyan, ami nagy érdeklődésre adhat számot, hiszen Donald Sutherland nagyon elismert színész és talán azok is szívesen olvasnak róla, akik a fiatal generációt kevésbé kedvelik. Ráadásul Sutherland elég rég szólalt meg Éhezők Viadala témában, úgyhogy én különös örömmel készítem az anyagot. És bár tegező formában szoktam fordítani a cikkeket, még Francis Lawrence-t és Suzanne Collins-t is "letegeztem", de Donald-ot "magázni" fogom. Ha magyarul beszélhetnénk is így tennék. Ezért lesz így a fordítás. Gondolom, nem gond.


Valaki kérdezte már korábban, mit gondol Snow elnökről a filmben, és azt válaszolta, kedveli őt. Ez a titka annak, amikor az ember gonosz karaktert alakít, hogy meg kell ismernie, teljesen át kell látnia és meg kell értenie a fickót?
Én soha senkiről nem gondolom, hogy gazember. Azt gondolom róla, hogy egy zsarnok. Amikor megírtam azt a levelet Garynek (Gary Ross), hogy lássuk, el tudom-e majd játszani, Lenin és Sztálin példáját hoztam fel. Még Bashar al-Assadot említettem, hogy teljes legyen a lista. Azt mondtam, nem tudom, hogy Bashar közéjük illik-e, de ez négy éve volt - mostanra teljesen beleillik a sorba. De ezek olyan emberek, akik megtalálják a módját, hogy rendkívüli erővel és manipulációval gyakorolják hatalmukat. Mi is ezt tesszük itt az Egyesült Államokban, tudod. Egy olyan jó fickó is, mint Barack Obama pilóta nélküli repülőket küld Pakisztán fölé, és [amikor civilek halnak meg miatt] azt mondja, járulékos veszteségek, Jézusom, járulékos veszteségek. Biztos vagyok benne, hogy épkézláb ember számára ez nem lehet 'járulékos'.

Snow elnöknek vérzik a szája. Fehér rózsát tart magánál, hogy elfedje a vérszagot, amelyet áraszt, és ez is azért van, mert túlságosan ambiciózus. Negyven évvel korábban megmérgezte összes vetélytársát, hogy övé lehessen a hatalom. Hogy ne vádolhassák meg azzal, hogy ő intézte a gyilkosságokat, maga is ivott a méregből. Nem eleget ahhoz, hogy meghaljon, de ahhoz eleget, hogy a méreg bekerüljön a vérébe, így gyakorlatilag ő maga túlélő. Képes volt irányítani az országot, amikor egy része elszakadt tőle. És vaskézzel irányított. Kivégzett embereket, hogy így irányítsa a nemzetet. És jól csinálja. Ő nem gondolja rossz embernek magát. Azt hiszi, ez az egyetlen módja, hogy fenn maradjon a társadalom. És akár azt hisszük, hogy jó, akár azt, hogy rossz, ő nem hiszi rossznak magát. Ő szereti magát.

2013. november 26., kedd

Éhezők Viadala csoport a Facebook-on

Egy nagyon remek kezdeményezés indult a Facebook-on, mégpedig egy nyílt Éhezők Viadala csoport. Elviekben csatlakozhat bárki, aki rajongó, és nincs túl nagy kérés a csoporttagok felé, csak részben az aktivitás, részben pedig, hogy ne térjünk el a témától.


Azért is szeretném megosztani Veletek ezt az oldalt, mert nagyon sokszor küldtök nekem mindenféle anyagokat, amiket egyszerűen nem bírok már kitenni. Közben rosszul is érzem magam, mert nyilván ezeket érdemes lennie látnia más rajongóknak is, Ti is azért külditek. Többek között erre is alkalmas lehet az oldal, hogy kitegyétek a rajongói rajzaitokat, videókat, képeket, érdekesnek talált cikkeket (amit én itt kifejezetten nem szeretek linkként, mert erre szoktam mondani, hogy szeretem én szerkeszteni az oldalt), videókat, képeket, fanfiction-jeiteket. Szóval szerintem ez hosszútávon egy klassz csoport lehet, ahol ennél az oldalnál egy még bővebb és még interaktívabb gyűjteménye alakulhat ki az Éhezők Viadalával kapcsolatos dolgoknak. Persze én is maradok itt, a sok-sok cikkfordítással, naprakész infókkal továbbra is :)

Akinek tehát felkeltette érdeklődését a dolog, az ide kattoljon: 


Suzanne Collins, Francis Lawrence exkluzív interjú, 5. rész

A TIME exkluzív interjú sorozatának végére érünk ezzel a cikkel. Ami azt illeti, Suzanne Collins valóban nem túl gyakran ad interjút, de Francis Lawrence-től még egész biztosan olvashattok a héten. Nyugi, most már hozok mást is, hogy ne unjátok :)


Amikor véleményeket olvasok az Éhezők Viadaláról, ezek két dologra vonatkoznak: vannak, akik a kamaszkor érzelmi élményének allegóriájaként tekintetnek rá, és emiatt szeretik, míg mások szó szoros értelmében a háborúval és a politikai elnyomással kapcsolatos erkölcsi kérdések feszegetése miatt. Mindkettőről szó van benne? Mindkettővel egyetértesz?
Suzanne Collins: Olyan sok értelmezést olvastam már. Van egy egész keresztény értelmezése is. Sőt, tudod, van olyan, amikor Platón barlangjához hasonlítják, ami tényleg nagyon vicces. Láttam már olyat, aki nagy kormányzati vádiratként értelmezte. Az emberek nagyon sokat hozzátesznek a könyvhöz. Amikor az Éhezők Viadala először megjelent, elmondhatom, hogy az embereknek nagyon különböző élményeik voltak. Ez egy háborús történet. Szerelmi szállal. Más emberek számára pedig akció-kaland sorozat.

Tudod, én elsősorban a háborús vonatkozás miatt írtam, de számomra bármikor bármit is ad még a történet, az csak jó. És persze valaki kamaszkori élményként vagy keresztény allegóriaként értelmezi, nem mondhatjuk meg neki, hogy ne tegye. Ez az ő őszinte reakciójuk, ehhez ragaszkodni fognak és ez jó. Az ember nem írhat és nem ülhet át egyidejűleg a másik oldalra, hogy interpretálja is a történetet az emberereknek.

Elmondhatom, hogy számomra ez egy háborús történet. De nagyon sok más etikai kérdést is felvet, hiszen a háború témájával foglalkozik, vagyis szó van benne erőszakról, háborúról, éhezésről, propagandáról, ott egy lebombázott lakóhely, egy könyörtelen kormányzat, hatalommal való visszaélés, amik mind felmerülnek, és az emberek azokra reagálnak, amik számukra a legfontosabbak, és tudod, van, aki a szerelmi szálat tartja annak. És ez így van rendjén.

Új TV Spot: A világ legjobb filmje jelenleg a Futótűz

Szeretem, amikor a film után is jelennek meg TV spot-ok, ebben már mindent meg lehet mutatni ugyanis. :) Mondjuk a helyzetet jól árnyalja, hogy ezúttal a korábbiakhoz képest újat már nem tudnak mutatni, de a film legnagyszabásúbb mondatait ("Történelmet írtak"; "Soha nem láttunk még hasonlót - és nem is fogunk") azért ezúttal is sikerült beletenni :)) Remélem, most már mindenki gátlástalanul nézheti a spotokat :))

2013. november 25., hétfő

Lynn Cohen nem utasíthatta vissza egy ilyen erős nő szerepét!

Mags-et sokan szerettük, szerettétek a Futótűz könyvváltozatában, és sikerült egy nagyon remek színésznőt is találni, aki nagyon élethűen alakítja a karaktert a filmben is. Lynn Cohenről a KansasCity írt egy eleve rövid cikket, amiből aztán az Éhezők Viadalára vonatkozó rész még rövidebb lett.


... Az Éhezők Viadala folytatásában [Lynn Cohen] rosszabb dologgal néz szembe. Mags (aki Cohenhez hasonlóan maga is 80 éves) egy jó szándékú egykori Viadal győztes, aki maga jelentkezik a Viadalra, hogy megmentse egy fiatal nő életét. Mags megnémult, de kézjelekkel képes kommunikálni.

Cohen azt mondja, mint az unokája, mind pedig egy barátja noszogatták, hogy menjen el a szerep meghallgatáásra.
- Mags a legvégsőkig nő, erős, humoros és furfangos. - mondja a stúdió egy közleményében. - Hogy utasíthattam volna vissza? Hogyan állhat ellent az ember, hogy eljátsszon egy ilyen erős nőt egy olyan filmben, amely erős nőkről szól?
Forrás: KansasCity

Suzanne Collins, Francis Lawrence exkluzív interjú, 4. rész

A TIME magazin öt részes interjúsorozatának ezen része szerintem sokkal izgalmasabb témákat feszeget, mint az előző kettő. Katniss karakteréről olvashattok hosszabban, megtudhatjátok Suzanne Collins melyik karakterével azonosul leginkább, hogy miért éppen az íj Katniss fegyvere és Suzanne írási szokásaiba is betekintést nyerhetünk. Jó szórakozást a cikkhez!


Honnan jött Katniss karaktere?
Suzanne Collins: Katniss karaktere majdnem teljesen készen érkezett. Hogy íjászkodik, hogy ő családja egyetlen támasza, hogy egy nagyon csodálatos, ugyanakkor nagyon sérülékeny karakter is egyúttal, mert túl fogja élni, amit túl kell élnie. Olyan gyerek, akire már nagyon korán nagy felelősség hárul, és ez valamilyen módon formálja az ő személyiségét. Szóval valamilyen szinten már nagyon érett, más szempontból pedig nagyon éretlen a korához képest.

És ami a vicces - amikor leültem, hogy megírom a könyvet, úgy akartam, mint a The Underland Chronicles-t, múlt időben, egyes szám harmadik személyben. Aztán elkezdtem írni és jelen idő, egyes szám első személy lett belőle. Olyan volt, mintha ragaszkodott volna ahhoz, hogy ő mondja el a történetet, én meg hagytam. Nagyon hamar önálló életet élt a fejemben.

Hozza a tőle várt rekordbevételt a Futótűz


Nem akarok hosszasabban számokról írni, de az első hétvégén (és ebben a vasárnap szerintem legfeljebb jegyelővételben lehet benne, mert már tegnap láttam ezeket a cikkeket) 307 millió dollár bevételre tett szert (emlékeztetőül: Az Éhezők Viadala teljes futási ideje alatt 691 millió $-t), ebből 160 milliót az USÁ-ban, 147 milliót pedig világszerte keresett a film.

Ezzel minden idők 4. legjobb nyitóhétvégéjét produkálta, a 2D-s filmek között pedig az elsőt! Ez minden idők legjobb novemberi debütálása is. :)

2013. november 24., vasárnap

Vélemény rovat: Éhezők Viadala: Futótűz - A film

Fontos: Ez a bejegyzés vasárnapig itt lesz legfölsőként, a frisseket alatta keressétek. Vasárnap este pedig kikerül oldalsávba, hogy a későbbi mozizók is könnyen megtalálják, ha véleményt írnának! :)

Na, ez is elérkezett. Mivel - ha jól sejtem - most kezdődik az Éhezők Viadala: Futótűz magyarországi díszbemutatója, amelyen akár közületek is ülhetnek, éjfélkor pedig egészen biztosan sokan megnézitek az első premiereket, eljött a pillanat, hogy ezúttal is teret biztosítsak arra, hogy kiírjátok magatokból véleményeiteket, gondolataitokat a filmmel kapcsolatban.


Ezúttal is örömmel fogadom, ha kiírjátok, hogyan tetszett a film, és bízom benne, hogy ez alatt a bejegyzés alatt akár véleménycserék, beszélgetések is kialakulnának a filmről.

Írd le ezúttal is, milyen gondolatok ébredtek Bennetek. Fogalmazd meg, mi tetszett, mi nem. Hogy érzed, miképp vált be Francis Lawrence, mint új rendező, csorbult-e folytonosság az előző filmhez képest. Milyennek érezted a képi világot, mennyire volt könyvhű a film, volt-e hiányérzeted vagy olyan változtatás, amit Te magad nem így vártál, csalódást vagy éppen örömet okozott! Ha gondolod, írj arról, hogyan tetszettek a színészek alakításai, a jelmezek, díszletek, milyen volt a háttérzene. Természetesen, most nem irodalom dolgozatot írsz, nem fogjuk megnézni, van-e bevezetés, tárgyalás, befejezés :), szóval csak lazán, ezek ajánlások. Annyi még, hogy én az előzőekben azt tapasztaltam, hogy azokat a beszámolókat, amik arról szóltak, hogy mi történt a filmben, azt leginkább ugrottam, hiszen azt mindannyian láttuk. Nyilván végighaladunk valamennyire a történeten esetleg, de ezt a fenti szempontok figyelembevételéhez érdemes felhasználni, ha érdekeset akarsz írni, ne a történetet írd le. 

Különbségek a Futótűz könyv és filmváltozata között

Bár azt a cikket mi magunk is meg tudnánk írni, most két cikkből gyúrom össze, és nem is igazán fordítok majd - részben azért, mert a két cikk másképp dolgozza fel a témát, másrészt pedig azért, mert én is láttam a filmet, szóval tudom, miről is van szó. Az Entertainment Weekly 12 fő különbséget taglal, a Zimbio jobban belemegy a részletekbe és 28 változtatásról ír. Érdekes dolog különben, hogy bármennyire is azt mondjuk, hogy könyvhű volt a film, mégis vannak ám dolgok, amiket a két mű, a könyv és a film másképp dolgoz fel. Persze ez is érthető, hiszen a könyv E/1-ben íródik, így ott Katniss érzéseit, az események belső mozgatórugóit és az arra adott reakciókat látjuk élesebben, a filmben pedig a képi eszközök az erősebbek, ráadásul időnként kiléphetünk Katniss fejéből és láthatjuk, mi zajlik a háttérben.
VIGYÁZAT! Aki még nem látta a filmet, annak nyilván SPOILERes!

Katniss rémképe az Arénáról
Azt, hogy Katniss poszttraumatikus stressztől szenved a Viadal után, a könyvben Katniss elmesélése alapján tudjuk, leginkább abból, hogy rémálmai vannak, és összeszorul a gyomra, ha bármi a Viadalra emlékezteti. A filmben Francis Lawrence ezt úgy ábrázolja, hogy váratlanul Marvel képe villan fel a lány előtt, amikor az le akar lőni egy vadpulykát. Ekkor Gale nyugtatja meg a lányt, ami szintén eltér a könyvtől. A jelenet azonban találóan ábrázolja a Katniss-t ért sérülések hatását.


A 11. körzetbeli jelenetek
Itt két apróságot emel ki a Zimbio cikke: az egyik az, hogy a könyv szerint Katniss és Peeta is saját szöveggel készül a 11. körzetben való megjelenésükkor, ám miután Katniss elmondja a bemagolt szöveget, saját szavaival fogalmazza meg mit jelentett számára Thresh és Ruta jelenléte a Viadalon. A filmben nincsenek előre megírt szövegek [illetve nem ők, hanem Effie ír ilyet nekik], hanem Katniss azonnal saját szavaival kezd.
A másik apróság az, ami a Törvényszék kupolájában történik, amikor a filmben Haymitch - tőle váratlan módon - átöleli Katnisst, hogy megnyugtassa a lányt, aki pedig - szintén rá nem jellemző módon - nem utasítja ezt el. Ezzel amúgy nincs komolyabb gond, inkább megerősíti azt, hogy Katniss, Peeta és Haymitch nagyon figyelnek egymásra.

Suzanne Collins, Francis Lawrence exkluzív interjú, 3. rész

A TIME magazin öt részes interjúsorozatának harmadik részében a sorozatban szereplő erőszakot és azon műveket járják körül, amelyek hatással volta az írónőre.



Az Arénában a harcok leírása olyan zsigeri, olyan képszerű - honnan tudtad, meddig mehetsz el az erőszak ábrázolásában ezen fiatal közönség esetén?
Suzanne Collins: Azt hiszem, saját gyermekkorom tapasztalataira építettem. Apukám révén már elég korán felfedeztem ezeket a dolgokat a történelem kapcsán. Azt gondolom, ő tudta, hogy milyen korban mi az elfogadható a gyerekeknek, amikor mesélt valamilyen témáról. Szerintem ez volt az iránymutató számomra mind a kilenc könyvem esetén. 

Azt gondolom, az emberek számára nagyon kellemetlen, ha gyerekeknek kell beszélniük a háborúról. Ezért nem teszik, mert így könnyebb. Aztán a gyerekek ott állnak 18 éves korukban, amikor besorozzák őket, és a leghalványabb fogalmuk sincs arról, mibe keverednek. Szerintem hatalmas hátrányba sodorjuk gyermekeinket, ha nem mondjuk el nekik, mi is az a háború, ha nem hagyjuk, hogy már nagyon korán megértsék, mit is jelent. Az ezekről szóló történetek gyerekként engem nem ijesztettek meg, persze bizonyos esetekben kitaláltak voltak. A Gregor egy fantáziavilágban játszódik, az Éhezők Viadala pedig a távoli jövőben. Nem értem, miért rémülnének meg ezektől a fiatal olvasók. Szerintem épp hogy kíváncsiak ezekre, és megkönnyebbülnek, ha látják feldolgozva a témát.

4 új Effie külső

Azt kell mondjam, hogy erősen tartottam attól, hogy a filmben túldimenzionálják majd a Kapitólium témát, hiszen rengeteg cikkben olvashattunk erről, hogy a Futótűzben majd többet látunk a Kapitóliumból. Szerencsére ez ebben a formában nem volt igaz, vagy legalábbis nem volt zavaró, mindazonáltal Effie megjelenése még a korábbiaknál is lényegesen extravagánsabb volt. Íme öt kép Effie-ről a filmből, amelyekből azért egyet(-kettőt?) már láttunk:


2013. november 23., szombat

Suzanne Collins, Francis Lawrence exkluzív interjú, 2. rész

A TIME exkluzív interjúsorozatának második részében Francis Lawrence a Futótűzhöz való viszonyáról, Suzanne Collins pedig arról beszél, miért ír gyerekeknek háborús témáról.


Francis, mivel nyert meg magának a Futótűz? Miért érezted azt, hogy el szeretnéd készíteni ezt a filmet?
Francis Lawrence: Úgy nagy általánosságban megszerettem a történetet. A téma, és annak a feldolgozása, milyen következményei vannak a háborúnak, hogy mit tesz az emberekkel, hogyan hat rájuk a háború és az erőszak. Úgy gondoltam, hogy nincs túl sok olyan ifjúsági történet, amely valós alapokon nyugszik, és amely ilyen erős, időszerű problémát vet fel, amely sokakhoz közel áll. Aztán ott volt a lehetőség, hogy a Futótűzben gyakorlatilag kiterjeszthetem ezt a világot. Részben, mert szeretek alkotni, és bár itt az első filmben már sok minden fel lett építve, mégis itt több lehetőség volt - többet látunk a Kapitóliumból, a 12. körzetből és a többi körzetből. Teljesen új volt az Aréna is, aminek semmi köze nem volt az előzőhöz. Szóval vizuálisan sok minden volt, amibe belevethettem magam.

Infómorzsák a Kiválasztottról (és a Futótűz törölt jeleneiről)

Az elmúlt időszak mindenféle interjúi között több olyan is van, amely már a Kiválasztottra tekint előre. Mivel engem is izgat a téma, és többen írtátok, hogy máris néznétek a filmet - ezt ugyan nem tudom elintézni :) - de egy kis forgatási hangulatot, néhány felmerülő témát tudok hozni a napokban előkerült interjúkból. Ezúttal is egyfajta összefoglaló anyagot hozok több kisebb bejegyzés alapján. Szó lesz Jennifer forgatókönyvre adott reakciójáról, az utolsó film utolsó jelenetéről, és még sok minden másról. Az izgalmasságfaktor lefelé nő. Sőt spoilerveszély is van!! De szólok időben!

A Screenweek cikkében a 13. körzet és a 3D/IMAX kérdést feszegeti:

Mi a nehéz abban, amikor ki kell vágni egy jelenetet a könyvből, amikor filmvászonra adaptálod? Most is van egy jelenet, amely előre vetíti a 13. körzet létezését, holott az egészről szó sincs a filmben...
Amikor az ember egy 400 oldalas regényt adaptál, választania kell, mit hagy ki belőle. Ezeket a döntéseket pedig Suzanne-nal hoztam meg. Az a jelenet, amire utalsz, hogy nincs benne a filmben, azért nem került bele, mert nem találtunk rá módot, hogy pontosan úgy belekerüljön, mint a könyvben, de megpróbáltuk közvetíteni a jelenet mondanivalóját a film más jeleneteiben. [na, ez nem sikerült]

A sorozat utolsó két filmjét forgatod. Meddig tart a forgatás? Nagyon macerás? Eldöntötted már, hogy ennek egy része is IMAX kamerákkal lesz leforgatva, vagy esetleg ezúttal 3D-s megoldást választotok helyette?
Forgatjuk a következő filmeket. Akkor kezdtünk dolgozni rajtuk, amikor még a Futótűz szerkesztési munkálatait végeztük, és szerintem az is volt a legnehezebb feladat, amikor egyidejűleg dolgoztunk a Futótűzön és a Kiválasztott filmeken. Épp befejeztük a munkát a Futótűzön, és elkezdtük forgatni a Kiválasztott 1. és 2. részét, és úgy éreztem szétszakadok. Szerintem jó munkát végeztünk a szerkesztésen, a zenén és a vizuális effekteken is. A Kiválasztottat 5 hete forgatjuk és még hátravan 25 hét. A jó az, hogy az egész történet szét van szedve két részre, de úgy dolgozok rajta, mintha csak egyetlen film lenne, és a két részt csak a forgatás végén választjuk szét. A másik, ami jó, hogy nincs időnk szünetre, vagyis ugyanazzal az energiával és lendülettel tudjuk folytatni a munkát. Mindenki ismeri egymást, megtaláljuk a közös hangot egymással. Ezúttal úgy döntöttem, digitális kamerával forgatok, de nem IMAX-szel, mert rengeteg föld alatti jelenetünk van, és van pár technikai nehézség, amivel meg kell küzdenünk a világítást és a felszerelést illetően és a digitális kamerák olyan jó minőségűek, hogy gond nélkül el tudjuk végezni velük a fények és a színek megváltoztatását. Ami a 3D-t illet, a Futótűz forgatása alkalmával fel sem merült. A Kiválasztott alkalmával már beszélünk róla, de nem vagyunk biztosak abban, hogy használni fogjuk. Különböző véleményen vagyunk, akár arról van szó, hogy ez is egy módja annak, hogy tálaljuk az emberek számára a filmet, akár arról, hogy így más módon mutathatnánk be az erőszakot, mi azonban ezt egyáltalán nem akarjuk, mert a filmek arról szólnak, milyen következményei vannak az erőszaknak. Másrészről pedig a 3D nem arra van kitalálva, hogy showműsort csináljunk az erőszakból... szóval még mindig vitatkozunk a témán. De nem 3D-ben forgatunk.

Ma este: Szeretettel Hollywoodból

Kicsit vegyes érzésekkel teszem ki az infót, de többen is jeleztétek, és nyilván az én rossz érzéseim miatt senkit nem szeretnék megfosztani a lehetőségtől, hogy 26 percnyi magyar nyelvű interjúanyagot nézhessen meg otthon, kényelmesen, ingyen és bérmentve a Futótűz szereplőivel.

A Szeretettel Hollywoodból című műsor tehát, amelyben a film szereplőivel láthattok interjúkat ma este 22:10-kor látható az M1-en. Akit további részletek érdekelnek, annak a műsor Facebook oldalát ajánlom. 

Ami miatt pedig vegyesek az érzéseim, az az, hogy amikor anno megnéztem egy Alkonyat kapcsán készült néhány perces interjút a műsorból, olyan színvonalú beszélgetést láttam, amelynek eredményeképpen én magam éreztem rosszul magamat. Azt az interjút ugyanaz a riporternő készítette, aki ezeket is. De mindegy. Csak abban bízom, hogy most jobb lesz. 

Ha valaki lemaradna, annak majd tudok MTV videótáras linket is hozni, ha lesz rá igény.

Ismerd meg Snow elnök unokáját

Aki már látta a filmet, az tudja, hogy [Annie felvillanásán kívül] lett egy váratlan meglepetés szereplőnk, mégpedig Snow elnök unokája, aki időnként nagypapája társaságában nézi a TV-s közvetítéseket. Az előzetes várakozások ellenére [vagy csak én gondoltam így] szó sincs elkényeztetett libuskáról, a kislány nagyon szerethető a szerepben és azon kívül is. A szerepet Erika Bierman alakítja. A Young Adult Hollywood hétfőn a Los Angele-i premier vörösszőnyegén beszélgetett a kislánnyal:


A kislány a kérdésre elmondja, hogy igen, nagyon izgatott, hogy itt lehet. Nagyon izgult, és maga sem értette, hogyan kaphatta meg a szerepet, de aztán becsülettel felkészült rá. Amikor a rajongók megtudták, hogy ő alakítja a szerepet, nem kapott negatív visszajelzéseket. Amikor a riportercsaj arra utal, hogy végülis ő nem tehet arról, hogy ilyen családja van, Erika azt mondja, reméli, hogy csak örökbe fogadták, majd arról mesél, milyen is volt Donald Sutherlanddel dolgozni: a színészóriás ugyanis nagyon aranyos, nagyon udvarias és vicces. Nagy élmény volt számára a közös munka, mindig odafigyelt Donald szavaira, és Istenként tekint a férfira.

2013. november 22., péntek

Panem Run: Új Éhezők Viadala mobil játék

Már a múlt héten láttam a híreket ezzel kapcsolatban, de akkor rengeteg minden volt, és bár most is tudok akár mást is hozni, de immáron megjelent a játék, úgyhogy összegyűjtöttem a vele kapcsolatos infókat: képek, reklámvideó, sajtóközlemény, letöltő linkek. :)


A Reliance Games és a Lionsgate egyesítik erejüket, hogy elindítsák az Éhezők Viadala: Futótűz - Panem Run nevű hivatalos mobil játékukat

A két cég együttműködik, hogy egy ügyességi játékot közösségi élménnyé alakítsanak, és hogy lehetővé tegyék, hogy a rajongók Panem-szerte hirdessék a reményt.

LOS ANGELES és SANTA MONICA, 2013. november 12. - A Reliance Games, vezető nemzetközi mobil játék stúdió és a Lionsgate, a világ vezető szórakoztatási vállalata bemutatja az Éhezők Viadala történetének következő, mobil eszközökön elérhető fejezetét.

A hamarosan bemutatásra kerülő, Éhezők Viadala: Futótűz című film - amely 2013. november 22-étől látható a mozikban világszerte - történetén alapuló Éhezők Viadala: Futótűz - Panem Run mobil játék a film cselekményét a játékosok kezébe helyezi. A játékban mind versengésre, mind pedig közösségépítésre lehetőség nyílik, amely során a játékosok Éhezők Viadala rajongótársaikkal küzdhetnek meg, hogy dicsőséget szerezzenek körzetük számára azáltal, hogy a lehető legnagyobb utat teszik meg és a lehető legtöbb pontot érik el.

- Az Éhezők Viadala életben maradásért való küzdelméről szóló nagy jelentőségű története lehetőséget biztosít számunkra, hogy Panem versengő világát egy közösségi mobil játék keretein belül gondoljuk újra. - nyilatkozta Manish Agarwal, a Reliance Games vezérigazgatója. - A Lionsgate-tel együttműködve egy Éhezők Viadala rajongói közösséget építünk, akik csapatokat alkothatnak, hogy együtt győzzék le Panem körzeteinek sajátságos kihívásait. 

- Az Éhezők Viadala: Futótűz - Panem Run mobil játék szórakoztató és izgalmas kiegészítője a film látványos akcióinak és történetének - tette hozzá Danielle De Palma, a Lionsgate Digitális Marketingért felelős osztályának alelnöke.

Az Éhezők Viadala: Futótűz - Panem Run idén novemberben jelenik meg és okostelefonokon és táblagépeken játszható.

Eddig a sajtóközlemény (lényege). A játék azóta már megjelent, és ingyenesen letölthető például a GooglePlay alkalmazási közül és az iTunes oldaláról is. Bevallom, nem próbáltam ki, de majd navigáljátok egymást, ha nagyon nem működne :) Illetve, ha segítetek, mi-merre, javítok a linkeken. :)

Suzanne Collins, Francis Lawrence exkluzív interjú, 1. rész

A TIME magazin egy ötrészes interjúsorozattal vezeti fel a filmet kinti rajongótársaink számára hétfőtől péntekig. Én kis csúszással bár, de szintén szeretném elhozni Nektek ezt a sorozatot. Egyesével nem hosszúak, naponta jönnek majd. Jó szórakozást az első részhez:


Hasonlítsuk össze Katnisst az Éhezők Viadala és a Futótűz kezdetén. Miben lett ő más?
Francis Lawrence: Nos, Katniss megváltozott, mivel végigélte a Viadalt. Számomra ez volt az egyik legérdekesebb dolog a könyvben, hogy elkezdjük megismerni a Viadal emberekre gyakorolt hatását, és az erőszak emberekre gyakorolt hatását.

Hogyan tudod érzékeltetni ezt a változást? 
Francis Lawrence: Azzal, hogy bár kedvenc helyén van az erdőben, szerintem elég ha ránézünk, ott van az arcán, amit én úgy hívok, hogy 'távolba révedő tekintet'. És nagyon gyorsan rémképek jelennek meg előtte a Viadalról, percekkel a kezdés után.

Suzanne Collins: Klasszikus poszttraumatikus stressz szindrómája van. Rémálmai vannak, emlékképek villannak fel előtte. És az elején az ember látja, hogy megpróbál elmenekülni ezek elől. Teljesen elkerüli Peetát, tudod? Megpróbál távol maradni tőle. Hogy miért? Mert minden emléke, ami vele kapcsolatos, eltekintve néhány gyerekkori élménytől, a Viadalról származik. Valamilyen szinten a Primmel való kapcsolata kérdőjeleződik meg benne, amikor nem tudja megmenteni Ruta életét. Szóval neki mindezzel meg kell küzdenie, és neki erre az a megoldás, hogy kimegy az erdőbe, egyedül van, és mindentől a lehető legtávolabb tartja magát, mert olyan sok minden van, ami kiváltja benne [ezt a stresszt] a hátköznapi életében.

És pontosan ez történik a film elején a Győzelmi Körúton is, ami azt jelenti, hogy Katnissnek el kell mennie minden egyes körzetbe, ki kell állnia és szembe kell néznie a halott gyerekek hozzátartozóival. Ezek közül van olyan - például az első körzetben - ahol mindkét kiválasztott halálát ő okozta. Marvelt és Glimmert is ő ölte meg. Szóval ez egy olyan rémálom, ami szunnyad, és vár, hogy előtörjön. És akkor mindezek tetejében Snow is épp ekkor látogatja meg őt a fenyegetésével, így Katniss már a film legelején egy idegroncs.

2013. november 21., csütörtök

A Kiválasztott logója

Most picit bajban vagyok, mert nem szeretném, ha bárki is haragudna rám, de - remélem - ez nem olyan fenenagy SPOLIER, hogy a Futótűz végén felfedik a Kiválasztott logóját. Íme a jelenet a film legvégéről, LQ-ban, kézi kamerás felvételként:

Francis Lawrence a Futótűzről az MTV-nek

Már régebben volt egy komolyabb Francis Lawrence interjú sorozat, amelyet az MTV készített, ám videóinterjúk, amikhez nekem nem volt türelmem. Így aztán ebben is Borka segített, és szerintem nagyon alkalmas az anyag arra, hogy akik csak holnap vagy a hétvégén jutnak el a moziba, kicsit csillapíthassák érdeklődésüket, felpörgethessék általa a várakozást. Borkának hatalmas köszönet azért, hogy olvashatjuk az anyagot!!! :)
Ja, és bár hosszú az anyag, de izgalmas és tartalmas, érdemes ám elolvasni! :)

Arról, hogy hogyan építették fel a Nagy Mészárlás arénáját, miért Hawaiit választották forgatás helyszínül, mennyire érzelmes a történet az Arénában, és, hogy miért leginkább Katniss szemszögén keresztül láthatjuk az eseményeket:


Ahogy a videóban Francis is mondja ez az aréna nagyban külömbözik az első filmben megismerttől. "Ez a könyvben egy nagyon különleges aréna, ez egy évfordulós év, ráadásul a Nagy Mészárlás éve is, és mivel a könyvben is fontos szerepe van a filmben is megadtuk neki a kellő hangsúlyt." Ugye a könyvbéli aréna egy nem létező hely, tele dzsungellel és csapdákkal, és sós vízzel. Minden jelenetet ami a dzsungelben és parton látható Hawaiin forgatták, a többit pedig egy szigeten Antlantában, és a dzsungel ami ezekben látható digitális. Hawaii mellett még elgondolkodtak néhány forgatási helyszínen, de a dzsungel arányai miatt döntöttek Hawaii mellett, mert ott a dzsungel, a többi esélyes mellett, hatalmas volt, a fák is hatalmasak voltak, és nagyon változatos volt.

Francis szerint az egyik legemlékezetesebb pillanata a Hawaiis jeleneteknek az, amikor Katniss először pillantja meg az arénát. Valamint szerinte az a legjobb a filmben, hogy nagyon érezlmesen mesélik el a történetet a szereplők, sok benne az érzelemmel vegyült akció, és hogy Katniss milyen érzelmekkel lépett be az arénába az azt megelőző történések után. Francis szerint IMAXban még jobb lesz az élmény, és nagyon lenyűgöző az, hogy Katniss, hogy ment be az arénába, annak fényében, hogy minek volt a tanúja. Valamint rengeteg kihívással kellett szembe nézniük, ami az első filmnél nem volt jelen, például amikor felemelkednek az arénába, a liftet víz veszi körül, stb.

Az Arénás jeleneteket leginkább Katniss szemszögéből láthatjuk, mert Francis elmondása szerint, nagyon könyvhűek akartak maradni a filmhez, és mivel ott végig Katnissen keresztül tapasztalhattuk meg az eseményeket, ezért ez a filmben sem lesz másképp. Nem fogjuk látni, hogy az egyes családtagok hogyan reagálnak az ott történtekre, nagyon kevés olyan pillanat van a filmben mikor elszakadnak az arénától, akkor is csak azért, hogy láthassuk, ahogy Plutarch és Snow figyeli őket, és ez is csak azért, mert a közönség kíváncsi arra, hogy mi folyik a háttérben.

Josh Hutcherson DailyStar interjú

Hogy gyorsabban teljen az idő egy Josh interjút hoztam, szerintem azt bármikor szívesen olvastok. Nem lesz teljes az anyag, mert a Futótűz témánál maradnék, és selejtezem a már sokszor olvasott infókat.

Milyen fizikai felkészülést végeztél, hogy készen állj Peeta szerepére?
Én egyébként is szeretek mozogni. Sportolok, meg ilyenek. Peeta azonban nagyobb darab srác, mint én, szóval kellett egy kevés izmot magamra szednem, és sok zöldséget és csirkét ettem és edzettem. Élvezem. Elég klassz, amikor az ember úgy érzi, fizikálisan megváltozott. Általában focizok és kosarazok, de amikor az Éhezők Viadalát forgatom, akkor többet eljárok konditerembe és próbálom egy kicsit kigyúrni magam. A súlyok emelgetése nem a kedvencem, de utána olyan jó érzés. Az jár az ember fejében, hogy "A francba, végre van rajtam egy kis izom. Ez király." Az ember érzi az előnyeit és sokkal többre tartja magát általa.


Milyen volt a forgatás Hawaii dzsungeleiben, és nem volt-e kellemetlen a meleg és hasonlók?
Nem vagyok biztos benne, hogy a kellemetlen a megfelelő szó erre, de kihívás volt, az biztos. Kemény volt. De nem mondanám, hogy ez volt a legnehezebb része. A Hawaii-on való forgatás legnehezebb része az, hogy Hawaii-on forgatsz, nem pedig nyaralsz. Az ember ott van egy gyönyörű helyen, legszívesebben lazítana, nem dolgozna, csak ülne a parton és élvezné a napsütést. Ehelyett azonban dolgozni kell. Néha jobb valami olyan helyen lenni, ami nem tetszik az embernek, olyankor könnyebben megy a munka. Egy dzsungelben töltött munkanap után az ember legszívesebben a parton lógna, de nem lehet, szóval ez rossz egy kicsit. De tényleg szép volt, és élveztem az ott töltött időt!

2013. november 20., szerda

Megérkeztek az első magyar Futótűz kritikák

A sajtó képviselői már látták a filmet, így megjelent már néhány kritika róla, amelyek itthon is - eddig - egybehangzóan jók, amit örömmel konstatálok. Ezen cikkek közül linkelek néhányat azok kedvéért, akik ebben a formában vezetnék le izgatottságukat. Íme mindegyik cikkből egy kis ízelítő, majd a link.

Saját véleményeteket egyelőre ne ehhez a poszthoz írjátok, hanem a hamarosan megjelenő Vélemény rovatba!

"Érdekes volt figyelni, ahogy az egyik esemény a másikhoz vezetett, ahogy egy-egy mondat hatott vagy éppen nem hatott a népre, ahogy a háttérben a befolyásos emberek egyeztetették terveiket. Ezzel a film kikerülte az első hibalehetőséget: meg tudta mutatni azokat a spekulációkat, melyeket a könyvben gyakran Katniss belső monológjaként ismertünk meg, így azok is érthetik, mi történik, akik nem olvasták a könyvet.
Azonban nem ez volt a film legnagyobb erénye. Jennifer Lawrence-ről az Oscar óta ódákat zengeni már-már unalmas, azonban engem az ő alakítása fogott meg a leginkább." - Filmpont

"A lényeg, hogy ezzel, és a meglehetősen langyosra sikeredett, összecsapott első résszel együtt véletlenül sem gondoltam volna, hogy majd pont a Futótűz lesz az egyik, ami gyújt egy kis fényt az idei év többségében silány blockbustereinek sötétségében. Márpedig ezt tette. Ez a film sokkal jobban felépített, komplexebb, izgalmasabb, és érzelmileg hatásosabb, mint az elődje – minden szempontból köröket ver az Éhezők viadalára (meg az idei hollywoodi mezőny nagyjára is).
[...]
A Futótűz megtartott mindent, ami jó volt az Éhezők viadalában (a főváros dekadenciája, a kiváló szereplőgárda, élen a mindenhogy – és mindenhonnan – csodálatos Jennifer Lawrence-szel), kidobta, ami nem működött, és hozzáadta a maga értékeit. Nem utolsósorban Francis Lawrence-t, aki sokkal jobban, elegánsabban, hatásosabban rendez, mint elődje, úgyhogy elfelejtheted a rázkódó kamerát, a hektikus vágást, ténylegesen látni fogod az akciókat, és még szar CGI-mutánsállatokat sem kell elviselned." - Geekz Blog

"De a Futótűz legfőbb tanulsága az, hogy egy film is - nem csak az ember - épp annyit ér, amennyire tartja magát. Ha a magas színvonal minden apró részletében elvárás - nemcsak a látványban, hanem a mondandóban, a dialógusokban és a színészi teljesítményben is -, akkor mindegy, mi a műfaja. És ezúttal úgy gondolták az alkotók, hogy nem egy olyan franchise-t gyártanak, aminek fő célja, hogy minél több bőrt húzzon le egy sztoriról, és azzal minél több pénzt kaszáljon. Ez lehet a mellékhatása, de a fő cél, hogy egy jó film készüljön. Sikerült elérni." - Origo Filmklub

Íme a magyar TV spot

Na, felkerült a YT-ra végre a TV-ben hetek óta látható szinkronizált TV spot. Mindenki ajánlom, különösen azoknak, akik a szinkronizált verziót várták volna a mozikban. Hasonlítsátok össze Stanley Tucci és Lenny Kravitz eredeti hangjával ezeket. Amúgy a spot nézhető, semmi extra nincs benne lelőve, ami az első két előzetesben nem lett volna. Szotyinak köszönet a tippért!

Visszaszámlálás: Már csak egyetlen nap a Futótűz moziverziójáig!!

Holnaptól már minden nagyobb mozi játssza az Éhezők Viadala második filmjét, a Futótüzet, amelyre több, mint másfél évet kellett várakozni az első film után. El se hiszem, hogy elértünk idáig :)

Akik pedig ma éjszaka az éjféli premiereken nézik a filmet, azoknak szintén jó szórakozást! Este kikerül a "Vélemény rovat" bejegyzés, lekerül a moderálás, éjszaka már jöhetnek is a vélemények, ha kiírnátok magatokból :)

Egy TV spot és egy újabb jelenet a filmből

Amint azt láthatjátok majd, a TV spot már nem túl aktuális, van vagy két-három napos, de most került elő. Megvan benne minden képsor, amit a korábbi spotokban ellőttek már, szóval hiába rövid, veszélyes. Jelenet pedig Peeta és Katniss közötti beszélgetés (részlete) a vonaton, amikor megpróbálják tisztázni a félreértéseket egymás érzéseivel kapcsoltban. 



2013. november 19., kedd

Titktak1: Lezajlott a film Los Angeles-i premierje is

És amint sejtettem, brutális mennyiségű kép jelent meg a rendezvényről. Mindenkiről csak egyet hozok (a csoportképektől eltekintve), és bár igyekszek senkit sem kihagyni, semmit nem ígérek :))



Válogatás az elmúlt időszak Sam Claflin interjúiból

Az a helyzet, hogy a félretett anyagaim, cikkeim között rengeteg Sam Claflin témájú van. Ezek egyesével vagy nem hosszúak, vagy sok a rizsa bennük, ezért külön-külön valahogy nem állok nekik, ezért most úgy határoztam, végigmolyolom őket és készítek belőlük egy válogatást, amibe az izgalmasabb, tartalmasabb részeket gyűjtöm össze. Sokan megkedveltük Sam-et az elmúlt egy évben szerintem, izgatottan várjuk Finnick alakítását, addig is egy kis csemege tehát a fiatal színésztől a Futótűz forgatásának kulisszatitkairól.

Az első cikkrészlet a Daily News-ból származik, amelyben Sam Claflin és a mentorát, Mags-et alakító Lynn Cohen kapcsolatát taglalják.

Sam Claflin brit színész nem számított rá, hogy a rajongók elvárásainak terhét a szó szoros értelmében a vállain kell majd cipelni. Azonban így történt, hiszen egy hónapon keresztül kellett a hátán cipelnie a 79 éves Lynn Cohent  Hawaii dzsungelben, ahol a tavalyi év kasszasiker filmjének folytatását forgatták. Így jár az, aki a rajongók kedvence, Finnick Odair-t alakítja.
- Ő egy olyan aranyos idős hölgy - mondja a 27 éves Claflin a Daily Newsnak. - Meglepett, hogy rám bízták, hogy felelős legyek valaki más életéért, amikor gyakorlatilag önmagamra is veszélyes voltam. Az, hogy úgy kellett végigmanővereznem ágakról lelógó liánok között, rohangálni a csúszós, meredek domboldalon elég kimerítő volt számomra. Mondjuk elég lúzer alkat vagyok, finoman szólva is.


Ami azt illeti, Lynn Cohen sem tette egyszerűbbé a dolgát [de ha ennek fele is igaz, akkor innen is puszi Lynn néninek, nagyon jó arc tetszik ám lenni :)))]
- [Amikor a kamerák épp nem forogtak,] Lynn folyamatosan azt suttogta a fülembe, hogy milyen jó illatom van, milyen férfias vagyok és hogy milyen boldog, hogy élete szerelme hurcibálja fel-alá.

Josh Hutcherson és Jennifer Lawrence a decemberi IM-ben

Az újság eleve kétféle címlappal jelenik meg ezúttal, de Fruzsina a Josh-ost küldte el, Vivi pedig a Jenniferest, úgyhogy teljes a kollekció. Mindkettejüknek köszönet az anyagokért!


Az újságban egy-egy cikk is olvasható az Éhezők Viadala sorozat két főszereplőjéről.

Hallgass bele a Futótűz háttérzenéjébe

Hogy a másik albumból mennyit fogunk hallani a filmben az erősen kétséges a tavalyi tapasztalatok és egy korábbi cikkben olvasottak után (amiből arra lehetett következtetni, hogy csak 3 szám lesz a filmben, az is a végefőcím alatt). Ami viszont biztos, hogy a score, a háttérzenei album számait viszont halljuk majd. Ez mindig kicsit komolyzeneibb hangulatú, illeszkedik a film témájához, sejtelmesebb. A számlistát itt már olvashatjátok, ám az egyik kinti rajongói oldal közreműködésével most egy-egy 30 másodperces részletet meg is hallgathatunk a számokból. Jó szórakozást hozzá!!

Visszaszámlálás: 2 nap a Futótűz moziverziójáig !!

Holnapután mozizunk! Hurrá. :) Kivéve, aki már holnap este/éjszaka :)


Videó a Nagy Mészárlás résztvevőiről

Egyrészt: a Los Angeles-i premier képei közül már találtam párat, de pont Jenről nem került még elő fotó (illetve egy közöset láttam végül, de valóban, ha ő érkezett utolsóként, akkor azóta még nem kerülhettek fel a képek a netre), illetve, ahogy mondtam ez egy nagyobb kaliberű rendezvény, több megjelenővel és képpel. Ezért ezeket a képeket majd csak este láthatjátok. Addig ezen kívül is van beidőzítve egészen pontosan négy(!) anyag, nem fogtok unatkozni ;)

Ennek az anyagnak a képi verzióját ITT már láthattátok korábban, ebből készült most egy jópofa videó, gyors suliba menet előtti megnézősnek :)

2013. november 18., hétfő

Új Futótűz TV spot

Az első kritikákból emel ki kifejezéseket a Futótűz legújabb TV spotja, amelyben nagyszerű - ám ugyanakkor SPOILERes - jelenetsorok is találhatóak, tehát az önmegtartóztatásban élők ;) most is vissza kell fogják magukat. Annyit talán nekik is elárulhatok a kulcsszavakról, hogy a film 'látványos', jól ábrázolja az érzelmeket, Francis Lawrence munkája 'üdítő', Jennifer Lawrence alakítása pedig 'egyedülálló'.
A Lionsgate meg elfelejtette letiltani nekünk, szóval ha letiltják morcos leszek rájuk, megkeresem és pótlom holnak. 


És csak azzal tudok biztatni mindenkit, hogy egy nagyon klassz Sam Claflin cikk-válogatást is készítettem holnapra, hogy ne unatkozzatok, amíg én dolgozok ;)

Los Angeles Premier Stream és sátortábor

Ma este lezajlik a Futótűz Los Angeles-i premierje, ami - véleményem szerint - sokkal nagyobb kaliberű rendezvény lesz, mint a múlt heti, londoni premier, mert szerintem itt sokkal-sokkal többen részt vesznek majd a stábból is (eddig én nagyon hiányoltam Woody Harrelsont, de pl a sokat emlegetett Philip Seymour Hoffman sem volt a promó éllovasa). Remélhetőleg ez alkalommal őket is láthatjuk majd.

A rendezvényre megint van LIVE Streamünk, amit a Yahoo biztosít, és amely magyar idő szerint hajnali 3-tól él. [Én mondjuk hajanli 5 után nem sokkal kerülök géphez, ha addig előkerülnek képek a premierről, akkor hozom reggel, ha nem, értelemszerűen estig várnotok kell rá.] És mivel nem merek játszani ezzel, hogy átvált-e a beágyazott videó vagy sem, a következő képre kattintva azt javaslom, mindenki nézze a Yahoo oldalán, aki esetleg nem alvással töltené a hajnali órákat :)


Addig pedig az ugrás után megnézhetitek, hogyan töltötték a hétvégéjüket azok, akik a premier helyszíne környékén erre a célra felépített Futótűz sátortáborban várták, hogy elérkezzen a jeles nap. Az európai promókörútról visszatért színészek ugyanis kimentek hozzájuk és mindenfélével szórakoztatták őket, autogramot osztogattak, stb. Képek a folytatásban.

Újabb nyereményjátékok

Még gyorsan csapjatok le pár nyereményre, ugyanis még két újat találtam Nektek (meg egyet még szombaton, amiről már akkor lecsúsztunk :( )

Nos, az elsőt - ismét - a sorozat könyvkiadója ajánlja fel Facebook oldalán íme:

Nyereményjáték!
Van 5 db páros belépőnk a Futótűz csütörtöki díszbemutatójára. Ha szeretnél nyerni, nincs más dolgod, mint lájkolni ezt a bejegyzést. A szerencséseket a lájkolók közül fogjuk kisorsolni, és holnap ilyenkor tesszük közzé a nevüket. [A bejegyzés reggel 8:14-es időpnttal került fel!]

A díszbemutató az Aréna Plázában lesz 19 órai kezdettel - erősen javasoljuk, hogy olyanok vegyenek csak részt a nyereményjátékban, akik el is tudnak jönni, ha nyernek.

Aki lájkolni szeretne, ITT teheti meg.

A következő játékot a VIVA TV hirdette meg, és itt is játszhatnak vidékiek is :))

Nyerj jegyet Az éhezők viadala - Futótűz vetítésére!
Megnéznéd a nagysikerű könyvből készült film folytatását? Most itt a lehetőség: amennyiben helyesen válaszolsz az alábbi kérdésekre, tiéd lehet az öt páros belépő egyike a film általad választott vetítésére! Szóval, ha szeretnéd látni, hogyan folytatódik a zseniális Jennifer Lawrence, vagyis Katniss története, válaszolj MOST!

A mozijegy kuponok 2 személyesek és beválthatók a Cinema City mozikban az adott filmre a premier napjától munkanapokon hétfőtől csütörtökig a moziműsornak megfelelően (amely mozikban és időpontokban megy a film). IMAX és 4Dx vetítésekre nem érvényes. A kupon nem továbbértékesíthető, a teljes játékszabályzatot megtalálhatod itt.

Itt nem derül ki, hogy mi a határidő, én még játszottam, hátha.
Ezúttal 3 (rajongók számára evidens) kérdésre kell válaszolni, megadni néhány adatok (név, telszám, postacím, e-mail cím), és ennyi. Aki játszani szeretne, IDE kattintson!

Ne feledjétek, hogy zajlik még a Bookline játéka is, ITT, a negyedik kérdés van még tegnapról, várhatóan még ma érkezik az ötödik és egyben utolsó forduló kérdése is!

Jó játékot és sok sikert mindenkinek!!

Ui.: Azért most már ne nyerjetek el ám mindent előlem ;)

Interjú a Győzelmi Körút Miami állomásáról

Ez az anyag is a napokban került elő és a hétvégén Borka segített nekem abban, hogy lefordította, hogy ezt is olvashassuk. Köszönet a munkájáért, és mindenképp érdemes elolvasni, mert olyan szereplőkkel is beszélgetnek itt, akikkel egyébként ritkábban.

November negyedikén, mikor a Futótűz Győzelmi körútja Miamiba érkezett, a Kapitólium korábbi Viadaljaiból négy győztes színpadra lépett, hogy posztereket írjon alá és találkozhasson a rajongókkal. 

A Teenlink az esemény előtt leült beszélgetni Sam Claflinnel (Finnick), Jena Malone-nal (Johanna), Alan Ritchsonnal (Gloss) és Stephaine Leigh Schlunddal (Cashmere) arról, hogy számukra milyen volt a Futótűz forgatása. 


Teenlink: Mi a kedvenc részetek a film reklámozásában?
Jena Malone: Az, hogy kapcsolatba léphetek a rajongó táborral... olyan, mint egy álom. Teljesen fel vannak tüzelve, és olyan jó látni ezt. Hozzászoktam ahhoz, hogy a húszhoz közeli rajongók, már annyira nem érdekeltek a dologban, nem mutatják meg, hogy valójában hogyan is gondolkodnak a dolgokról. De az [Éhezők Viadala] rajongói egyszerű fiúk és lányok, akiknek a szívük a helyén van, és szinte remegnek olyan izgatottak. Ez egy álom. 
Sam Claflin: Úgy gondolom, az utazás lenyűgöző. Két nap alatt két olyan városban [Philadelphia és Miami] voltam, ahol még ezelőtt sosem, és ez még legalább két napig folytatódni fog... És a tudat, hogy világpremier a szülővárosomban [Londonban] lesz, nagyon, nagyon izgatott vagyok... A lehetőség, hogy ezt megoszthatom a hazámmal, nagyon nagyon különleges számomra. 
Jena: Tudom. Ez szórakoztató. Tervezed, hogy aznap este kirúgunk a hámból?
Sam: Mi? Hogyne, persze. Igen, ha ezt akarod. Igen, persze, várok mindenkit nálam. 

Visszaszámlálás: 3 nap a Futótűz filmváltozatáig

Bevallotta: Jena Malone a liftben meztelenkedett

[Ma reggel nem tudok hozzájutni a gépemhez meló előtt, úgyhogy ha valami izgi előkerült éjszaka, anélkül ki kell bírnunk délutánig, de mivel nem szeretném, ha csalódottan kellene iskolába indulnotok, hoztam egy rövid, de annál vidámabb szösszenetet :) Hátha erőt ad a mai naphoz. Figyelem! Órák alatt ne jusson eszedbe, mert furcsán fognak rád nézni, ha minden előzmény nélkül felnevetsz. Márpedig a cikk után van rá némi esély ;)]

Azt hiszem, valahogy így kell bulvárcímet gyártani, bár ami azt illeti, természetesen ezúttal sem megyek el bulvár irányba, természetesen az Éhezők Viadala: Futótűz azon jelenetéről lesz szó a cikkben, amelyben Johanna Mason először találkozik Katniss-szel.

Jena Malone liftbeli sztriptíze az Éhezők Viadala: Futótűzben minden idők legjobb karakter bemutatkozása lehet - ám ennek ára volt.
Szexi Kiválasztottként Johanna Mason, Malone karaktere döbbent társai (akiket Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson és Woody Harrelson alakítanak) szeme láttára szabadul meg egy liftben szűk bőrszerkójától. 

Malone számára az első nehézség az volt, hogyan vegye le bonyolult szerelését, amikor egy zsúfolt atlantai szálloda liftjében forgatott egy operatőr és a trió társaságában. Bár a szálloda 49 emeletes, Malone rájött, nincs túl sok ideje a feladat megoldására.
- Ez egy igazán gyors lift volt - mondja - Amikor először kinyílt az ajtó, még félig fel voltam öltözve, és kiestem a liftből. 
- Rájöttem, hogy ehhez időre van szükségem. Meg kellett koreografálnom a jelenetet, mert ott voltak rajtam ezek a karkötők, a ruhának az oldalán volt végig a cipzár, és aztán még a cipőtől is meg kellett szabadulnom. - teszi hozzá. - A szó szoros értelmében egy hat másodperces sztriptízről volt szó. Igazán jó burleszk táncos lett belőlem. 

A forgatási nap végére számtalan felvétel után Malone végül ráérzett a dologra, amelynek végén alig maradt több rajta, mint egy mellbimbóragasz. Ám a film liftezésért felelős asszisztense egy ízben rossz emeletre küldte a liftet, ahol egy gyanútlan vendég várta a liftet.
- Végre sikerült adott idő alatt végeznem - mondja Malone. - És ahogy megfordultam, kinyílt az ajtó. Mire ott állt egy fickó, két csésze Starbucks kávéval a kezében, és be akart jutni a liftbe. Egyszerűen kisétáltam. Azt gondoltam: "Csak menj tovább!" De a fickó teljesen higgadt maradt. Én meg ott álltam, meztelenül, Johanna glóriájának díszfényében, mögöttem Woody Harrelsonnal, Jennel, Josh-sal és az operatőrrel. 
- Életem legjobb pillanata volt. - fűzi még hozzá.
Forrás: USA Today

2013. november 17., vasárnap

A Futótűz hivatalos sajtótájékoztatójának anyaga, 2. rész

Aki még örömmel olvassa, annak szeretettel. Vannak benne vidám pillanatok és komoly dolgok is. Hosszúsága ellenére szerintem ezt is érdemes végigolvasni.


Liam és Josh, mesélnétek arról, hogyan fejlődnek karaktereitek ebben a filmben és hogy mi van benne ebből eredetileg a könyvben?
Josh: Igen, szerintem ezek nagy része benne van a könyvben. Jó, amikor van egy teljes könyv, és abból kell lefarigcsálni, hogy filmet készítsünk belőle, mert színészként így sokkal többet megtudhatunk a karakterről szerintem. Ami engem illet, azt gondolom, hogy Peeta sokkal dühösebb ebben a filmben. Az első filmben ő még olyan volt, mint egy üres vászon, de ebben már sokkal többet megmutat magából. Dühös, amiért vissza kell menniük a Viadalra. Dühös azért, ahogyan Katniss bánik vele és amiért ilyen erős érzései vannak iránta. Egészen addig, amíg el nem kezdenek közösen edzeni, ahol barátokként fordulnak egymáshoz, csalódott az egész helyzet miatt. Ebben a filmben egészen újszerű kapcsolatok alakulnak ki és kerülnek bemutatásra. Szerintem jobban megismerhetjük a Katniss és Peeta közötti dinamikát, hogy milyen hatással vannak a Viadalra és arra a világra, amelyben élnek, és többet láthatunk Katniss és Gale kapcsolatából is.
Liam: Szerintem amikor Katniss visszatér a Viadalról, Gale nyilvánvalóan látja rajta a poszttraumatikus stressz jeleit, amivel a lány küszködik, és nyilván látta, amint valaki másba szerelmes lett, és hogy az illetővel nagyon törődik. Gale dühösen és frusztráltan nézi végig, hogy a lánynak vissza kell térnie a Viadalra és szerintem megérti, hogy végül Peeta lesz az, akinek meg kell védenie a lányt, és hogy ez az egyetlen esélye az életben maradásra. Szerintem rájön, hogy neki milyen nehéz végignéznie, amint valami kibontakozik kettejük között. (Josh-hoz) Akarsz verekedni?
Josh: Nem, minden oké.
Liam: Szeretjük ám egymást.
Jennifer: Mély-mély pasiszerelemmel.