2013. május 31., péntek

Suzanne Collins a háborúról beszélt a Book Expo America-n

Úgy tűnik, nem csak nálunk van könyvhét mostanában, kinn is éppen zajlik egy Book Expo America nevű rendezvény, amely során Suzanne Collins legújabb, készülő könyvéről mesélt. A gyerekeknek szánt Year of the Jungle kicsit sem gyerek témát dolgoz fel: a háborúról mesél a kicsiknek. Az idén ősszel megjelenő könyvben ugyanis Collins édesapja vietnami háborúban szerzett tapasztalatait dolgozza fel.


A Scholastic kiadónál [ők adták ki az Éhezők Viadalát is] zajló beszélgetés során Suzanne Collins elmesélte, hogy a könyvet személyes élmények ihlették: édesapja Vietnamból küldött levelei, képeslapjai, az onnan származó játékbabák, ékszerek. Suzanne édesapja úgy jött haza Vietnámból, hogy elhatározta, megtanítja gyerekeinek miről szól a háború.

Létezik-e szükséges és elkerülhető háború? Az Underland Chronicles egy elkerülhető háborúról szól, az Éhezők Viadala pedig egy szükségesről, mondja Suzanne Collins. A Kiválasztottal itt bezárul a kör.

Az Éhezők Viadala ötlete onnan jött, hogy Collins egy este össze-vissza kapcsolgatta a TV-t [amelynek egyik csatornáján egy háborús élő közvetítés, a másikon egy valóságshow ment], emlékeztetett Collins. Olyan sok képi hatás ér minket, teszi hozzá, hogy egy idő után teljesen érzéketlenné válunk. 
Ráadásul, ha az ember nem ismer egy adott eszmét, honnan tudhatja, hogy mit akarnak megetetni vele?

Suzanne arról is beszélt, miért tartja fontosnak, hogy gyerekeknek írjon erről a nehéz témáról: azt mondja, nekik is ismerniük kell a valóságot, mert később, egyszer a jövőben ők hoznak majd döntést háború vagy béke kérdésében. 

Kapitóliumi arckép: Effie egy átlagos napja

Ígértem, hogy hozok érdekességet a CapitolCouture oldaláról, ez következik most. Mivel Kapitólium, Effie az, akivel kapcsolatban érdemes itt többet megtudni. Az egyik cikk őt mutatja be:

Mivel győzelemre vezette Kiválasztottjait, a 12. körzet kicsattanó kísérője, Effie Trinket gyorsan a 74. Éhezők Viadala fontos alakjává vált és jelenség lett a Kapitóliumban. Effie túláradó személyisége pozitív életszemléletéből és a legjobb kapitóliumi modorból és stílusból táplálkozik. A Kapiólium lakói legtöbbször kamerákkal a nyomában, állandóan lelkesen mosolyogva láthatják. De milyen, amikor nem a kamerák kereszttüzében áll? Végigkövettük egy napját, hogy megtudhassuk mindezt:

Délelőtt 11 óra: Effie annak a ruhának a tervezőjével találkozik, amelyet majd az esti rendezvényen visel. Tökéletes összeállítás: flamingó álma, rózsaszín fodrokkal. "Kár, hogy csak egyszer vehetem fel." - sajnálkozik Effie. 

Déli 1 óra: Ebédje alkalmával pazar lakomát, mindenféle finomabbnál finomabb ételek és italok társaságában, amelynek elfogyasztása alatt a legműveltebb beszélgetést folytatja... Az ebédet természetesen mahagóni asztalon tálalják fel számára.

Délután 4 óra: Egy exkluzív, névtelen szépségszalonba indulunk, (említhetnénk néhányat a kedvenceid közül, például Portiának és Flaviusnak is megvan a maga szalonja) - eljött az ideje, hogy elkészítsék Effie frizuráját, sminkjét és körmét.

Este 8 óra: Nem egészen négy órával később Effie teljesen más emberként hagyja el a szalont... De ettől még persze 100%-osan Effie marad.

Este 9 óra: Effie megérkezik az este legfontosabb rendezvényére, amely egy olyan vacsorával egybekötött estély, ahol a Kapitólium leghíresebb polgárai vesznek részt. Amikor elhalad, mindenki utána fordul. Igazi divat extázist személyesít meg, fantasztikus anyagokban pompázik. Most, hogy megérkezett, kezdődhet a buli.

Hajnali 2 óra: Bár a buli még javában tart, Effie szomorúan állapítja meg, hogy távoznia kell. Holnap újabb party-k, még több munka várja. "Ha egyszer beindul a munka", mondja Effie, "akkor ott nincs szabadnap."

Valóban, és szerencsésnek érezhetjük magunkat, amiért Effie ennyire jól végzi a dolgát - fáradságos erőfeszítése nélkül a Kapitólium ma nem ünnepelhetne egy ilyen különleges párost a Viadal Győzteseiként. Köszönjük Effie Trinket kisasszonynak, hogy áldozott ránk idejéből, és hogy megengedte, hogy részt vegyünk a Győzelmi Körút egy napján.
Forrás: CapitolCouture.pn

2013. május 30., csütörtök

Ma érkezik a Capitol Couture tavaszi kiadása

A Lionsgate továbbra is nyomatja ezt a Capitol Couture témát, én bevallom, túl kreáltnak és műnek érzem, és ahogyan páran jeleztétek is már, én is egyet értek, hogy nem erről szól ez az egész, ugyanakkor a jelenséghez ez is hozzá tartozik, szóval nem akarok elmenni mellette szó nélkül se. 
Szóval a legutóbbi híradás óta újabb kiderült, hogy az új Kapotóliumi divatban kiváló elképzelések, szokatlan megvalósítások, és új színek várnak ránk:


Természetesen a képek ezúttal is a CapitolCouture instagram oldaláról származnak 

Az események egyébiránt a CapitolCouture.pn oldalon várhatóak, úgy rémlik, ott tavaly is voltak ilyen kapitóliumi hangulatú írások, cikkek, én ilyesmire számítanék most is.
UPDATE! Időközben el is indult a CapitolCouture oldala, akit érdekel, mehet nézelődni. Majd én is szétnézek, és ha lesz értelmes cikk, akár hozok is belőle!

Annyi, hogy azóta előkerült egy PanemPropaganda Twitter oldal, amelyen pedig mindenféle képzeletbeli kapitóliumi emberkék névjegyei és Twitter oldalainak címei jelentek/jelennek meg a nap során, de ezeket már az ugrás mögé teszem.

Josh Hutcherson dublőre Joshról

Az Entertainment Tonight néhány dublőrrel készített interjút, többek között Josh Hutchersonéval is, Ralf Koch-hal. Erről van egy remek videó, amelyből kihámoztam a lényeget :)


Ralf azt mondja, Josh megcsinál mindent, amit kell, ezért [Ralf] nagyon szerencsésnek érzi magát, amiért együtt dolgozhat vele és nagyon atlétikusnak tartja. A riporternőtől azt is megtudhatjuk, hogy Josh és Ralf olyan jó barátok, hogy Josh volt Ralf esküvőjén a vőfély. Ralf azt is elárulja, hogy az, hogy ennyire szoros a kapcsolatuk, segít neki abban, hogy hasonlítson a színészhez. Végül utalnak arra, hogy Josh és Ralf nemrégiben fejezték be az akciókban gazdag filmet, amely során Ralf több sérülést is beszerzett, többek között a vállán is is megsérült.
Forrás: JHNtumblr

Woody Harrelson szerint klassz lesz a második film

Woody Harrelsonnal a HitFix készített egy (videó)interjút a Szemfényvesztők kapcsán, és ebben az interjúban esik pár szó a Futótűzről. A riporternő a rendezőváltásról kérdezi, amire Woody így válaszol:

- Nagyon felzaklatott, amikor Gary Ross itthagyta a sorozatot, mert kedvelem azt a fickót. De azt kell mondanom, Francis fantasztikus. Nagyszerű pasas, igazi úriember, egy nagyon vidám és kiváló rendező. Tényleg tudja, mit akar, megérti, miről szól ez az egész. Higgyétek el nekem, az egész sorozatnak jót tesz, hogy átvette a kapitányságot. Nagyszerű ember. Bár még nem láttam a második filmet, szóval lehet, hogy azutánra kellene tartalékolnom ezeket a megjegyzéseket. De nagyon biztos vagyok a dolgomban és azt hallottam, klassz lesz a film.

Akit érdekel, az ugrás után megnézheti a teljes videót is:

2013. május 28., kedd

Az Empire Éhezők Viadala cikkének fordítása

Bárki számára, aki tudni szeretné, hogy miért lobbant lángra az Éhezők Viadala, miközben több millió másik Alkonyat/Harry Potter követő égett szénné, amikor a sorozat 1691 millió dollárt kaszálhatott és világszerte kritikusok elismerését nyerhette el, talán Suzanne Collins Futótűzből származó következő idézete jelentheti a megfejtést: "azt viszont végképp nem engedhetem meg magamnak, hogy ilyesmin [Gale-lel való csókolózás] agyaljak, amikor egy felkelést kellene kirobbantanom." Való igaz. A Jennifer Lawrence által alakított Katniss Everdeen számára a Futótűz nem a romantikáról szól, de most már nem is arról, hogy ő maga életben maradjon. Tetszik vagy sem, mostanra lázadóvá vált és okkal. 
- Minden feltárul ebben a részben. - mondja Francis Lawrence, aki Gary Rosst váltotta a rendezői székben. - Azt gondolom, hogy a második és a harmadik könyv nélkül az első film egy viszonylag rövid történet volna,  de ezúttal feltárul a mitológia, és emelkednek a tétek. Az emberben tudatosodik, hogy itt sokkal többről van szó, mint egyetlen ember élete, egy országról, egy lázadásról, amely során rengeteg ember élete forog kockán. 

Ezúttal Katnissnek és Éhezők Viadala Győztes társának, Peetának (Josh Hutcherson) el kell utazniuk a zsarnoki Kapitólium és Snow elnök (Donald Sutherland) által elnyomott körzetekbe egy Győzelmi Körútra. Ahelyett azonban, hogy mindez megerősítené a Kapitólium erejét, Katniss és Peeta látványa lázadást szít, így Snow elnök hamarosan elhatározza, hogy hatalma visszaszerzésének legjobb módja, ha ezeket a kimondatlanul is vezető pozíciót betöltő fiatalokat visszaküldi a Viadala Arénájában és - remélhetőleg - mindkettejüktől megszabadul. Ennek céljából egy különleges Viadalt kelt életre, ahol a versenyzők, vagy más néven Kiválasztottak, mind korábbi Győztesek, vagyis Katnisst majd jó eséllyel elhagyja a remény.

- Ezúttal minden más lesz - mondja Lawrence. - Minden alkalommal, amikor valaki a Viadalra készül, el kell mennie a Kapitóliumba, végig kell csinálni a kiképzést, a felvonulást a szekereken és az interjúkat. Szóval nagyon figyelmesen végig kellett gondolnunk mindent, hogyan érjük el, hogy minden másmilyennek érződjön. Ezek a Kiválasztottak olyanok, mint a háborús veteránok. Az egyik legnagyszerűbb dolog ezekben a könyvekben, hogy felveti a háború következményének témáját. Ezek az emberek mind poszt-traumatikus stressztől szenvednek és mind különböző módon mutatják ki, azok esetében pedig, akiket megismerünk, mindenkinél látszik, hogy valami nem stimmel. Onnantól pedig, hogy visszatértünk az arénába - amely ezúttal trópusi szigeten játszódik, vagyis teljesen más, mint az előző - minden nagyon egyszerű volt. 

Azáltal, hogy olyan új szereplők jelennek meg a filmben, mint Philip Seymour Hoffman, Sam Claflin, illetve, hogy J-Law, Liam Hemsworth, Elizabeth Banks és Woody Harrelson visszatérnek, egyértelművé válik, hogy a Futótűz nem egy átlagos tini akciófilm. Az első film hatalmas bevételre tett szert az Egyesült Államokban, de meg van a lehetősége az egy milliárd dolláros bevételnek is. Lawrence egyértelműen hisz ebben - az utolsó két filmre, a két részben bemutatásra kerülő Kiválasztottra is leszerződött.
- A maraton utolsó harmadában járok. - nevet Lawrence. - Azt mondják, a test csak 30 km fölött kezd fáradni, szóval az utolsó film elkészítése lesz a legkeményebb. 
Az Éhezők Viadala: Futótűz 2013. november 22-től látható a mozikban.

Igaz vagy nem igaz?

Az Empire cikkben van egy remek kis játék, amelyben neveket sorolnak fel, és azt kell kiszűrni közülük, hogy valós vagy nem létező nevek a felsoroltak az Éhezők Viadalában. Amíg várjátok, hogy lefordítsam a cikket, játsszatok egyet esetleg, kinagyítottam a játékot :))



Reptéri találkozó Jennifer Lawrence-szel

Ismét egy élménybeszámolót olvashattok egy Jennifer Lawrence-szel való - ezúttal véletlen - találkozásról. Az írás nem pont olyan lett, amire számítottam, viszont éppen ezért ajánlom meleg szívvel, mert szerintem nagyon fontos mondanivalója van:

Tegnap a családommal egy Jennifer Lawrence-t üldöző paparazzi sereg által keltett felfordulásba keveredtünk bele. Míg ők rohantak, hogy megpróbálják megtalálni a tökéletes felvételt, sikerült elsodorniuk kilenc éves kislányomat a csomagjairól [ehhh]. Ő átesett a táskán és teljesen megrémült, miközben megpróbálta megérteni, mi is zajlik körülötte. Az egyetlen, aki észrevette mindezt, maga Jennifer Lawrence volt, aki letérdelt a lányomhoz, hogy megnézze, minden rendben van-e. A lesifotósokat teljesen hidegen hagyta, milyen felfordulást okoztak, de örültek, hogy Jennifer megállt, hogy beszéljen a kislányommal, így gyorsan eliszkolhattak.

Amikor leadtuk a csomagjainkat, visszamentünk a váróba, ahol ismét megláttuk Jennifert, aki ugyanarra a járatra várt, amire mi is. Amikor leültünk, a lányom odament hozzá, hogy megkérdezze, hogy fotózkodna-e vele. Jennifer nagyon kedvesen beleegyezett, a lányom pedig teljesen fel volt villanyozva a találkozástól.
Némi rossz érzéssel néztem a találkozót. Az, hogy ennyire rajongunk a hírességekért és az, hogy reméljük, hogy glóriájuk minél fényesebben ragyog, szomorú sajátossága kultúránknak.

Hirtelen azonban mi váltunk hírességekké. Amikor ugyanis az incidensről szóló hír terjedni kezdett, az emberek tőlünk szerették volna hallani a történetet. Az a tény azonban, hogy a híresség "fertőző" lehet, és az, hogy ezáltal fontosabbak leszünk barátaink és családtagjaink számára, csábító illúzió.
Aggódó anyaként néztem végig, lányomat minként ragadja magával hírességekért rajongó világunk. Kilenc éves kislányom pusztán azért emelte ezt a színésznőt piedesztálra, mert híres, nem pedig azért, mert valami különlegeset tett.

Szülőként úgy érzem, az én dolgom, hogy segítsek kifejleszteni a gyermekem önértékelését, önbizalmát és belső tartását, amelynek belső tulajdonságain és önismeretén, ugyanakkor kemény munkán és jó teljesítményeken kell alapulnia, ezek pedig olyan dolgok, amelyek eléréséhez időre, kitartásra és eltökéltségre van szükség. Szeretném, ha gyermekeim önbizalma azon alapulna, hogy kik is ők belül valójában, nem pedig azon, hogy mit látnak a tükörben. A külső ragyogás ugyanis elmúlik, a belső szépség és azon jellemvonásaink, amelyek meghatároznak minket, örökké velünk maradnak.

Legszívesebben azt mondanám a lányomnak: "Ha csodálni szeretnéd Jennifer Lawrence-t, akkor azt azért tedd, mert megmutatta, milyen kedves és figyelmes, nem pedig azért, mert híres."
Egy ember lehet egyszerre híres, kedves és együtt érző, de az, hogy valaki híres, önmagában még nem érdemel csodálatot. Ebben az esetben Jennifer Lawrence bebizonyította, hogy belülről épp olyan szép, mint kívülről.
Forrás: Liveblissnow

Peeta és Effie a Futótűzből

Az Empire júliusi számában látható majd a következő képecske a filmből. Természetesen, ha lesz belőle jobb minőség és/vagy előkerül cikk, hozom. De legalább lassan kezdődik a stillek, cikkek áramlása. Mondjuk úgy, egyelőre csordogálása. :)


UPDATE!
Előkerült az újságból még több szkenn, és bár több újdonság nincs benne (a szöveges anyagon kívül, amelyet este igyekszek lefordítani!), azért az ugrás után megtaláljátok!

2013. május 27., hétfő

Hamarosan megjelenik a Capitol Couture tavaszi különkiadása

Valamin már megint pörög a Lionsgate, de most annyira a kintiek sincsenek rápörögve, úgy tűnik a felhajtásból is megárt a sok. Mindenesetre most azon a CapitolCouture.pn oldalon várható valami, ahol a Kapitóliumi portrék is megjelentek. Ezúttal is naponta jelennek meg csalogató képek az Instagram oldalon, és talán ma értünk el oda, hogy nem tudni mi jöhet még, ugyanakkor ezúttal dátumunk sincs, amire várhatnánk. De íme a kampánydömping:


Pletyka: Angliában forgathatják a Kiválasztottat?

A TheSun értesülései szerint nem kizárt, hogy Angliában, Bristolban forgatnák a sorozat utolsó két filmjét.

Jennifer Lawrence lehet, hogy a Hooky Street-re cseréli a 12. körzetet.
Az Éhezők Viadala producerei a Szemesnek áll a világ forgatási helyszínein nézelődtek a sorozat következő része céljából. 
A lehetséges helyszínek között megnézték már az Ashton Gate-birtokot, amely a Szemesnek áll a világ című sorozatban Nelson Mandela háza volt. 
Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. részében egy kelet-európai város sokemeletes épületeit szeretnék újraalkotni.
Forrásunk elmondta: "Bár a Szemesnek áll a világot Peckham-ben rögzítették, nagy része azonban Bristolban forgott." 
"Az Éhezők Viadala producerei kinéztek egy birtokot, ahol a fő csatajelenet folyhatna, dél-Angliában pedig egy toronyházakból álló részt is felvettek a lehetséges forgatási helyszínek közé."
Jennifer nagyszerűen fog festeni Del Boy bárjában.
Forrás: TheSun
Kép: Pinterest

2013. május 26., vasárnap

Sam Calflin kérdezz-felelek

Sam Claflin híres arról, hogy váratlanul kérdezz-felelekre vállalkozzon Twitterén, ahol bárki kérdezhet tőle. Így történt ez pár napja is, amikor is ebédszünetében fogadta és válaszolta meg a felmerült kérdéseket, amelyben néhány Éhezők Viadalával kapcsolatos is akadt. Ebből hozok most egy kisebb válogatást:

Mi volt a legjobb a Josh Hutchersonnal való csókolózásban?
Az illata.  [Ööö, remélem, itt csak az újraélesztős sztorira utalnak :)]

Milyen érzés volt újraéleszteni Josh-t?
Nagyszerű. Nagyon közel kerültünk egymáshoz.

Mit eszel ebédre?
Most épp csirkét és zöldséget (visszatértem az Éhezők Viadala étrendemhez), bár most jól esik.

Közted és Josh közt dúl a pasiszerelem. Igaz vagy nem igaz?
Részemről igaz, de nem kizárt, hogy ő gyűlöl engem...

Van valami közös tulajdonságod Finnick-kel?
Öööö, nincs... Illetve, én is szeretem a kockacukrot.

Olvastad a könyveket a forgatás előtt?
Igen. Te is olvasd el. Sokkal jobban átérzi az ember.

Ha nem Finnicket alakítanád az Éhezők Viadalában, melyik karaktert játszanád el szívesen?
Kökörcsint.

Szereted az Éhezők Viadalát?
Suzanne Collins egy isten! Imádom a könyveket!

Sam, ki fogja játszani Annie-t?
Na, látod, ez érdekes kérdés...

Melyik a kedvenc Éhezők Viadala köteted?
Mindhármat imádom. Fantasztikus utazás.

Ha lenne Éhezők Viadala a valóságban, jelentkeznél önként valaki helyett? Ha igen, ki lenne az?
Bárki, akit szeretek.

Mi volt életed leghihetetlenebb pillanata?
Az egész életem egy nagy hihetetlen pillanat.

A Finnick-Peeta mesterséges lélegeztetős jelenet lesz annyira ütős a filmben is, mint a könyvben volt?
Várd ki, és majd meglátod. Nem akarok elárulni semmit ;-)

Kérsz egy kockacukrot?
A kávémba? Naná!

Ha lehetne szupererőd, mit szeretnél?
Szeretnék láthatatlanná válni. 

Ott leszel a Futótűz londoni premierjén?
Csak remélni merem, hogy igen. Az nekem hazai pálya lenne. 

Múlt vagy jövő?
Jelen.

Ezek voltak az izgalmasabb kérdések, de a többi kérdésre adott válaszából azt is megtudhattuk, hogy Sam szereti a krumplit, nem szokott megbánni semmit, mert nem rágódik a múlton, kedvenc kajája anyukája főztje, nem tartja magát szexinek, a legjobban családját, menyasszonyát és barátait szereti, hatalmas csokirajongó, és hogy baromi gyorsan gépelhet, mert nem egész fél óra alatt brutális mennyiségű kérdést megválaszolt. :)
Forrás: @SamClaflin via TheHob

Innen-onnan, 54.

Na, visszatértem, ahogy elnézem, semmi sürgős-fontos nem történt az elmúlt napokban, sőt, most is csak az egyéb kategória híreit tudom hozni, igaz, abból jut bőven :)

Jennifer Lawrence a múlt heti Cannes-i Filmfesztiválon való Dior ruhában való megjelenésével bekerült a Glamour által megnevezett 5 legjobb megjelenésű színésznő közé. Nem csodálkozunk nagyon! :)

Forrás: Glamour

Josh Hutcherson új filmben szerepel hamarosan, mégpedig egy sötét pszichothrillerben, amelynek a (munka?)címe Ape. Josh a film készítése során kiélheti produceri ambícióit is, hiszen ő lesz a film egyik producere is Bree Herzog mellett. A The Wrap című újság ezt írja a hírről:

Az Ape egy fiatal férfiról szól, aki egyszerre küszködik mentális betegséggel, szerelemmel és régi családi titkok felgöngyölítésével is.
- Erősen reméljük, hogy a film nemzetközi érdeklődésre ad majd okot és izgatottan várjuk, hogy együtt dolgozhassunk Bree Herzoggal és csapatával. - mondta Josh Hutcherson. - Az Ape-t hatalmas odaadással készítjük, és az, hogy láthatjuk, amint elkészül olyan számunkra, mintha egy álmunk válna valóra. - tette még hozzá Josh.
- Josh hihetetlenül tehetséges és sokoldalú színész, akinek már most olyan izgalmas karrier van a háta mögött, amely során szerepelt a kasszasikert elért Éhezők Viadalában, vagy olyan díjakat nyert független filmekben, mint A gyerekek jól vannak. Nem is lehetnénk boldogabbak, hogy együttműködhetünk Josh-sal és a Jetlag Production-nel az Ape elkészítése során - nyilatkozta Herzog, a film másik producere. Forrás: TheWrap

Liam Hemsworth-t (ismét) jelölték az idei Teen Choice Awards-on a Choice Jópasi kategóriában. Liam már tavaly is jelölt volt erre a címre, ám akkor alulmaradt Ian Sommerhalderrel szemben. Tette ezt annak ellenére, hogy tavaly elég durván tarolt az Éhezők Viadala és a stábtagok a díjkiosztón, erről még ITT írtam tavaly. Az idei díjkiosztó augusztus 11-én lesz.

A dögös fiatal színészről készült alábbi friss, Paranoiából származó jelenetfotó jól illusztrálja, miért is van esélye Liam-nek megnyernie a fent említett díjat.



2013. május 25., szombat

Mrs. Everdeen rejtélye

Tudom, hogy rég elmúlt Anyák napja, de egyrészt odakinn egy héttel később van ám, ráadásul a cikket csak mostanában találtam meg, és mindenképp fordításra érdemesnek találtam.

Mitől lesz valaki jó anya?

Nyilván rengeteg eleme van ennek és persze nincs konkrét recept, hogy legyen az ember sikeres, szerető szülő. Ez nem mindenkinek könnyű, és néhányak kapcsán felmerül a kétség.

Míg olvastuk az Éhezők Viadala trilógiát és egy jó darabig utána is, azon agyaltunk, vajon szeretjük, vagy gyűlöljük-e Everdeen anyukát. Ő, a túlhajszolt, és gyakran szentként tisztelt Hazelle Hawthorne és a rosszindulatú Mrs. Mellark képviselik az anyaságot a történet során. A két jobb közül Everdeen anyuka a rosszabb a legalapvetőbb értelemben, ugyanakkor nehéz lenne azonnal rávágni, hogy ő akkor jó vagy rossz anya.

Hallottunk olyan elméletet, hogy miután férje meghalt, Everdeen asszony már nem szerette többé a gyerekeit. Mintha ez úgy menne, hogy "Meghalt az apád? Akkor így jártál, már nem érdekelsz többé." Vagy ami még jobb, hogy SOHA nem is szerette őket, amit a könyvek azonban nem támasztanak alá. Szóval ezt nem vesszük be.

Sőt, ennek ellentéte történhetett, hogy Mrs. Everdeen annyira szerette a családját, hogy férje halála után a szegénység és a halál ténye olyan mélyen megérintette őt, hogy abba belebetegedett. Felismerte, milyen helyzetben van a nemzete, meghalt a férje, fennállt a lehetősége, hogy hamarosan elveszítheti gyermekeit is, aminek következtében az Everdeen és a Hawthorne család egy-egy gyermekének nem kellett volna vadásznia, függetlenül attól, mennyi munkája van az édesanyjának.

[Everdeen anyuka] látta a világban a sötétséget, amely elszakíthatta volna tőle a családját, és mivel annyira szerette őket, ha erre gondolt, teljesen összeomlott. Amikor hosszú hónapok után először rájön, hogy nincsenek teljesen lehetetlen helyzetben, megpróbálja összeszedni magát. Rájön, milyen érzelmi állapotban van, és ahogy a könyv is utal rá, gyógyszereket kezd szedni ellene. Ami azt illeti persze mi nem vagyunk pszichológusok vagy elsősegély-nyújtók, hogy biztosak legyünk ebben. Vannak még persze démonai, amivel magának kell megküzdenie, ezért még mindig nem képes aktívan részt venni gyermekei életében, és végül úgy dönt, kisétál Katniss életéből. Könnyű azt feltételezni, hogy mindezt önző szándékkal tette, de az vajon lehetséges, hogy mindezt Katniss kedvéért tette volna, tudván, hogy nem tudja megadni neki azt a támogatást, amire a lányának szüksége van?

Nehéz megítélni, Panem-szerte milyen szülőnek számít, hiszen itt nem arról van szó, hogy az ember elmegy-e szurkolni gyermekei sportrendezvényeire, elviszi-e őket fagyizni, vagy osztogat-e randizási jótanácsokat. Persze mondhatjuk, hogy a család támogatása egyértelmű jele annak, ha az ember szereti a családját, ha pedig nem, akkor nem, ebben az értelemben Everdeen anyuka rossz szülő. De mindenkiről - aki mentális problémákkal küzd - azt gondoljuk, hogy nem szereti a családját? Nem hinném, hogy így lenne.

Van valami, amit megtanultunk az irodalmi művekben szereplő anyukák által. Mégpedig azt, hogy sokan közülünk olyan szerencsések, hogy édesanyjuk igazi energiabomba.
Forrás: Victorsvillage.com

Eddig a cikk.
Amit én vártam benne, de ha ők nem írták, akkor majd én hozzáteszem, hogy a sok-sok szereplő mellett Everdeen anyuka is nagy ívet ír le a sorozat folyamán.
Valóban olyannak ismerjük meg, aki cserbenhagyta gyermekeit, ugyanakkor már a Futótűzben érzékelhetjük, hogy egyre inkább odafigyel rájuk, Primmel különösen nagy az összhang köztük, és a gyógyításhoz kell egyfajta belső erő, szóval talpra áll ő lassan illetve mindent megtesz ezért. A Kiválasztottban már határozottan erős emberként érzékelem, lassacskán folyamatosan csökken közte és Katniss között a távolság és az, hogy a sorozat végén nem roskad újra magába, csak ugyanezt az ívet erősíti. Hogy jó vagy rossz anya-e Mrs. Everdeen arról nem mernék határozottan nyilatkozni. Az azonban szimpatikus számomra, hogy küzd azért, hogy kikerüljön a gödörből és újra megtalálja az utat nagyobbik lányához is.

Ti mit gondoltok?

2013. május 24., péntek

Fanmade előzetesek

Mióta kijött a Futótűz első hivatalos előzetese, azóta újabb képkockák segítik kreatív hajlamú rajongótársainkat abban, hogy rajongói előzeteseket készítsenek. Az első kettő ez a kategória:



Aztán elkészült az előzetesnek egy házi verziója, amely gyakorlatilag az eredeti másolata. Ezt ugyan már láttam korábban, de önmagában nem érintett meg, ellenben ezúttal a Cinefix összefésülte a két előzetest egy videóba, így már izgibb a dolog:


Az ugrás után pedig az előzetes Disney-, Alkonyat- és Vámpírnaplók verzióját láthatjátok, csemegének azok sem utolsók :)

2013. május 23., csütörtök

Jennifer Lawrence 5 legjobb idézete Joshról

A Huffingtonpost összegyűjtötte Jennifer Lawrence öt legviccesebb Josh Hutchersonnal kapcsolatos idézetét:

1. Josh helyes, aranyos és édes, mint egy kiskutya, amely megnyalja az ember arcát.

2. Egy interjúban Josh-hoz: A kiütéseid helyrejöttek?

3. Josh egyik alkalommal bevitt egy halottnak látszó bábut a WC-mbe és még WC-papír gurigát is tett a kezébe. Nagyon megijesztett, kicsit be is pisiltem.

4. Igen, Josh teljesen olyan, mint a karaktere. Én azonban nem. Ami szerintem azt jelenti, én jobb színész vagyok

5. Sam és Josh teljesen belezúgtak egymásba. Igazi pasiszerelem, ami köztük van, nagyon pasis és nagyon imádnivaló. Nagyon aranyos. Idegesítő, de nagyon aranyos.

Éhezők Viadala Kihívás +11. nap: Melyik könyv-film különbség bosszantott a legjobban?

Biztosan Ti is találkoztatok már a Facebookon a "Kihívás-sorozatok" egy-egy darabjaival, például a 30 napos dal-kihívással vagy 100 napos film-kihívással, stb. Ennek a mintájára készült a 30 (illetve 31) napos Éhezők Viadala kihívás.

Egyébiránt az oldalsávba kikerült a rovat, aki utólag szeretne írni, egy kattintásra megkapja így az összes1 lefutott kérdést!
Örülök, hogy a rovat ilyen nagy népszerűségnek és érdeklődésnek örvend :)

Amint azt már írtam, túl vagyunk az Éhezők Viadala Kihívás hivatalos 30 (illetve 31) napján, ám merültek még fel bennem és Bennetek is olyan kérdések, amit megtárgyalnátok a többiekkel. Ezeket én összeírtam, és az elmúlt hetekben ezeket jártuk/járjuk körbe.

Ezúttal is egy nagyon remek kérdés merült fel, mégpedig az, hogy melyik volt az a rész a filmben, ami leginkább zavart, hogy megváltoztatták illetve volt-e olyan része a könyvnek, amit szerinted igazán kár volt kivágni? Hogy kicsit segítsek a felelevenítésben, linkelem azt a cikket, amit még tavaly nyáron fordítottam, és amely több, mint 30 könyv-film különbséget emel ki és elemez. Ezt pedig IDE KATTINTVA tudjátok visszaolvasni.
Én kettőt emelnék most ki: az egyik az az, hogy nekem nagyon hiányzott a filmből, hogy Haymitch lezúg a színpadról. Remekül érzékeltethette volna, hogy nem elég, hogy ezek a fiatalok ilyen reménytelen helyről származnak, de ráadásul egy olyan ember hivatott segíteni nekik, akire láthatóan nem számíthatnak majd. Teljességgel érthetetlen, miért hagyták ki ezt az amúgy nem túl hosszú jelenetet a filmből...
A másik a mutáns farkasokkal kapcsolatos a végén. Engem a könyvben nagyon megérintett az, amikor Katniss rájön, hogy nem egyszerű állatokkal van dolga, hanem ugyanazon társainak kell újra a szemébe néznie, akiknek a halálához egyszer már köze volt. Hogy, akiktől már azt hitte megszabadult, most újra meg kell küzdenie velük. Az, hogy a Kapitólium pszichésen is kínozni akarja a Kiválasztottakat fontos eleme a könyveknek, és a filmben itt teljesen hiányzott.

A Kiválasztott 1. és 2. részének rövid szinposzisa

Cannes-ban, ahol összegyűltek a nagy filmstúdiók, a Lionsgate egyik célja is az volt, hogy forgalmazókat szeretten az Éhezők Viadala utolsó két filmjének, a Kiválasztott 1. és 2. részének forgalmazásához. Valószínűleg ebből a célból készülhetett el a két film közös, rövid szinopszisa.


A Kiválasztott 1. és 2. részében a főhősnő Katniss Everdeen útját követhetjük végig, aki Panem körzeteinek élére áll egy a zsarnoki és korrupt Kapitólium elleni lázadás során. Ahogy a Panem sorsát meghatározó háború egyre kiterjedtebbé válik, Katnissnek magának kell eldönteni, kiben bízhat, mit kell tennie és hogyan tartsa egyensúlyban maga körül a dolgokat. Forrás és kép: Collider

2013. május 22., szerda

Szolgálati közlemény

Nem vagyok online a következő három napban, de ami a blogot illeti, nem hagylak Titeket olvasnivaló nélkül, van ám bekészítve cikk minden napra (köztük egy Kihívásos kérdés).
Elviekben kommentelni lehet, a Kihívás miatt nem szeretném kikapcsolni a lehetőséget, mert az úgy izgalmas, ha le tudjátok írni a saját és el tudjátok olvasni a többiek válaszait, és tudtok reagálni ezekre. Mindenesetre bízom abban, hogy nem él vissza senki a lehetőséggel, és arra használjátok, amire adva van.
A 2 nappal korábbi bejegyzésekre van beállítva moderálás, ennek alapvetően az az oka, hogy ne történjen meg az, hogy elsiklok egy-egy komment felett, amit a gazdája esetleg fontosnak tart. A legutóbbi kommentek modul sajnos sérült, így nem tudom használni. :(
Szóval szép napokat Nektek is, szombat este pedig jövök, és hozom az addigi előkerült legfrissebb infókat! :)

Josh Hutcherson Zöld urai interjú

Bár elviekben a mától látható Zöld urai a fő témája a cikknek, amiről ráadásul tegnap is fordítottam, sejtem/remélem, Joshból soha nem bír elég lenni, és örömmel fogadjátok ezt a cikket is.

Általában az embernek belekerül némi munkába, hogy megírja a kályhától induló kérdéseit, ha egy moziszínésszel van dolga. De ha Josh Hutchersonról van szó, aki mellett olyan, mintha csak lógna az ember, és szinte kínálja magát a kérdés:
- Milyen gyakran kínálnak neked 12 és 19 év közötti lányok hazássági ajánlatot?

A 20 éves Éhezők Viadala szépfiú iránt, akinek a beceneve a Pék Fia, rengeteg weboldalon fejezik ki rajongásukat.
- Gyakrabban, mint gondolnád - válaszolja lelkesen. - De megértem őket. Megértem. A KARAKTER az, akibe szerelmesek, nemde?

De. Vagy inkább lehetséges. A Kentucky származású gyerekszínész a Híd Terabitia földjére és az Utazás a Föld középpontja felé óta olyan filmekben is hírnevet szerzett, mint a Gyerekek jól vannak, Hutcherson világa azonban akkor a feje tetejére, amikor kiválasztották Peeta Mellark szerepére, aki az Éhezők Viadala íjász hősnőjének szerelme. A film kasszasiker lett a tinilányok körében, több millió jegyet, könyvet és magazint vettek meg a rajongók a sorozatnak köszönhetően.

A sportszeráruházak polcaira folyamatosan kerülnek ki az íjász-felszerelések. Minden egyes színész számára, aki szerepel a fantasy-ben, amelyben fiatalokat kényszerítenek arra, hogy életre-halálra küzdjenek meg egymással, rajongói oldalak tömege nyílik.
Ahogyan egyszer George Lucas mondta - "Ha egyszer eléred, hogy egy 11 éves kislány a sci-fi világáért rajongjon, megütötted a főnyereményt" - és ez működik az Éhezők Viadala esetében is. Hutcherson pedig részese ennek. És tisztában is van ezzel.

- Nagyszerű élmény. A dolgok körülöttem jelentősen megváltoztak egy, kettő vagy öt évvel ezelőttihez képest. Én azonban még mindig teszem a dolgom, önmagam vagyok. Nagyon hálás vagyok a figyelemért minden egyes embernek, aki eljön és megnézi a filmjeimet.

Visszaszámlálás: Már csak fél év a Futótűz bemutatásáig!!

És az már elég belátható, ugye?? :)
Ami az eseményeket illeti, azt nem mondhatjuk, hogy olyan sok minden haladt előre az elmúlt hónapban, de azért csak kaptunk ezt-azt. Mindenesetre nem csak nekem, hanem kinti rajongói oldalak szerkesztőinek is feltűnt, hogy az április közepi előzetes óta nem kicsit elakadtak a hírek. De ami mégis volt:
 

2013. május 21., kedd

Innen-onnan, 53.

Mert közben vegyes hírek is vannak. Jennifert mondjuk kilőttem az előző bejegyzésben, de azért vannak hírek a többiekről is.

Liam Hemsworth ölébe újabb filmszerep pottyant.
A filmről annyit tudni, hogy a címe Aurora Rising, és egy fiatal, dél-kaliforniai szörfösről szól, akiből vadászpilóta lesz és egy zavaros harci küldetést követően egy elit csapat tagjai közé válogatják, akik egy új generációs repülőgépet tesztelnek, épp amikor egy nemzetközi konfliktus bontakozik ki.

A cikk amúgy azt is megírja, hogy Liam másik filmje, a Paranoia című kémthriller, amelynek forgatásáról korábban többször is láttunk már képeket augusztus 16-tól látható a kinti mozikban. via THR

Egyébiránt, mint tudjuk, Liam ott volt Cannes-ban, a Filmfesztiválon, és sok-sok képet láthattatok már róla, de Liamot korábban a Belvedere Partyján is lencsevégre kapták:

Forrás: JustJared

A folytatásban legelőszöris egy kis Josh (rövidke interjúval), és néhány filmszerep hír és forgatási kép következik:


Jennifer Cannes-ban és azon túl

Az van, hogy a várt interjúk Cannes-ból videó formájában érkeztek, és arra most kevéssé van időm, hogy azokat molyolgasssam. De ha mégis, akkor hozok közülük...
A Showbiz411 cikkében viszont az Éhezők Viadala: Futótűz Cannes-i partyjáról ír, amelyben Jennifer Lawrence-t is megemlítik:

... És ott volt Jennifer, ragyogó volt, mint mindig. Leültünk egy padra és megittunk egy italt. A siker, boldogan jelenthetem, nem változtatta meg őt. Olyan, mint egy üde színfolt. 

És hogy mit csinál az Oscar-díja óta?
- Bostonban forgatom az Abscam filmet, az American Hustle-t, David O. Russellel. - mondta. - Holnap pedig Torontóba utazom, hogy elkészítsük az új X-Men filmet. Aztán van két hónap pihenőm, majd forgatjuk a harmadik Éhezők Viadalát.

Alig elfoglalt. Mondom neki, mennyire szeretem, amikor kicsúszik a száján valami őszinte a koráról, a súlyáról vagy Hollywoodról egy beszélgetős műsorban vagy egy interjúban. Ő a mozivilág igazi nagy megmondóembere.
- Én már csak ilyen vagyok. - mondja szívből jövő nevetéssel. És ez nem fog megváltozni, hála az istennek.
Forrás: Showbiz411

A képek kedvelői az ugrás után a francia Gala Croisette című magazin címlapján láthatják Jennifer-t, a kép már Cannes-ban készült. Továbbá megnézhettek egy képet Jenniferről az X-Men film forgatásáról is, amelyet maga a film rendezője, Bryan Singer tett fel Twitterre, ilyet úgysem sokat fogtok itt látni a továbbiakban, az ilyesmivel én elég nehezen azonosulok :)

2013. május 20., hétfő

Éhezők Viadala Kihívás, +10. nap: Van-e esély rá, hogy a jövőben a mi világunkban is bevezessék a Viadalt?

Biztosan Ti is találkoztatok már a Facebookon a "Kihívás-sorozatok" egy-egy darabjaival, például a 30 napos dal-kihívással vagy 100 napos film-kihívással, stb. Ennek a mintájára készült a 30 (illetve 31) napos Éhezők Viadala kihívás.

Egyébiránt az oldalsávba kikerült a rovat, aki utólag szeretne írni, egy kattintásra megkapja így az összes1 lefutott kérdést!
Örülök, hogy a rovat ilyen nagy népszerűségnek és érdeklődésnek örvend :)

Amint azt már írtam, túl vagyunk az Éhezők Viadala Kihívás hivatalos 30 (illetve 31) napján, ám merültek még fel bennem és Bennetek is olyan kérdések, amit megtárgyalnátok a többiekkel. Ezeket én összeírtam, és az elmúlt hetekben ezeket jártuk/járjuk körbe.

Úgy tűnik, még mindig került elő egy-két kérdés, ezek közül hozom most Brenda kérdését, aki azt firtatja, hogy szerintünk van-e rá esély, hogy nálunk is bevezessék a Viadalt különböző okok miatt, és ha igen, akkor ti hogyan reagálnátok?
 
Na, ez a kérdés azért - engem - üt. Mert én félek, hogy van annyira eltorzult a világunk, hogy van rá esély. Egy olyan világban, ahol egy-egy eszme fényében milliókat lehet legyilkolni, ott akár ezt is meg lehet csinálni. Illetve természetesen azért bízom benne, hogy nem. Hiszen ebben a világban azért vannak eszközök az összefogásra, kérdés persze, hogy mennyire élnek vele az emberek, de azért én azt gondolom, hogy egy hasonlónak a gondolatára óriási felháborodást keltene - kellene keltenie, és ki kellene, hogy álljanak ellene az emberek.
Első blikkre azért nem azt tudnám elképzelni, hogy ezt egy kormány kötelező jelleggel vezesse be, mint a könyvben, hanem inkább úgy, hogy egy valóságshow készülhet hasonló feltételekkel. Mivel az emberek (legalábbis akik ilyen műsorokba jelentkeznek) sokszor nagyon eltorzult értékrenddel rendelkeznek, nem tartanám elképzelhetetlennek, hogy lennének olyanok, akik önként jelentkeznének akár egy olyan műsorba is, aminek a végén csak egy maradna életben.
De remélem, csak én vagyok nagyon kiábrándult a televíziózás ezen ága miatt, és soha senkinek nem fog hasonló az eszébe jutni.
 
No, lehet írni a Ti gondolataitokat is!

2013. május 19., vasárnap

A Cannes-i Filmfesztivál Éhezők Viadala: Futótűz partyjáról

Nos a tegnap este megrendezésre került eseményről van egy rövid, ámde hivatalos sajtóközlemény és természetesen néhány kép is. Egyébiránt reménykedek, hogy esetleg interjúk is előkerülnek tegnap délután-estéről. Örömmel fordítanám és hoznám őket. :)

[Itt jegyezném meg, hogy - igen, - ezzel a kapitóliumi pompát és stílust hirdető hozzáállással én sem tudok azonosulni, sem most, sem pedig máskor.
De tudomásul kell venni, hogy ez van, és szerintem mindenki el tudja dönteni magának, mit fogad be, és mit nem, mivel azonosul és mivel nem. Én a továbbiakban is igyekszek hozni minden fontosat, érdekeset, ami a filmmel kapcsolatos, ami pedig nem tetszik, azt lehet ám ugrani. :) De tök felesleges azon pörögni, hogy mit kapunk.]
 
Íme tehát a Lionsgate sajtóközleménye a rendezvényről:
 
A futurisztikus, disztópikus divatot és szórakozást új szintekre emelve a Lionsgate Éhezők Viadala: Futótűz partyja, amelyet a Baoli Beach-en rendeztek meg szombat este a Covergirl támogatásával, az idei év legforróbb eseménye volt a Cannes-i Filmfesztiválon. A rendezvényen, amely az Éhezők Viadala: Futótűz kapcsán került megrendezésre, exkluzív vendégként a film több szereplője, köztük Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth és Sam Claflin illetve a rendező Francis Lawrence is megjelent. A Covergirl, amely a rendezvény során ünnepelte meg a Lionsgate-tel való együttműködését, garantálta, hogy a vendégek jól érezzék magukat. A hangulatról DJ Snake gondoskodott, miközben több, kapitóliumi divatnak megfelelően öltözködött modell keringett a vendégek között. A Lionsgate öt hónapot töltött azzal, hogy hogy megszervezze a rendezvényt, minden egyes apró részletre ügyelve, amelyet a kapitóliumi portrékból emeltek át az eseményre, amely többek között abban nyilvánult meg, hogy minden egyes vendég egy speciális kódszámmal rendelkező jegyet kapot, amelyhez egy kitűző is járt, amelynek viselésével engedték csak be őket. Az estély versenybe szállhatott a Snow elnök által megrendezett alkalmakkal.

 

2013. május 18., szombat

Cannes-i Éhezők Viadala Party meghívó

Igazán kapitóliumi a hatás. Érdemes belenagyítani a szövegbe, és a rózsa is ott van :)

Még több kép Cannes-ból

A stábtagok ezúttal a Jimmy P. című film premierjének vörös szőnyegén jelentek meg, a délutáni fotózásos képekhez képest átöltözve, úgyhogy talán ezeket a képeket is érdemes megnézni! :)

Éhezők Viadala stábtagjai Cannes-ban!

Ma este van az Éhezők Viadala: Futótűz prezentációja és azután partyja Cannes-ban, erről érkeztek meg az első képek, egészen pontosan a Photo Callról. Hamarosan hozom a következő bejegyzésben a vörös szőnyeges képeket is.


A szélesebb stáb. Időnként szóbakerül a nevük, érdemes megnézni, ki-kicsoda. Balról-jobbra:
Jon Kilik - producer, Patrick Wachsberger - a Lionsgate Mozgókép csoportjának társelnöke, Liam Hemsworth, Jennifer Lawrence, Sam Claflin, Francis Lawrence, Robert Friedman - Lionsgate Mozgókép csoportjának társelnöke, Nina Jacobson - producer. 

 


Nemhivatalos Éhezők Viadala Túlélő Kézikönyv

Nagyon megtetszett ez a könyv, amely mondjuk nem az Éhezők Viadalát segít túlélni, hanem azokat a nehézségeket, amelyek egy vadonban érhetik az embert, de ez amúgy az eredeti címlapból úgyis kiderül. Ennek a könyvnek az ajánlóját olvashatjátok most:
 
 
"Ha szereted az Éhezők Viadalát vagy csak érdekel a túlélés, nézd meg ezt a könyvet, amelyben a Katniss és társai illetve ellenségei által használt trükkök sokasága olvasható, amelyek segítenek életben maradni a reménytelen helyzetekben is."
 Összefoglalás: A könyv bármely Éhezők Viadala rajongónak nagyszerű bevezetést biztosít a túlélési technikák világába. Creek Stewart megmutatja, milyen túlélési stratégiákat használnak Katniss és társai az Arénában és a 12. körzetben és más olyan eszközöket is bemutat, amely segíthet neked bármilyen helyzetben, amikor túlélésre van szükség.


"Melőtt beveted magad az Arénába, ezen túlélési útmutató használatával eddz, akár egy Kiválasztott - hisz nem kell Panemben élned ahhoz, hogy használhasd ezeket az eszközöket. Éld át a 12. körzetben zajló élet kalandjait azáltal, hogy megtanulod és begyakorlod ezeket a túlélési eszközöket, amelyeket Katniss, Peeta, Gale és társai is felhasználnak."
Gyors vélemény: Ezen nagyszerű információkat tartalmazó könyv Éhezők Viadala rajongók számára íródott, de még az Éhezők Viadaláért nem rajongók (ha egyáltalán léteznek ilyenek) is szívesen olvassák majd, ha valaha is rekedtek már a vadonban.

Új Futótűz termékcsalád a Covergirlnél

A tavalyi China Glaze kampányhoz hasonlóan idén a Covergirl és a Lionsgate között köttetett  szerződés, amely során a Covergirl kozmetikai márka valamilyen Futótűz termékcsaládot hoz létre. Íme az erről szóló sajtóközlemény:

 
HUNT VALLEY, MD, 2013. május 17. - A mai napon a Covergirl bejelenti története első nagy filmes együttműködését a Lionsgate hatalmas érdeklődéssel várt Éhezők Viadala: Futótűz című filmjével, amely 2013. november 22-étől látható az észak-amerikai mozikban. A Covergirl törénete első kreatív reklámkampányába kezd, amelyet a film inspirál, amely során új termékeket mutat be az Éhezők Viadala: Futótűz című filmjére épülő Capitol Collection sorozatában, amelyekkel kapcsolatos részletek később kerülnek majd bejelentésre.

Az Éhezők Viadala második filmjében, az Éhezők Viadala: Futótűzben a főszerepeket Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth és Josh Hutcherson alakítják. A film előzetesét, amelyet múlt hónapban mutattak be, mára több, mint 25 milliószor tekintették meg a YouTube-on. Az ígéretek szerint a film nagy részletességgel bemutatja a Kapitólium világát, a film sminkjei pedig Covergirl termékekkel készültek, amely segítségükre volt abban, hogy létrehozzák a film [ezen részére jellemző] fényűző, legújabb divatot idéző megjelenését.

- Azzal, hogy partnerséget vállaltunk az Éhezők Viadala: Futótűzzel, az volt a célunk, hogy újradefiniáljuk a film és a fantázia-és-valóság-találkozásának szépségápolással kapcsolatos élményét. - nyilatkozta Esi Eggleston Bracey, a Global P&G Cosmetics cég vezetője. - A film arra ösztönözte a Covergirlt, hogy ősszel egy olyan kampánnyal rukkoljon elő, amely a szépségápolást egyfajta vágyott, drámai divattá alakítja. A Covergirl-nél mindannyiunkat elbűvöltek Suzanne Collins regényei és az első film, ezért aztán nagyon izgatottak vagyunk, amiért együttműködhetünk a Lionsgate-tel az Éhezők Viadala: Futótűz megjelenése kapcsán egy ilyen merész szépségápolási projektben.

- Izgatottan jelentjük be, hogy az Éhezők Viadala: Futótűz kizárólagos sminkes partnere a Covergirl - mondta Paula Kupfer, a a Lionsgate Promóciós alelnöke. - Ennek a filmnek a középpontjában a Kapitólium világának szépségápolása és divatja áll. Az, hogy együttműködünk egy ilyen innovatív márkával, mint a Covergirl, újabb lehetőséget biztosít, hogy ábrázoljuk a történetben megtalálható szépségápolással kapcsolatos részleteket, és lehetőséget biztosítunk a rajongóknak, hogy ezáltal új területeket fedezzenek fel.

A múlt év során a Covergirl kimagaslott a szépségiparban, több ismert képviselője által is, közöttük PINK-kel, Janelle Monáe-vel és NERVO-val, aki a márkával karöltve a szépségápolás mellett hiteles egyéniségével és vakmerőségével állt ki. A Covergirl együttműködése az Éhezők Viadala: Futótűzzel a márka legújabb kifejezőeszköze, amellyel a szépségápolás útjába kerülő akadályok leküzdésére irányuló szenvedélyét és elkötelezettségét fejezi ki.
Forrás: LionsgatePublicity

2013. május 17., péntek

Gondolatok a Futótűz új poszteréről

Az E/1-es látásmód ellenére nem saját írás következik, ezt is fordítom, leginkább azért, mert érdekesnek tűnik. Nagyon megoszlottak a vélemények az új poszterről, és nem csak itthon, hanem kint is, nem teljesen pozitív a fogadtatás. Íme az írás:

Be kell, hogy valljam, elsőre általánosságban bejött a Lionsgate által a minap megjelentetett poszter, de azért nem volt az a "Hűha!" érzés. Ott áll Katniss: erős, vadász, és hamarosan-a-felkelés-arca-lesz. Bár abban nem vagyok biztos, hogy a poszter felkelti egy mellette elhaladó figyelmét, azt nem tagadhatjuk, hogy szép, és jól jelképezi, hogyan változik Katniss karaktere az elkövetkezőkben.

Tetszik, hogy folytatják a hagyományt, hogy megjelenítik Katniss fecsegőposzáta szárnyait, és még azt is hajlandó vagyok megbocsátani, hogy azok a sziklák nem emlékeztetnek az Appalache-hegység szikláira, elvégre is hé, ez csak egy moziplakát. Azzal is érvelhetünk ugyanis, hogy ez a poszter inkább Katniss karakterét ábrázolja, és azt, hogy merre tart, nem pedig egy konkrét helyszínt Panemben.

Peeta, tudsz-e festeni a szél összes színével?

Több rajongó ezzel a Pocahontas dallal viccelődik napok óta az új poszter kapcsán, ami engem arra késztetett, hogy elgondolkodjak, mi is volt a célja a Lionsgate-nek ezzel az új megjelenéssel. 

Az első gondolatom az volt, hogy az, ahogyan Katniss pózol a poszteren, és a hozzá tartozó háttér és a színek azt sugallják, hogy Peeta festene ilyesmit Katnissről. Nem mondom, hogy hasonló látványra kellene számítanunk a moziban, de talán az volt a cél, hogy úgy nézzen ki, mint Peeta festménye. Első blikkre ez volt minden, ami eszembe jutott.

2013. május 16., csütörtök

Mit rejt még az új poszter?

Az a helyzet, hogy készülök még egy poszter-elemzős cikkfordítással, de nem lennének igazán elvakult rajongók a kintiek, ha nem kattantak volna rá a poszter UHQ verzióján látható stáblista részleteire, és nem elemezték volna ki. Ebből csemegézek.


A stáblistán a színészek listája nagyrészt az, amire számítunk: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, és így tovább. Az Éhezők Viadala poszteréhez képest két új név szerepel a Futótűzén, mégpedig Philip Seymour Hoffmané és Jeffrey Wright-é. Ami feltűnő az az, hogy Sam Claflin és Jena Malone neve hiányzik a listáról, így pedig Jeffrey Wright az egyetlen nem 12. körzetből származó Kiválasztott. A kintiek azért bíznak abban, hogy Sam Claflin neve pusztán helyhiány miatt hiányzik a plakátról és nem pedig azért, mert csökkentették a szerep jelentőségét/súlyát.

Másik új infó a stáblistán az Alexandra Patsavas neve, aki zenei producerként van megjelölve. Azt már korábban is tudtuk, hogy T-Bone Burnett nem tér vissza a Futótűz filmzenei albumának szerkesztésére, és most úgy tűnik, helyét Alexandra Patsavas veszi át. A kintiek emlékeztetnek arra is, hogy a filmzenei (társ?)albumról mindössze annyi hírünk van eddig, hogy a We The Kings nevű zenekar írt egy témába illő dalt, és tárgyalásokat folytatnak ennek kapcsán a Lionsgate-tel. Alexandra Patsavas a Grace klinika és az Alkonyat zenei albumainak szerkesztéséről ismert, és mert az Alkonyatos zenei albumok nem lettek rosszak igen jók lettek, sem én, sem pedig a kintiek nem aggódnak a hanganyag sorsa miatt :)

Ami szintén újdonság a plakáton az az, hogy Suzanne Collins neve vezető producerként is megjelenik, ugyanakkor a forgatókönyvírók között ez alkalommal nem szerepel a neve, hanem ott Simon Beaufoy-t and Michael Arndt-ot és Michael DeBruynt olvashatjuk. Egyébiránt azonban az, hogy Collinst forgatókönyvíróként nem jegyzik külön, az nem jelenti azt, hogy kimaradt volna a forgatókönyv írás folyamatából, erről már korábban olvashattunk:
Az egyik dolog, miután megkaptam a munkát - talán öt vagy hat nappal utána - repülőre szálltam, New Yorkba repültem, begubóztunk egy szobába Suzanne-nel és gyakorlatilag együtt végigmentünk a könyvön. Ez alatt a három nap alatt készítettünk egy kivonatot, amely a forgatókönyv alapját biztosította.
Forrás: TheHob

Éhezők Viadala Kihívás, +9. nap: Milyen stratégiát választanál Kiválasztottként?

Biztosan Ti is találkoztatok már a Facebookon a "Kihívás-sorozatok" egy-egy darabjaival, például a 30 napos dal-kihívással vagy 100 napos film-kihívással, stb. Ennek a mintájára készült a 30 (illetve 31) napos Éhezők Viadala kihívás.

Egyébiránt az oldalsávba kikerült a rovat, aki utólag szeretne írni, egy kattintásra megkapja így az összes1 lefutott kérdést!
Örülök, hogy a rovat ilyen nagy népszerűségnek és érdeklődésnek örvend :)

Amint azt már írtam, túl vagyunk az Éhezők Viadala Kihívás hivatalos 30 (illetve 31) napján, ám merültek még fel bennem és Bennetek is olyan kérdések, amit megtárgyalnátok a többiekkel. Ezeket én összeírtam, és az elmúlt hetekben ezeket jártuk körbe.

Most azonban minden jel arra mutat, hogy eljutottunk az utolsó kérdéshez. Petra azt kérdezi, hogy Kiválasztottként milyen taktikát vetnél be: az interjún, a pontozáskor, a viadal kezdetén?

Ami engem illet, én ki is térek a válaszadás alól, ez nekem már túl scifi. Ennyire nem szeretnék belegondolni a lehetőségbe, amely remélem, soha nem fog megfordulni senki agyában. Persze Ti még válaszoljatok :)

Így tehát február elejétől tartó sorozatunk végére értünk. Szerintem sok klassz kérdés volt, én élveztem, hogy keresgélhettem a válaszokat, hol a könyvekben, hol magamban. És szerintem sokan elő is bújtatok, megmutattátok magatokat, és egy klassz közösség alakult itt ki, amire annyira nem is számítottam, de örülök neki. Remélem, Ti is élveztétek a kérdéseket!! :)

2013. május 15., szerda

A Futótűz a Cannes-i Filmfesztiválon

Túl sok infónk még mindig nincs, csak két rövidke cikkrészlet és néhány kép a Futótűz promójáról.

A TheHollywoodReporter ezt írja a Futótűz Cannes-i megjelenéséről:
...De a legizgalmasabbnak a Lionsgate szombat esti Éhezők Viadala: Futótűz partyja ígérkezik, erre a rendezvényre keresik leginkább a jegyeket a városban. A friss Oscar-díjas Jennifer Lawrence megjelenése nyilvánvalóan tömegeket vonz a buliba. [A stúdió] mind a négy film forgalmazási jogait függetlenül árulja nemzetközi szinten, és a szombati esély azok számára tiszteletadás, akik támogatták a sorozatot. Forrás: TheHollywoodReporter
A Deadline pedig ezt:
A Futótűz a szó szoros értelmében látványosan lángol a Majestic Hotel bejáratánál, ahol ezt úgy érik el, hogy képernyőkön jelenítik meg a mozgó animációt. A Lionsgate társelnöke, Patrick Wachsberger, aki arról ismert, hogy az Alkonyat egyes filmjeit promotálta Cannes-ban, amikor még ő vezette a Summit Filmstúdiót. Most, hogy a két stúdió egyesült, őszintén elmondja, hogy soha nem bonyolított még le "ilyen szintű" rendezvényt. De mivel az Éhezők Viadala egy "nagy, nagy, nagy" jelenség, ez a filmfesztivál "tökéletes helyszínt" biztosít arra, hogy tárgyalásokat kezdeményezzenek a forgalmazókkal a helyezkedésről, jegyzi meg. Forrás: Deadline

A lángoló mozgó posztert tegnap már láthattátok, most még pár képet mutatok a helyszínről, ami csak úgy lángol a Futótűztől:


Ez éjszaka klassz igazán:


Még több kép az ugrás után:

Francis Lawrence: Könyvhű lesz a Futótűz filmváltozata

A SciFiNow című magazinban jelent meg egy remek kis cikkecske, amelyben Francis Lawrence nyilatkozik a Futótűz kapcsán több dologról. Bár remekül eltettem a cikk linkjét, mégis mára felszívódott onnan, nekem meg tegnap este nem volt rá időm, így csak azt a részletet bírom most hozni, amit az egyik kinti rajongói oldal megmentett. De nem tűnt hosszúnak a cikk, ha mázlink van, ez minden.


Az első Éhezők Viadala film nagyon hű maradt Suzanne Collins regényéhez, az új rendező, Francis 'Legenda vagyok' Lawrence pedig ugyanezt ígéri a folytatás, az Éhezők Viadala: Futótűz kapcsán.

A SciFiNow-val való exkluzív interjújában Lawrence így nyilatkozik:
- Ez egy nagyon hű adaptáció. Határozottan kivágtunk ugyan ezt-azt, de mindezt Suzanne Collins-szal együtt tettük, és azt kell, hogy mondjam, hogy [a film] nagyon-nagyon könyvű lett.

Az egyik fontos momentum, amelyet a rajongók alig várnak, hogy lássanak, a forgó Bőségszaru, amelynek közelében helyezik el azokat a fegyvereket, amelyeket a Kiválasztottak megszerezhetnek maguknak.
- Az Arénában vagyunk, amikor a játékmesterek megpörgetik a bőségszarut, én pedig nagyon büszke vagyok arra a jelenetre. - mondta nekünk Lawrence.
- Egy nagyon klassz jelenetsort terveztünk meg ennek kapcsán és létrehoztunk egy forgó szigetet, és az egész nagyon-nagyon király lesz. Izgalmas és nagyon egyedi. Soha nem láttam még hasonlót. 

Van néhány Gale-lel kapcsolatos jelenet is, amelyre Lawrence különösen büszke.
- Az egyik legelső dolog volt, amit felvettünk, az egyfajta búcsú, mielőtt Katniss elmegy az Arénába, és én azt nagyon szeretem. Igazából még az előkészületi fázisban voltunk, amikor azt leforgattuk. Kimentünk egy rétre, észak-Georgia hegyei közé és vagy három-négy órán keresztül forgattuk ezt a jelenetet, és én nagyon élveztem. 
- Jennifer és Liam nagyon jók benne. És nagyon szép is lesz.

2013. május 14., kedd

Új Hivatalos Futótűz poszter!

Megmondtam. Igaz vagy nem igaz? ;)

Természetesen, amint lesz nagyobb felbontás, hozom!
UPDATE (20:23)! Ez már azóta nagyobb kép!
UPDATE( május 15.): Az UHQ változat ITT megtalálható.

"A nap rendületlenül kúszik egyre feljebb az égen, nincs mese, muszáj felállnom."

Na, ki mit gondol?

Éhezők Viadala: Futótűz mozgóposzter a Cannes-i filmfesztiválon

Forrás: Vine.co

Nem, még nyilván nem erre vártunk annyira, az majd gondolom, délután-este.
A Cannes-i Filmfesztivál és az Éhezők Viadala kapcsolatáról annyit találtam, hogy a Lionsgate megjelenik a rendezvényen a sorozattal, lesz valamiféle prezentációjuk a rendezvénysorozat során, de hogy mi, arról nincs információ. Csupán annyit tudunk még, hogy ez alkalommal próbálják majd eladni a Kiválasztott 1. és 2. részének forgalmazási jogait is.
Amint lesz még infó, természetesen jelentkezem.

2013. május 13., hétfő

Várakozás: holnap!

A mai Instagramos kép:

A kiemelt mondat:
"A nap rendületlenül kúszik egyre feljebb az égen, nincs mese, muszáj felállnom."

"Feltett szándékom, hogy végrehajtom..." - Holnap.


A szövegben idézett szófordulat a Futótűzből származik. A magyar nyelvű verzió így hangzik egész mondatban: "A Gale-lel folytatott beszélgetés ugyan nem lendített az ügyön, de továbbra is feltett szándékom, hogy végrehajtom a tervet, és megszököm a Tizenkettedik Körzetből."
Ha egyáltalán erre gondoltak, akik kitalálták ezt a mókát nekünk. Lehet, hogy csak arra akarnak utalni, hogy Katniss eltökélte, hogy kitart.

Megjegyzés: SEMMI hivatalos nincs arról, mire lehet számítani. Természetesen ha tudnék valamit, ezúttal sem titkolnám el, és ha addig kiderül valami/találok valamit, akkor is nyilván jelentkezek, amint lehetőségem nyílik rá. Várakozzunk türelmesen :)

2013. május 12., vasárnap

Május 14: várakozunk!

Ma is hergelnek minket picit :)

"Innen már nem lehet visszacsinálni a dolgokat...." - Május 14.

Előre tekintés: hamarosan válogatják a Kiválasztott szereplőt!

Az Examiner szerkesztőnője ugyanazokat a problémákat feszegeti, amikkel én magam is küzdök: konkrétan, hogy mióta megjelent a Futótűz előzetese, mintha elvágták volna a híreket. Persze mióta az ő cikke megjelent, azóta újra van valami misztikus és rejtélyes várnivaló :), de azért addig is jó lenne olvasni valamiről.

Ő azzal vigasztalódik, hogy nem a Futótűzre, hanem még előrébb tekint, hiszen közben már a Kiválasztott előkészületi munkálatai is zajlanak a háttérben, éppúgy, mint egy éve a Futótűzzel kapcsolatos dolgok. Már tudjuk, (ha nem is hivatalosan) hogy a Kiválasztott két részének forgatása 2013. szeptemberétől 2014. májusáig zajlik, ami azt jelenti, hogy a nyáron ki fogják választani, ki kell(!!), hogy válasszák a film(ek) fontosabb szereplőit, amit - remélhetőleg - akárcsak tavaly, idén is végig izgulhatunk :) 

Ezzel kapcsolatban is vannak már híreink, amelyek közül az izgalmasabb, hogy Rebel Wilson állította, hogy szerepet kap majd a filmben, vagy legalábbis tárgyalt már ezzel kapcsolatban, és ahogy agyaltunk, talán Fulvia szerepe lenne a legtesthezállóbb számára. Természetesen még ez a hír sem hivatalos, de valóban számíthatunk rá, hogy nyáron erről is megtudunk valamit.

Rajongói körökben persze a Kiválasztott szereplőinek kapcsán is zajlanak a találgatások, az Examiner szerkesztője pedig ezekből készített egy válogatást, amelyet az ugrás után láthattok. Több helyen a Nikola Nickart fotóival illusztrálva! Természetesen azok számára, akik a Kiválasztott könyvváltozatát még nem olvasták, ezúttal is súlyosan SPOILERes a bejegyzés...