2012. május 31., csütörtök

Innen-onnan, 19.

A mai összefoglalót azzal kezdeném (ha már a cikket kiraktam, ne csak a chat-ben tájékoztassak), hogy a Finnick válogatásával kapcsolatos hírt már tegnap cáfolta is egy másik újság, a Zap2it. Ők így fogalmaznak:

"... a produkcióhoz közel álló forrás a Zap2it-nek elmondta, hogy a szereplőválogatás csak most kezdődött, és szó sincs arról hogy csak a szóban forgó három jelölt lehetne a befutó.

Az E!Online arról tudósított, hogy a Lionsgate Kitsch, Hammer és Hedlund személyében gondolkodik, ám a Zap2it forrása szerint az egyeztető tárgyalások csak kedden (május 29-én) kezdődtek. A meghallgatás jelenleg is tart, és a stúdió erősen fontolgatja, hogy ismeretlen színésznek adja a szerepet, hogy ezzel is segítsen elkerülni, hogy 'az erős egyéniségek összecsapjanak' a forgatáson. [lol] ...

A hírek szerint két jelenetet néznek meg a meghallgatások során: az egyik a kockacukros jelenet, amikor Finnick és Katniss megismerkednek, a másik pedig az a jelenet, amelyben Finnick [az Arénában] meghallja Annie sikítását."

Az aprók az ugrás után folytatódnak. A mai kiadásban Isabelle Fuhrmanról, Jacqueline Emersonról, Toby Jones-ról, Josh Hutchersonról, Jennifer Lawrence-ről és Woody Harrelsonról olvashattok és láthattok képeket/videót.

2012. május 30., szerda

Rajongói poszterek az esélyesnek tűnő Finnick-jelöltekről

A reggeli cikkhez kapcsolódva, ezúttal Ági nyomozott ki nekünk egy-egy remek rajongói posztert, a leszűkült 3  fős csapat tagjaival. A képek nem minden esetben a legjobbak (az Armie-s kevésbé tetszik, Taylort meg inkább le is cserétem, bocs :), a nevek továbbra sem hivatalosak, abban segítenek talán, hogy megpróbáljuk elképzelni a srácokat Finnickként:


 

3 főre szűkült a Finnick-esélyesek mezőnye?

Egy tegnap este megjelent E!Online cikk szerint három esélyes van már csak versenyben Finnick szerepéért: Armie Hammer, Taylor Kitsh és Garrett Hedlund:


A Lionsgate nem kommentálta a találgatásokat, a következőt tette hozzá:
- Ahogyan az első film esetében is, ez alkalommal sem fogjunk megerősíteni, cáfolni vagy kommentálni a szereplőválogatással kapcsolatos pletykákat. Ha már lesznek hivatalos hírek, bejelentjük a nagy nyilvánosságnak.

Ui.: Részemről pedig találgatásokról nem fogok több hírt betenni (ha esetleg lesz), csak majd a végső kiválasztott személyéről írok én is :) Ez is azért került be, mert most először szűkült a kör érezhetően és konkrétan. És mert, mint már tapasztaltuk: nem zörög a haraszt...

2012. május 29., kedd

Olvassuk újra a második kötetet! - 5. fejezet

Katniss-en és Peetán kívül senki nem tudja, mi történt kinn, ám újabb két lövés hallatszik, ami után nem maradnak kétségek. Kérdések annál inkább.
Haymitch „kézen fogja” Katniss-t és Peetát, és mint aki úgy ismeri a 11. körzet Törvényszékének épületét, mintha otthon lenne, magabiztosan vezeti el a két fiatalt az épület kupolája alatt térbe mielőtt észrevennék eltűnésüket. Be kell vallanom, én sokáig nem kedveltem Haymitch-et, és talán ez az első, a legelső olyan momentum, amikor elkezdek felnézni rá. Itt villant meg először valamit abból a helyzetfelismerő-képességből, amely egy viadal megnyeréséhez szükség lehet, előtte sokáig merengtem azon, hogyan is nyerhetett meg egy Viadalt.


Tetszik az a beszélgetés hármójuk közt. Peeta végre határozott, magabiztos, nem hagyja, hogy bábként rángassák, és tetszik az is, hogy kiderül, miért csak Katniss kapott támogatói ajándékokat. És az is fontos pillanat, amikor Haymitch megfogalmazza, milyen nehéz is mentorként döntéseket hozni.
"- Tényleg engem választott, Haymitch? - kérdezem.
- Igen - feleli.
- De miért? Hiszen őt jobban kedveli - mondom.
- Ez így igaz. De ne feledd, hogy mielőtt megváltoztatták a szabályokat, azzal kellett számolnom, hogy csak egyikőtöket tudom kihozni élve az arénából - magyarázza. - Úgy gondoltam, mivel Peeta olyan elszántan védelmezett, több esélyem van téged hazahozni az arénából."

Az esti rendezvényre való készülődés folyamata nem köt le, annyi a szerepe csupán, hogy ismét kicsit bepillanthatunk az Éhezők Viadala háttérrendezvényeinek rendjébe. Tetszik azonban, ahogyan az írónő ezeket a számomra nem túl mozgalmas részeket némi humorral teszi élvezhetőbbé. Effie felszínessége is sokkal elviselhetőbb, ha lehet rajta mosolyogni:
" - Valami gond van, Effie? - kérdezi Cinna.
- Nem tetszik, ahogyan itt viselkednek velünk. Beterelnek bennünket mindenféle teherautókba, a színpadon is különültetnek. Egy órája úgy döntöttem, kicsit körülnézek a Törvényszék épületében. [...] Szóval elindultam, hogy körülnézzek, mert tudod, idén a romturizmus lesz az új szenzáció, amikor egyszer csak megjelent két Békeőr, és rám parancsolt, hogy menjek vissza a szálláshelyemre. Az egyikük, egy nő még meg is bököfött a fegyvere csövével! - meséli felháborodottan Effie.
[...]
- Ez borzalmas, Effie. Talán el sem kéne mennünk a vacsorára. Legalábbis, amíg bocsánatot nem kérnek tőled."

Azért viszont különösen hálás vagyok, hogy nem haladunk végig az összes körzeten, csupán az első és második körzetbeli rendezvény van kiemelve, az is Peeta és Katniss korábbi ellenfeleikkel való kapcsolatuk okán.

Megtudjuk viszont, miképpen kerül közelebb egymáshoz Katniss és Peeta, hogy Peeta hogyan segít Katniss rémálmain, és nagyon bírom, ahogyan Effie célozgatásokat tesz a két fiatal közötti kapcsolat intimitásának elmélyülésével kapcsolatban. És bár tudom, a következő kép nem pont ezt ábrázolja, azt is tudom, hogy szeretitek, mert mintha hoztátok már volna chat-be:


Mire a Kapitóliumba érnek, Katniss elszánja magát, és ő maga javasolja, hogy Peeta élő adásban kérje meg a kezét. Újra láthatjuk Caesar Flickerman karakterét, a tökéletes riporter szerepkörében, és bár Peeta nem így tervezte, de végül – némi Snow elnökkel történő jópofáskodás után – megtörténik a lánykérés, és Katniss igent is mond.
[És bár a naaagy posztervadászatban ezt a képet - úgy rémlik - nem találtuk meg, ez viszont ideillik:]


Ezután pedig, amikor meglátogatja őket, Katniss kérdőn tekint Snow elnökre, vajon ezzel eleget tett-e „kötelességeinek”. Az elnök tekintetétéből látszik, hogy valószínűleg nem, és hogy nagyobb a baj a lázadó körzetekben, mint azt korábban sejthettük.

Még egy jelölés az MTV Movie Awards-on

A múlt héten az MTV váratlanul előállt egy teljesen új kategóriával, mégpedig a "Best Hero"-val, amelynek egyik jelöltje Katniss Everdeen, az Éhezők viadala főszereplője. A korábban már látott 8 kategória mellé egy újabb díj elnyerésére nyílt ezáltal lehetőség. Katniss-nek Harry Potterrel, Thor-ral, Amerika Kapitánnyal és a 21 Jump Stree - Kopasz osztag Jenkojával kell megküzdenie.

A szavazás különlegessége, hogy Twitteren lehet szavazni, a #votekatniss hashtag alkalmazásával, és a szavazás állása nyomon is követhető, többek között az MTV oldalán. Katniss-nek - ahogy nézem, igazából Harry Potter az egyetlen komoly ellenfele, aki pedig vezet, úgyhogy irány szavazni :)) A szavazás egyébiránt ma kezdődött, úgyhogy semmiről nem vagyunk lemaradva!! 

2012. május 27., vasárnap

10 mozis baki az Éhezők Viadalából

Minden filmnek megvannak a maga hibái. Ezek legtöbbje abból ered, hogy a jeleneteket nem egymás után sorban veszik fel, hanem ösze-vissza, és a vágáskor ill. az egyes felvételekkor nem figyelnek eléggé az aprócska részletekre, de előfordulhatnak komolyabb ténykérdésekkel kapcsolatos hibák is. Persze ezek - szerintem legalábbis - nem vesznek el a film vonzerejéből, érdekességképpen azonban érdekes elolvasni - és ha meglesz a DVD egyszer, valamikor ősz elején - akkor megkeresgélni őket. :) A HollywoodDame cikkét fordítom:

  1. Amikor a 12 fogat, amely a Kiválasztottakat mutatja be, végiggördül a téren, a nézők virággal dobálják őket. Amikor azonban a fogatok a kifutó végére érnek, egy felülnézeti képen láthatjuk, hogy a mögöttük lévő út tiszta és makulátlan.
  2. Amikor Katniss egyedül van a lakosztályában, különböző helyszíneket jelenít meg az ablaküvegen. Eközben a távirányító, amellyel vált a helyszínek között hol ott van a kezében, hol pedig eltűnik belőle.
  3. Amikor a Kiképzőközpontban Peeta erődemonstrációs céllal eldobja azt a hatalmas fém labdát, akkor Clove, Cato és Marvel nézi őt. A labda eldobása után azonban Clove helyett Glimmert látjuk. 
  4. Amikor az értékelés van, nem változik megfelelőképpen a a Katniss számára rendelkezésre álló nyilvesszők száma. Először van négy nyílvesszője, amelyből egyet elhasznál, amellyel nem talál. Amikor megfordul, hogy újabb nyílvesszőt vegyen el, ismét négy darab áll a rendelkezésére. 
  5. Amikor Katniss egy fán rejtőzködik/alszik, mielőtt a tűz a Hivatásosok karjai közé kergetné, a hálózsákja hol látszódik, hol pedig eltűnik a jelenet során.
  6. Amikor Ruta és gyilkosa, Marvel meghalnak, elmarad az ágyúdörrenés, amely a halál tényét jelezné az Éhezők Viadala többi résztvevőjének.
  7. Miután Katniss átgázol a folyón, hogy megtalálja Peetát, vizes lesz a lába. Ehhez képest, amikor pillanatokkal később megtalálja a vérnyomokat, teljesen száraznak látszik.
  8. Amikor Peeta bekeni Katniss vágott sebét azzal a krémmel, amelyet Katniss a Lakomán szerzett, akkor elkeni a lány vágott sebet ábrázoló sminkjét és ezáltal fog úgy kinézni, mintha egy egynapos félig gyógyult seb lenne.
  9. Amikor Katniss, Peeta és Cato fenn vannak a Bőségszaru tetején a film végefelé, Katniss egy nyíllal megcélozza Catot, míg a fiú kezei között szorongatja Peeta fejét. Katnissnek ekkor a hátán van a többi nyílvesszőt tartó zsákja. Ez azonban a valóságban megakadályozná őt abban, hogy egyenesen tudjon célozni.
  10. Szintén ebben a Bőségszaru tetején játszódó jelenetben Cato keze néha véres, néha meg, ahogyan a kamera néha rá, néha pedig Katniss-re fókuszál. 

Jelzem, szerintem ebből van, ami a kekeckedés kategória. A nyílvesszős egyértelműen. Amikor a lány ugyanis bemegy a terembe, nem négy, hanem 5 nyílvessző áll rendelkezésére. Kilövi, mellélő, visszafordul, 4-ből választhat. Majd amikor végiggondolja, és gyorsan a következő nyílvesszőért kap, már csak három (illetve, amikor ezt is elveszi, már csak kettő) marad. Ezt ki lehet kockázni. 
A 3-as pont szerintem szintén nem állja meg a helyét, hiszen a csapatban mind a négy Hivatásos ott van, balról jobbra: Clove, Cato, Marvel, Glimmer sorrendben. Először a kamera a jobb szélüket mutatja (Clove, Cato, Marvel), majd egy inkább jobboldali képet, amelynek jobb szélére csúszik be Glimmer, aki szerintem nem a korábban bal szélen látott Clove-ot helyettesíti.
Mondjuk azokból a sötét, mozis verziókból, amelyek online megtalálhatók, sok mindent nem lehet pontosan megfigyelni, ezért mondom, hogy várjuk ki a hivatalos DVD-t, és utána nyilatkozzunk. :)

Viszont a nyílvesszős részlet (egy része) hivatalosan elérhető, azt érdemes úja megnézni :)



Nektek tűnt fel esetleg más hiba/baki a filmben??

2012. május 26., szombat

Exkluzív interjú egy Játékmestert alakító színésszel

Az egyik rajongói oldal a filmben az egyik - meg nem szólaló - Játékmesterrel beszélgetett, aki betekintést nyújt a kulisszák mögé, a forgatás világába. Íme tehát az interjú az Eric Henning nevű, fiatal színésszel:

A Vámpírnaplókban is szerepelsz, ami szintén egy nagy jelenség. Hogyan kezdtél el színészkedni, és hogyan kerültél bele az Éhezők Viadalába?
Hat évesen kezdtem színészkedni, amikor iskolai színdarabokban játszottam. Mióta csak az eszemet tudom, színész szerettem volna lenni. Középsikolában a szabadidőmben a fényképemet újra meg újra elküldtem ügynököknek és különböző válogatásokra jelentkeztem. A középiskola után egy 'Azalea' nevű ügynökséggel szerződtem le, és helyben kezdtem dolgozni.
Az Éhezők Viadaláról az egyik ügynökömtől hallottam Észak-Karolinában. Azonnal tudtam, hogy ez olyasvalami, amiben mindenképp részt szeretnék venni. Nagyon szerencsés voltam, hogy tényleg lehetőségem nyílt rá.


Mi volt a legjobb abban, hogy az Éhezők Viadalán dolgozhattál?
Az, hogy egy ilyen remek szereplőgárdával és stábbal dolgozhattam. A Játékmesterek részvételével játszódó jelenetek elkülönültek ugyan a többitől, mégis mindannyian közel kerültünk egymáshoz. Hihetetlen milyen támogatást és megbecsülést kap a film! Mindig elérzékenyülök, ha rajongói leveleket olvasok. Soha korábban nem éreztem ilyenfokú támogatást és szeretetet. A rajongók igazán kedvesek!

Jó volt a Kapitóliumi szerepet alakítani?
Imádtam! A Játékmestereknek volt a legklasszabb szerepe. Fantasztikus volt az a technika, amit használtunk. Annyira örülök, hogy ott lehettem a vezérlőteremben, semmi másra nem cserélném le.


Melyik Kapitóliumi jelmez tetszett neked a legjobban az összes közül?
Egyértelműen Elizabeth Banks-é. Soha nem látom még ilyen eredeti, világtól elrugaszkodott jelemezeket. Az a jelmez egy teljesen más emberré alakította. Ha nem tudtam volna, hogy ő az, nem ismertem volna fel.

Volt-e valami [vezérlőtermi trükk], amit másképp csináltál volna?
Lehet, hogy úgy hangzik, mintha ezt kellene mondanom, de nem. Szerintem a film brilliánsan ábrázolta a dolgokat.

Vezérlő terem milyen mértékben volt valóságos és mennyit tettek hozzá digitálisan az utómunkák során?
Minden számítógép animáció volt! A Hivatalos Mozikalauzban volt egy remek kép arról, milyen volt a vezérlőterem CGI nélkül. Ezen látható, hogy zöld filccel borított pultok mögött ülünk. Minden kézmodulat, ... minden a semmiből jött létre. Ott és akkor ostobaságnak tűnt, de csodálatos volt látni, ahogyan rákerültek a számítógépes elemek. Semmit nem láttunk belőle a film megjelenésééig.



Elolvastad a könyveket, mielőtt megkaptad a szerepet?
Hogy őszinte legyek, nem. Azonban, amikor hallottam a projektről, azonnal rohantam a boltba és megvettem. Oldalról oldalra egyre izgatottabb lettem. Épp olyan rajongója lettem, mint ti mindannyian! Nagyon örülök, hogy ezeket az élményeimet veletek is megoszthatom! Szavakkal nem lehet megfogalmazni, milyen nagyra becsülöm, és mennyire szeretem a rajongókat!

2012. május 25., péntek

Innen-onnan, 18.

Az az igazság, hogy ez a rovat egyrészről nem a kedvencem, mert sokszor nem a filmhez kapcsolódó eseményeket gyűjtögetek, hanem a film szereplőinek az élet más területén felmutatott produkcióit.  Másrészről viszont olyan érdekes úgy gyűjtögetni, hogy hétről hétre mindig másokról számolhatok be ilyen apró hírek formájában. Például Lenny Kravitz-ről eddig nem sok kishír volt, ma viszont lesz rögtön kettő is. Szóval ez a rovat egyfajta zsákbamacska. 

Mielőtt azonban Lenny Kravitz-ről olvashatnánk, megosztom a hírt, miszerint az Egyesült Államokban aranylemez lett az Éhezők Viadala társalbuma (tudjátok, amiről hónapokig azt hittük, hogy A Filmzene), ami helyi viszonyok szerint azt jelenti, hogy, immáron több, mint 500.000 példányban kelt el. 


Lenny Kravitz-ről több interjúban olvashattuk, hogy korábban is érdekelte már a színészet, ám korábban nem talált olyan szerepeket, amelyek megmozgatták volna, egészen a Precious - A boldogság áráig, majd pedig Az éhezők viadaláig. Most azonban úgy tűnik, egy újabb filszerepre készül, mégpedig a 'The butler' című filmben. A film Eugene Allen történetét dolgozza fel, aki a Fehér Ház főkomornyikja volt, és 4 évtizeden keresztül összesen 8 amerikai elnök mellett szolgált. A film IMDB-s adatlapján már megtalálhatjuk a szereposztás egy részét, ám az még nem derül ki, Kravitz kit alakít majd. 

Az ugrás után jön a másik Kravitz kishír, de szó lesz Stanley Tucciról, Leven Rambinról, Liam Hemsworth-ről, akinek főszereplésével egy nagyon klassz új moziplakátot is láthatunk!

2012. május 24., csütörtök

Lionsgate információk

A Lionsgate bejelentette, hogy kisebb változtatást hajtanak végre a hatalmas kasszasikert elért sorozatuk következő részének címében. A korábban Futótűz-ként emlegetett, idén bemutatott Az éhezők viadala c. film folytatásának, amelyet Francis Lawrence rendezésében láthatunk majd, hivatalos címe: Az éhezők viadala: Futótűz

A forgatókönyvet Suzanne Collins nagysikerű regényéből Simon Beaufoy és Michael Arndt adapdálta, az új filmben visszatérnek a főszereplők, Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Lenny Kravitz, Elizabeth Banks, Stanley Tucci, Donald Sutherland, Toby Jones és Woody Harrelson jó néhány új szereplővel kiegészülve, akiknek személyét várhatóan hamarosan bejelentik. 

Bár ezt még hivatalos forrásból nem erősítették meg, de szinte biztos, hogy (valószínűleg két részben) bemutatják a trilógia harmadik kötetének filmadaptációját is, amelynek címe Az Éhezők viadala: A kiválasztott lesz. 

Forrás: Comingsoon.net - a tippért pedig ezúttal krigin-nek jár nagy köszönet!

Olvassuk újra a Futótűz-t! - 4. fejezet

Katniss tehát szembesül azzal, hogy Snow elnök azt az egyetlen dolgot is elvette tőle, amelyről a körzetek lakói szabadon dönthetnek: vagyis nem választhatja meg, kihez megy feleségül. Nem csak az a gondja, hogy nem is tudja pontosan, mit érez Peeta iránt, hanem, hogy egyáltalán nem szeretne férjhez menni és gyereket szülni a Viadal világába.


Éjszaka Katniss álmatlanul forgolódik, reggel pedig Effie korán kelti, hiszen lassan megérkeznek a 11. körzetbe, ahol részt kell venniük a Városháza előtt tartott ünnepségen, és addigra széppé kell varázsolni az előkészítő csapatnak. A lánynak ez a folyamat sem a kedvence, így egyre feszültebb, ezért nem csoda, hogy ebédnél, amikor egy meghibásodás miatt megállnak, rárivall Effie-re, amikor az a programtervet kezdi nézegetni. Katniss a szabadba menekül, megnyugszik, elgondolkodik, és meglepetésként éri, amikor Peeta utána megy.

A lány már régóta nem beszélt négyszemközt Peetával, így aztán Peeta engem is meglep vallomásával, miszerint féltékeny Gale-re, amiért ő olyan közel áll a lányhoz. Peeta felajánlja, hogy nem játssza tovább a sértődöttet, hátha ez lehetőséget biztosít arra, hogy barátok lehessenek. Ettől Katniss is megkönnyebbül. Együtt mennek vissza a vonatra, ahol - miután Katniss kiengeszteli Effie-t - Peeta megmutatja festményeit, amelyekről kiderül, hogy fantasztikusak, ahogyan az is, hogy a fiú ezeket egyfajta terápiaként használja, hogy feldolgozza az Arénában történteket.


Hamarosan azonban megérkeznek a 11. körzetbe, ahol saját szemükkel láthatják azt, amit Ruta elmondott Katnissnek: a végeláthatatlan legelőket, a hatalmas gyümölcsösöket, az egymástól egyenlő távolságra álló őrbódékat, az állandóan áram alatt lévő kerítést, és még a 12. körzeténél is sokkal-sokkal borzasztóbb nyomort. Katniss-szel, Peetával és Effie-vel is úgy bánnak, mintha bűnözők lennének, amikor elszállítják őket a városháza előtt tartott ünnepségre, ami Effie érzékeny lelkét viseli meg a legjobban.

Katnisst az egészből nem a látszólagos ünnepség érinti meg, hanem az, hogy szembe kell néznie halott társai hozzávalóival: Tresh két nőrokonával és Ruta öt aprócska testvérével. Fájdalmas és szomorú kép mindkét gyászoló család. Peeta elmond egy előre megírt szöveget, amelyet végül Katniss fejez be. A szöveg kedves, bár általános, és Katnissnek hiányérzete is támad utána. Még azzal együtt is, hogy Peeta váratlanul felajánlja évente egy havi jutalmát a gyászoló családoknak, amely olyan összeg, ami ezeket a családokat bőven megmenti az éhhaláltól. Katniss elérzékenyül Peeta ezen felajánlásától, és kihasználja az alkalmat arra is, hogy megpróbálja meggyőzni a közönséget, mennyire szerelmes a fiúba, amikor nagyközönség előtt csókkal jutalmazza nagylelkűségét. 

Katniss Ruta rokonaira tekintve szemrehányást érez tekintetükből, ezért úgy érzi, meg kell köszönnie ennek a két családnak gyermekeik segítségét, hiszen ők is hozzásegítették ahhoz, hogy ő életben maradjon. Megemlékezik arról, Tresh milyen egyenes és becsületes volt, hogy Ruta milyen csodálatos, és megköszöni a kenyeret is, amelyet a körzet lakói küldtek számára. 


Ezzel azonban valami olyasvalamit indít el, amelyet még csak nem is sejtett. Egy öregember Ruta kis dalocskáját fütyüli el, mire mindannyian a már korábban megismert néma tiszteletadásban részesítik Katnisst. A lány rájön, hogy szavaival lázadást indított útjára. Pedig nem volt célja, mégis azt érte el. Mikrofonját kikapcsolják, Peeta a színpad széle felé tereli, ám amikor már majdnem beérnek a városháza épületébe, Katniss észreveszi, hogy kinn hagyta a korábban kapott csokrát. Visszamegy érte, és valami olyasvalaminek lesz szemtanúja, amit nem szabadna látnia. Aminek nem szabadna megtörténnie:
"Két Békeőr felvonszolja a lépcső tetejére az öregembert, aki az ünnepség végén elfütyülte Ruta dalát. Letérdepeltetik a tömeg előtt. És golyót röpítenek a fejébe."

3 lemezes Deluxe verzió

A tegnap már jelzett 2 DVD-s verziókon kívül odakinn megjelenik, egy különleges, 3 lemezes verzió is, amelyről képeink is vannak.



Mint azt láthatjátok, a 3. lemezen újabb extrákat láthatunk, úgy mint:

  • Történetek a Bőszégszaruról/ból
  • A Kiválasztottak videónaplója
  • Életrajzok
  • Fotóalbum

2012. május 23., szerda

További részletek az Éhezők Viadala DVD-vel kapcsolatosan

Nos, egyrészről megjelent a hivatalos sajtóanyag (amit viszont nem vagyok hajlandó lefordítani, mert iszonyú hosszú, és szerintem a lényeg úgyis ott van az előző bejegyzésben), akit pedig érdekel, a forrásban természetesen megtalálhatja majd!

Amit mindenképpen érdemes megnézni, az a DVD/Blu Ray reklámfilmje, előzetese, ami klassz kis anyag lett. Amíg pedig megnézitek, a sajtóközleményből lefordítom az extrákra vonatkozó részleteket, amivel hamarosan frissíatem a bejegyzést! :)



A Blu Ray-en és a DVD-n várható extrák (amelyek még változhatnak):
  • A világ csak erre figyel: Így készült Az éhezők viadala - egy 8 részes dokumentumfilm, amely a film készítésének minden állomását elénk tárja, az előkészületektől egészen a mozis megjelenésig és a rajongók reakciójáig.
  • A viadalt létrehozta: Suzanne Collins és Az éhezők viadala jelenség - rövidfilm
  • Levelek a Rózsák kertjéből - rövidfilm; betekintés abba a folyamatba, amely során Donald Sutherland kialakította Snow elnök szerepét
  • Irányítás alatt - rövidfilm; történetek és elképzelések a viadal vezérlő termének megalkotása során [A szó szerinti fordítása a címnek az lenne, hogy A Viadal irányítása - de nekem az általam választott jobban hangzik]
  • Beszélgetés Gary Ross-szal és Elvis Mitchell-lel [Vagy ez inkább úgy helyes, hogy Elvis Mitchell beszélget Gary Ross-szal (??) - mert ahogy gyors' rákerestem, ez az Elvis Mitchell mintha riporter lenne. Ha valaki már hallott róla, jelezzen már pls!]
  • A propagandafilm (teljes egészében)
  • Marketing archívum
  • Felkészülés a Viadalra - Egy rendező előkészületei (Blu-Ray Exkluzív)

Éhezők Viadala DVD és Blu-Ray megjelenése az USÁ-ban!

Az Entertanment Weekly bejelentette, hogy az Amerikai Egyesült Államokban 2012. augusztus 18-ától megvásárolhatók a két lemezes Blu-Ray és DVD lemezek. Nagyon remek borítóképeket is kaptunk hozzájuk, ők azok:


A Lionsgate ennek is hatalmas reklámkampányt szentel, amely május 25-én, pénteken kezdődik, amikortól ugyanis előrendelhetőek lesznek a Blu-Ray és DVD változatok. 
Ebben nyújt segítséget az Entertainment Weekly, amelynek oldalán egy exkluzív, a DVD és Blu-Ray megjelenést reklámozó új trailer is napvilágot látott, amelyet [egyelőre legalábbis] nem tudok levarázsolni vagy beágyazni [de rajta vagyok az ügyön, és ha tudom, beágyazom ide is, érdemes. YT-on _még_ nincs fenn].

A két lemezes verzión TÖBB, MINT 3 órányi korábban be nem mutatott anyagot láthatunk, amelyek a film készítését mutatják be, interjúkat láthatunk a szereplőkkel és a stábtagokkal, és részleteket azokból a részekből, amelyek a filmben eltértek a könyvtől - mint például bemutatják Snow elnök karakterét (amelyet Donald Sutherland alakít a filmben) és többet megtudhatunk a Fő Játékmester, Seneca Crane (Wes Bentley) szerepéről is. Egy 8 részes dokumentumfilmben, amelynek címe: The World is Watching: Making of The Hunger Games [magyarul valami olyasmi, hogy: A világ csak erre figyel: Így készült Az éhezők viadala] kulisszák mögötti anyagokat láthatunk a film készítéséről. Az extrák között láthatjuk majd az Aratásnapi Ünnepségen levetített propaganda filmet is a teljes hosszában.

Az, hogy a DVD-t és a Blu-Rayt éjfélkor dobják piacra, a Lionsgate azt reméli, ugyanolyan izgatottságot okoz majd, mint a film bemutatásának márciusi éjféli premierje.
- Az év mozis eseménye készen áll arra, hogy az év eseményévé váljon az otthoni szórakoztatásban is, és az éjféli megjelenés és azáltal, hogy mindenféle eseményeket szerveznek majd a kiskereskedelmi egységek, azt reméljük, ugyanakkora várakozás előzi majd meg ezt, ami a film mozis megjelenését is megelőzte. - nyilatkozta Ron Schwartz, a Lionsgate Ügyvezető Alelnöke és Általános Igazgatója. 

Lényeg, hogy ez az USA-beli DVD, de remélem, ennek többségét mi is megkapjuk majd. Hamarosan újra utánanyomozok a magyar kiadásnak is. Egyelőre az biztos még, hogy a németeknél augusztus 30-án jelenik meg a film. 

2012. május 22., kedd

Innen-onnan, 17.

Következzék ismét néhány apróság a főszereplők és a trilógia háza tájáról:

A napokban írtam arról, hogy Olaszországban a Ciak magazin egy 100 oldalas Éhezők viadala különszámot jelentet meg, amelyből megjelent két oldalnyi szkenn. Túl sok új [képi] információt ugyan nem tartalmaz, de arra jó, hogy kicsit irigykedjünk. Én is szívesen lapozgatnék egy ilyet!! :)



A tovább után kishírek Jennifer Lawrence-ről, Elizabeth Banks-ről, Dayo Okeniyi-ről és Alexander Ludwig-ról.

Visszaszámlálás: 18 hónap a Futótűzig!

Nos, immáron már "csak" másfél év választ el minket a trilógia második filmjének bemutatójától, úgyhogy ebben a bejegyzésben próbálom összegezni, mennyit is haladt a produkció az elmúlt hónapban.

Nos, röviden: nem sokat. De azért kisebb információmorzsák akadtak.
A legfontosabb az volt, hogy miután nem sokkal Az éhezők viadala bemutatója után Gary Ross visszamondta a második rész rendezésének jogát, a Lionsgate-nek villámsebességgel új rendezőt kellett találnia, aki örömmel megküzd a második rész forgatásának megkezdésséig fenn álló nagyon rövid időben az előkészületek megszervezésével. A nemes feladatot Francis Lawrence kapta, akinek a személye épp egy hónapja lett konkrét, ám csak május elején került ki a hivatalos sajtóközlemény, hogy a filmstúdió megkötötte a szerződést Francis Lawrence-szel, aki azonnal egy rövid felhívásban fordult hozzánk: rajongókhoz.

A film főszereplői közül többeket megkérdeztek a rendezőváltással kapcsolatban: Josh Hutcherson, Liam Hemsworth és Elizabeth Banks egybehangzóan azt nyilatkozták, hogy bár nagyon szomorúak, amiért Gary Ross lemondta a feladatot, de izgatottan állnak a Lawrence-szel való közös munka elé.

Még egy apró infó csurrant-cseppent, az már múlt héten: ez arról szólt, hogy a stúdió a forgatás fő helyszínének megváltoztatásában gondolkodik, és Észak-Karolina helyett Georgiában forgatnának a továbbiakban.

Mi pedig időközben a nagy várakozás közepette ráktattantunk a rajongói poszterekre, amit bevallom, nem bánok, mert nagyon klassz darabok is előkerülnek. Íme a legjobb a legfrissebbekből, de ez és még néhány új  is megtalálhatóak lesznek az eredeti poszteres bejegyzésben


És ide kínálkozik a következő rajongói előzetes is, köszönet Enn-nek a tippért! :)

Éhezők Viadala előzetes vokális verziója

Szerintem az eredeti jobb, és bár ez se lenne rossz, nekem nagyon elnyomja az ének a zenét. Lejjebb kéne venni belőle, akkor oké lenne :)


2012. május 21., hétfő

5 lecke emberségből az Éhezők Viadalából

A Nationfochange oldala egy nagyon hosszú cikkel állt elő a témában, ebből én most egy összefoglalót igyekszek készíteni. Azt hiszem, ez most inkább a tanulságos, semmit a szórakoztató kategória, de abban is biztos vagyok, hogy akit megérintett a trilógia, vagy akár csak az első könyv/film, az nem csak a szórakozást látja benne. Íme:

Az Éhezők Viadala disztópikus jövőbeli világában 24 tinédzsert arra kényszerítenek, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással, küzdelmüket pedig szórakoztató TV műsornak szánják. 
Ez a mindenki-mindenki-ellen forgatókönyv azt feltételezi, hogy az emberből a legrosszabb énjét hozza ki, és bizonyos szintig ez így is van. 
Mégis mi az, ami ezt a történetet a többi hozzá hasonló fölé emeli, mint például a japán Battle Royal, amely főként azzal foglalkozik, hogyan lehetséges, hogy ilyen embertelen körülmények között is megmaradjon egyesekben az emberség.
Amikor a filmet néztem, illetve a könyvet olvastam, úgy éreztem, visszaköszönnek benne a Greater Good [c. könyv] egyes elemei, amely az együttérzés, az empátia és az együttműködés biológiai és pszichológiai gyökereit taglalja. Az az elképzelés, hogy az ember alapvetően gondoskodó, társas lény, nem csupán Suzanne Collins írónő vágyálma. Sőt ezt voltaképpen már vizsgálták egy komoly tudományos kutatás során.

1. A gyilkosság nem sajátja az emberi természetnek

Katniss, aki gyakorlott vadász, és a történet főhőse, retteg közeli halálától, legnagyobb félelme azonban mégis az, hogy neki is meg kell majd ölnie másokat. 
- Tudod, hogyan kell ölni. - mondja a könyvben Gale, Katniss barátja.
- Még sosem öltem embert - válaszolja a lány, elborzadva az elképzeléstől. Amikor pedig megöli a Glimmer nevű lányt, akkor is bűntudat marcangolja. 


A kutatások azt mondják, Katniss a szabály, nem a kivétel. Katonai kutatók, történészek és pszichológusok tanulmányai szerint jó okunk van rá, hogy pozitívan ítéljük meg az embereket, hiszen legtöbbjük bármilyen körülmények közé is kerüljön, vonakodna megölni egy másik embert - erről Dave Grossman hadnagy ír a fentebb már említett Greater Good-ban.

2012. május 20., vasárnap

Még egy fanmade Futótűz poszter

Találtam egy újabb fanmade Futótűz plakátot, amely annyira isteni, hogy szerintem mindenképpen a mi kis házi válogatásunkban a helye, de itt is megmutatom:

2012. május 19., szombat

Éhezők Viadala különkiadás

Sajnos nem nálunk, hanem az olaszoknál, ott viszont CIAK magazin egy száz oldalas különkiadást szentelt az Éhezők Viadala jelenségnek!

A magazinban szó van a könyvekről, a filmről és arról, milyen hatással van a jelenség az Egysült Államok kultúrájára. A kiadványban rengeteg kulisszatitok, és interjú található, többek között Jennifer Lawrence-szel, Josh Hutchersonnal, Liam Hemsworth-szel, Lenny Kravitz-zel, Gary Ross-szal, az első film rendezőjével és Suzanne Collins-szal a könyvek szerzőjével. 

Egyelőre a magazinnak, amely május 17-e óta kapható, csak a címlapja van meg, titkon remélem, olasz rajongótársaink meglepnek belőle néhány szkennel, mert valamennyire tudnék fordítani olaszból is, meg akkor már angol átiratok is megjelennének. Érdekelne, na :)

Elizabeth Banks és Liam Hemsworth egy újabb MTV Movie Awards promóban!

Azért a szöveget figyeljétek!! lool :D

2012. május 18., péntek

Éhezők Viadala jelölések a Teen Choice Awards-on is!

Az MTV Mowie Awards 8 jelölése után a 2012. július 22-én megrendezésre kerülő Teen Choice Awards-on is 4 [illetve, ha jobban megnézem, van az 6 is] kategóriában jelölve lett, amelyek a következők:
  • Choice Film: Sci-Fi/Fantasy
  • Choice Színész: Josh Hutcherson Az éhezők viadalában, és az Utazás a rejtélyes szigetre c. filmben nyújtott alakításaiért
  • Choice Színésznő: Jennifer Lawrence  Az éhezők viadalában nyújtott alakításáért
  • Choice Könyv: Éhezők viadala trilógia
  • Choice Női Előadó Kislemeze: Taylor Swift-től az Eyes Open [Hogyhogy nem a Safe&Sound??] illetve Taylor Swift, mint Country előadó is jelölve lett, de azért annyire ezt nem tekinteném Éhezők Viadala jelölésnek. 
  • Choice Jópasi: Liam Hemsworth 
Az esemény teljes jelöltlistáját ITT találjátok (bogarásszátok még, mert az eredeti forrás csak 4 jelölésre utalt, de én rögtön találtam még kettőt, lehet, van még), és aki a tinikorba tartozik, szavazhat is. A szabályok szerint a 13-19 éves korosztály tagjai mától kezdve naponta egy érvényes szavazatot adhatnak le a TeenChoiceAwards hivatalos weboldalán. A győztesek pedig várhatóan egy ilyen szörfdeszkával gazdagodnak:


Rendelésre gyártott Éhezők Viadala cipők

A Virulent Apparel oldalán rendelésre gyártott cipők rendelhetők, amelyek között Éhezők Viadala témájúak is találhatóak!! Na, ki melyiket szeretné??? :)))




2012. május 17., csütörtök

Georgiában forgatják a Futótűzt?

A Hypeable cikke arról számol be, hogy az egyik Észak-Karolinai újságíró - Russ Bowen - twitterén közzé tette, hogy tudomása szerint "A Futótűz elő-készületi munkái június közepén klezdődnek, és a valószínűnek látszik, hogy a jövőben elhagyják Charlotte-ot és Atlantában folytatják a forgatást." 

A Hypeable aztán beszélt Bowennel, aki megerősítette, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy a stáb a korábbi észak-karolinai helyszín helyett egy atlantai stúdióban folytatja majd a munkát, és ennek valószínűleg az ottani alacsonyabb adók az okai. 

Annak mondjuk szintén megvan az esélye, hogy Észak-Karolinában is készítsenek majd néhány külső felvételt, amely során a 12. körzetbeli képeket vennék fel, legfőképpen a Perem és a Zug képeit. 
Arról még szintén nincs hivatalos bejelentés, hogy a Nagy Mészárlás Arénájában játszódó jeleneteket hol veszik fel, de a lehetséges helyszínek között a Hawaii-szigeteki Jekyll-sziget vagy egy Wilmington közeli helyszín szerepel. 


A cikk szerint a hivatalos bejelentések már nem váratnak magukra sokat, hiszen a háttérben folyamatosan zajlanak a Futótűz előkészületek. 

2012. május 16., szerda

Innen-onnan, 16.

Nagy áttörés, hí és egyéb még mindig várat magára, de apróságokból nincs hiány, így ma innen-onnan csipegetünk ismét. Lesz kép, still, premier-megjelenés, videó, és még sok minden más is:

Premierek hete volt a múlt hét többeknél is. Elisabeth Banks a Várandósok, Toby Jones pedig a Hófehér és a Vadász premierjén volt látható.

 Elizabethről még több kép a Zimbión.

Elizabeth Banks Várandósok promója közepette egy új still is megjelent nyáron bemutatásra kerülő másik filmjéből a Peapole Like Us-ból. Íme. És mennyivel jobban néz ki Elizabeth Effie-smink nélkül, az elmondhatatlan. Szigorúan szerintem.

Forrás: SinjaoNews

Még mindig Elizabeth: az Effie-t alakító színésznő látható majd az Allure magazin 2012. júniusi számának címlapján.


A címlapfotón túl egy teljes fotósorozatot is készítettek Elizabeth-tel, melynek képei az Allure oldalán megtalálhatóak.

A tovább után egy Liam szereplésével (is) készült MTV Movie Awards promóvideó, és néhány kishír a feltörekvő generációról (Leven Rambin, Alexander Ludwig, Isabelle Fuhrman):

2012. május 14., hétfő

Egy nagyon klassz rajongói poszter

Igaz, hogy az előző rész 2. poszterének mintájára photoshoppolták, de a kép iszonyú találó. Köszönet Barbycának a linkért!

Olvassuk újra a Futótűzt! - 3. fejezet

Bár keddet néztem ki az Újraolvasás rovat napjának, mégis most annyira nincsen hír, hogy inkább hozom ma, nehogy holnap azon bosszankodjak, hogy túl sok minden torlódik össze. Meg amúgy is egy ilyen borús, esős napon jó dolog olvasni! :)

Más kérdés, hogy ha a könyv fanfiction lenne, akkor a szerzője úgy vezette volna be ezt a fejezetet, hogy "átvezeteő fejezet" lesz. Mert tudniillik semmi nem történik a fejezetben. Itt érezhető igazán, amiről már többször szó volt, hogy a második kötet lassan indul. A fejezet nagy része ugyanis arról szól, hogy Katniss agyal. Megijed Snow elnöktől, és azon gondolkodik, mit és hogyan tegyen, hogy azzal megvédje szeretteit. Kinek beszéljen erről a látogatásról és kitől kérjen tanácsot. Haymitch-re esik a választása.

Elkezdődnek a Győzelmi Körút előkészületei, megérkezik az előkészítő csapat és Cinna is. Arra viszont jó ez a fejezet, hogy megtudjunk egy-két dolgot a továbbiakról. Itt merül fel először a Nagy Mészárlás fogalma is: "Az úgynevezett Nagy Mészárlásokra huszonöt évente kerül sor. Ilyenkor a szokásosnál is nagyobb ünnepségekkel emlékeznek a körzetek vereségének évfordulójára, és persze a Viadal résztvevőinek is tartogatnak néhány meglepetést." 
Számomra döbbenet belegondolni, hogyan terrorizálja a körzeteket a kapitólium vezetése. Mind az, hogy az első ilyen alkalommal a körzeteknek maguknak kellett kiválasztani a résztvevő gyerekeket, mind pedig a második alkalom, amikor kétszer annyi gyerek halt meg, elszomorító. Felháborító. Szinte csodálkozok, miért csak most kezdenek el lázongani a körzetek. 

Haymitch neve is előkerül, ekkor tudjuk meg, hogy épp a Második Nagy Mészárlás győztese ő, nem "csupán" egy egyszerű Viadalé, kétszer annyi ellenséget kellett legyőznie, túlélnie, majd évről-évre visszatérni, és végignézni, amint meghalnak mentoráltjai. 


Az előkészületek során ismét magunk előtt láthatjuk az előkészítő csapat kicsit sekélyes, ámde lelkes csapatát, és szimpatikussá válnak, amikor Katniss anyukája megmutatja nekik, hogyan szokta befonni Katniss haját.
Aztán Cinnán a sor, aki azon kívül, hogy remek szerelést kölcsönös a lánynak, kiderül, hogy még másban is segítségére van Katniss-nek. Újabb definíció következik ugyanis: "A Viadal győzteseinek választani kell valami talentumot. A talentum az a tevékenység, amivel az ember a győzelem után foglalkozni kezd, mivel nem kell iskolába járnia vagy a körzet valamelyik ipari központjában güriznie. A talentum gyakorlatilag bármi lehet, amiről aztán riportot tudnak készíteni."
Peeta talentuma a festés, Katniss viszont nem talál magának való foglalatosságot, ezért a háttérben Cinna készít pár ruhát a nevében. Bevallom, számomra ettől nem lesz szimpatikusabb Katniss. Egyrészről kiábrándító, hogy nincsen kreativitása ahhoz, hogy találjon valami érdekességet, másrészről kicsit úgy érzem, ezzel ugyanazt folytatja, amit az Arénában is, egy olyan képet mutat magáról, amilyen valójában nem is. És itt igazából abban sem vagyok biztos, hogy Katniss ilyen ötlettelen, vagy inkább az írónő, Collins.

Végre azonban elkezdődik a Körút, megjelenik Effie Trinket is - ezúttal narancssárga parókában láthatjuk majd pompázni, Peeta és Katniss eljátsszák a Győzelmi Körút előtti Naaagy Találkozást. Itt azért megérint, ahogyan Katniss megfogalmazza, milyen igaz ember is Peeta: "És megértem, hogy nem vagyok egyedül. Hiába bántottam meg, nem fog  leleplezni a kamerák előtt. Nem fog elárulni egy színlelt csókkal. Peeta továbbra is meg akar védeni. Ahogyan az arénában tette. A sírás fojtogat, ahogy belegondolok ebbe."


A 12. körzet győztes csapata elindul a Győzelmi Körútra: Effie, Haymitch, Peeta és Katniss újra a vonaton, amely először a 11. körzet felé röpíti majd őket. Katniss megtalálja a pillanatot, hogy beszéljen Haymitch-csel, és elmond neki mindent. A férfi gyorsan átlátja a helyzetet, amelyet Snow elnök teremtett Katniss  számára: a lány csak úgy győzheti meg az elnököt, ha előbb-utóbb hozzámegy Peetához feleségül. Katnisst pedig, aki nem szerelmes a fiúba, ez mélyen megdöbbenti. Én pedig nem tudom nem megérteni.

2012. május 12., szombat

Kérdezz Alexander Ludwigtól! :)

Na, épp emlegettük a héten a fiatalembert, most pedig azt olvasom, hogy Alexander holnap Ustream-en keresztül biztosít rajongóinak lehetőséget, hogy élő egyenesben láthassák őt. A Catot alakító színész minden bizonnyal rajongói kérdésekre fog válaszolni a stream-en keresztül, amelyeket pedig Twitteren tehettek fel neki!

A STREAM-et ITT találjátok, Alexander Twitterét pedig ezen a linken érhetik el az érdeklődők. 
Az időpont hely idő szerint 11 óra. (11:00am PT) Ha jól számolok, akkor ez nyári időszámítás szerint nálunk este 8 óra lesz, de ha valaki biztosabb ebben, nyugodtan jelezze kommentben, ha nem jól számolok, javítom.

Innen-onnan, 15.

Mivel fontosabb hír nincs, nézzük kivel milyen apróbb dolgok történtek az elmúlt pár napban. A kisebb általánosabb híreken túl a Cannes-i filmfesztivál eseményei foglalkoztatják a filmes köröket, így sok ezzel kapcsolatos hírt is olvashattok ebben a bejegyzésben:

Robert Pattinson az Éhezők viadala sikerére utalt :)
A francia Premiere magazinban egy interjú során Robertet korábbi népszerűségéről kérdezték, arra az esetre utalva, amikor 2009-ben Cannes-ban 700 fős őrült rajongócsapat várta, és a biztonságiaknak szinte úgy kellett kimenekíteniük az autójáig. Az interjúban Robert így válaszolt:
- Idén észre sem fognak venni: Nem érdekes, hiszen nem szerepel az Éhezők Viadalában [- gondolják majd]. - mondja nevetve.
Forrás

Liam Hemsworth a 'Love and Honor' című filmjét is bemutatják Cannes-ban. a film, amelynek korábbi címe AWOL volt, egy fiatal katonáról szól, aki Vietnámban háborúzik, és titokban hazaszökik, hogy visszanyerje elhidegült barátnője szerelmét, mielőtt még valaki egyáltalán megtudná, hogy a városban van.
A film bemutatásáról egyelőre nincsenek hírek, sőt, ha jól olvasom a HitFix cikkét, éppen ott próbálják megtalálni a film leendő forgalmazóját. Reméljük, sikerrel járnak :)

Azt ugyan nem tudni még biztosan, hogy Josh Hutcherson is megjelenik-e Cannes-ban, azt azonban igen, hogy a főszereplésével játszódó '7 nap Havannában' című filmet szintén bemutatják ott, mégpedig a záró napon, vagyis május 23-án. Forrás


2012. május 11., péntek

12 tipp az Éhezők Viadalából - filmadaptációk készítőinek

Az Éhezők Viadala több, mint egy befont hajú tökös Katniss Everdeen a szélesvásznon: hasznos tippeket lehet ellesni belőle azzal kapcsolatban is, hogyan kell jó filmadaptációt készíteni. A Nextmovie írása.

1. lecke: Csak olyan könyvet adaptálj, amiben megvannak a mozis lehetőségek
Pusztán azért, mert egy könyv népszerű, még nem biztos, hogy megfelelő film alapanyag. Az Éhezők Viadala számos olyan vonással rendelkezik, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy jó film készüljön a könyvből: akció, romantika, izgalom, dráma, váratlan fordulatok. Ha egy könyv nem elég lebilincselő, valószínűleg unalmas film készül majd belőle.

2. lecke: Ha van rá mód, vonjuk be a szerzőt
Gary Ross rendező és Suzanne Collins szerző együtt végezték el az Éhezők Viadala forgatókönyvének finomításait. Persze nem hétköznapi, hogy egy szerzőnek forgatókönyvírói tapasztalatai is legyenek (Collins jópár  TV film forgatókönyvet írt, mielőtt könyvek írásába kezdett volna), ha azonban ez a helyzet, érdemes kihasználni ezt az erőforrást.

3. lecke: Nem kell elkeseredni a szereposztást követő első reakciók hallatán
Collins azt nyilatkozta az Entertainment Weeklynek, hogy Josh Hutcherson akkor is a legjobb választás lenne Peeta szerepére, ha "Joshnak világos lila haja és két méter hosszú szárnyai lennének", néhány Éhezők Viadala rajongó azonban kezdetben nem volt meggyőződve a választás helyességéről. Tény, hogy a film szereplőinek kiválogatásával kapcsolatos döntések elsőre nem sok dicséretet zsebeltek be, de most, hogy a film megjelent, mintha nem is kicsit változott volna a hozzáállás. Vagyis, ha az ember egy népszerű könyv fontos karakterének alakítóját választja ki, mindig lesz miatta morgás, függetlenül a döntés helyességétől. Ragaszkodjunk tehát a tehetségekhez, ők majd meggyőzik a közönséget.

2012. május 10., csütörtök

Éhezők Viadala filmparódia készül

A Variety mai cikkében arról számol be, hogy Cannes-ban megkötettett az üzlet, amely során a paródiáiról híres szerzőpáros Jason Friedberg és Aaron Seltzer megvette az Éhezők Viadala paródiafilmjének megfilmesítési jogait mindösszesen 5000 dolláérért.

A szerzőpáros nevéhez olyan filmek írása és rendezése fűződik, mint a Horrorra akadva, a Katasztrófafilm, Spárta a köbön, a Csajozós film, illetve a legutóbbi munkájuk, a Vámpíros film [Vampire Suck], amelyek együttes összevétele, világszerte 350 millió dollár volt.

A készülő film "The Starving Games" néven fog futni [mivel a 'starving' szó is 'éhező't jelent angolul, én magam a saját szakállamra 'Tényleg-éhezők viadala'-ként fordítanám, de szóljatok, ha van jobb ötletetek :)], és bár az alapja az Éhezők Viadala lenne, a szerzők a Bosszúállókból, a Sherlock Holmes-ból és a Harry Potter sorozat záró epizódjából is kívánnak ötleteket meríteni. 
Forrás: Variety

A Comingsoon.net cikke azt is hozzáteszi, hogy ha semmi nem jön közbe, nagyon hamar láthatjuk is a filmet. [Azért a nagyon hamar filmes berkekben is minimum egy év - szerintem :)]

Mit tanultál az Éhezők Viadalából?

Ez a kérdés az elmúlt két napban vált trenddé a twitteren, az erre adott válaszokból csemegézek! Vannak köztük igen komolyak, meg akad egy pár vicces is. 


  • Hogy a halál elkerülhetetlen.
  • Hogy jelenlegi világunkban mindenki lehetne sokkal rosszabb helyzetben, úgyhogy becsüljük meg, amink van.
  • Ha megdobnak kenyérrel, az az jelenti, hogy kedvelnek.
  • Hogy ha valaki bántja a barátodat, azonnal le kellene lőnöd íjjal.
  • Ha az ember kaját akar lopni, nem biztos, hogy a bogyós gyümölcs a legjobb ötlet.
  • Hogy Lady Gaga a Kapitóliumból származik. :)
  • Hogy milyen fontos, hogy megküzdj a szerelmedért.
  • Nem számít, mi történik, jó ember és hűséges barát akkor is lehetsz. [Az illető ezt a képet mellékelte magyarázatként]
  • Hogy az olvasás végülis nem is olyan rossz dolog.
  • Hogy soha ne adjam fel, bármilyen kemény is a harc.
  • Hogy nem hagyhatom, hogy a társadalom megváltoztasson. "Szeretnék... szeretnék önmagamként meghalni."
  • Ha az ember Liam Hemsworth és Alexander Ludwig között áll, akkor igazán alacsonynak fog látszani :)
  • Hogy az ember küzdjön meg azért, amiben hisz, mindegy, mennyibe is kerül. 
  • Hogy becsüljünk meg minden egyes pillanatot, amit a szeretteinkkel tölthetünk, mert lehet, az lesz az legutolsó.

2012. május 9., szerda

Alexander Ludwig interjú

A héten (május 7-én) ünnepelte 20. születésnapját a filmben Cato-t alakító fiatal színész, ennek apropójából  hozok egy még március végén félretett interjút!

Amikor Alexander Ludwig a helyi média kérdéseire válaszol a belvárosi Vancouver Hotelben, már csak két napra vagyunk az Éhezők Viadala óriási, 155 millió dollár bevételt hozó nyitó hétvégéje előtt. Ezzel együtt senki nem lenne olyan ostoba, hogy "vihar előtti csendként" jellemezze a helyzetet.

Előző nap tinédzser rajongók hada 12 órán keresztül állt sorba a Chapters könyvesboltja előtt, hogy megszerezze a fiú autogramját. A mai reggelen egy másik, lányokból álló tömegen kellett átverekednie magát, hogy bejuthasson egy rádióban való megjelenésére.
- Én nem várnék többet öt percnél magamra. - ámuldozik a West Vancouveri 19 [azaz immáron 20] éves srác. - Nem is igazán értem, mi történik.

Természetesen ami történik az az, hogy Ludwig megszerzett egy hőn áhított szerepet Suzanne Collins népszerű ifjúsági regényének nagy izgalommal várt filmadaptációjában. A disztópikus jövőben játszódó történet egy olyan TV-s valóságshowról szól, amelyben 24 tinédzser harcol életre-halálra, amíg csak egy marad életben. (Azáltal, hogy a versenyzőknek a nézők kegyeit kell keresniük, és hogy mindenféle háttértörténetet találnak ki vagy egy-egy mellékszál szól róluk nagyon hasonlóak a ma jellemző valóságshowk-hoz.)


A történet középpontjában az igaz szívű Katniss Everdeen áll, akinek le kell győznie a legkegyetlenebb versenyzőket is, mint amilyen Ludwig Catoja.

Mivel Alexander korábban már olyan kisebb filmekben kapott főszerepeket, mint az Ébredő sötétség és a Boszorkány-hegy, az Éhezők viadala újfajta kihívás elé állította: olyan karakter bőrébe kellett bújnia, aki nincs hosszú párbeszédekkel megáldva.

- Nagyrészt azzal foglalkoztunk, hogy létrehoztuk a háttértörténetet. Suzanne, Gary Ross (rendező) és én leültünk, és a karakterről beszélgettünk. Szerencsére Suzanne remek író, így már ezt a részt is kidolgozta a regényben. - emlékszik vissza Alexander a folyamatra.
- Az izgalmasabb az volt, amikor megpróbáltunk kiállni amellett, amit Cato csinál. Ha az ember színészként egy ilyen szerepet alakít, akkor teljes meggyőződéssel hinnie kell abban, hogy mindaz, amit a karakter tesz, azt megfelelő céllal teszi. Akkor pedig az embernek meg kell találni az okait annak, hogy ez miért van rendjén. Ez nagyon sötét és intenzív dolog egy színész számára, ugyanakkor nagyon élménygazdag is.

- Amiatt az utolsó jelenet miatt vállaltam el az egész szerepet. Akkor, ha csak egy pillanatra is, de meglátjuk az emberség csíráját Catoban. - mondja. - És akkor a legutolsó pillanatban az ember már-már szimpatikusnak találja. Még akkor is, ha mindaz, amit tesz, borzasztó és megbocsáthatatlan, valamennyire mégis kiderül, honnan is jött.


Miután leérettségizett a Collingwood iskolában, Ludwig most színház szakra jár a Dél-Kaliforniai Egyetemre.
Azt mondja, a forgatás során csak még jobban elmélyítette tudását.
- Egyik kedvenc jelenetem az volt, amikor Stanley Tuccival együtt dolgozhattam (Tucci alakítja, a színpompás közönség kedvenc műsorvezetőt, Caesar Flickermant) - árulja el Ludwig. - Rengeteget tanultam tőle csupán azalatt az öt perc alatt is, míg beszélgettünk. Amikor megismerkedtünk, azonnal elkezdtem fejben jegyzetelni. 'Emlékezz mindenre, amit Tucci mond'.


Míg Ludwig bevallja, hogy olykor zavarba jött Tucci és Lenny Kravitz jelenlétében, néhány fiatalabb szereplőtársával, mint például Josh Hutcherson is, azonnal rivalizálásba kezdtek.
- Állandóan vetélkedtünk, amint edzésről volt szól. Nagyon jó buli volt, de én teljes szívemből versengő típus vagyok. Ez az egyetlen dolog, amiben hasonlítok a karakteremre.


Azt is megtudjuk, hogy a srác jól bánik a metaforákkal is, amikor így vélekedik: - Szeretek úgy gondolni a karrieremre, mintha az egy olyan Aréna lenne, amelybe Cato belekényszerül. Szeretnék legyőzni mindenkit, és remélni, hogy én leszek a legjobb." - majd nevetve hozzáteszi: - És persze remélem, nem fogok meghalni.

Innen-onnan, 14.

Az elmúlt napokban ismét felhalmozódott pár olyan apróság, amely vagy nem szigorúan a filmhez kapcsolódik, vagy csak nem akartam neki külön bejegyzést szánni. Íme tehát egy újabb gyűjtemény innen-onnan!

Szülinapok voltak a héten (csak bevallom, nekem ez olyan fura, amikor egy könyv karakterét vagy egy általunk nem ismert színészt "köszöntünk", de mindegy, azért emlékezzünk meg róluk). 




Tegnap, vagyis május 8-án ünnepli Katniss a születésnapját a könyv szerint. Az Éhezők Viadala 2. fejezetében található az infó, íme: "Azzal bíztattam magam, hogy csak májusig kell kihúzni valahogy, május 8-ig, a tizenkettedik születésnapomig, mert utána már felírathatom a nevemet a tesszeráért, és megkapjuk a gabonát meg az olajat, és lesz mit ennünk." (Az éhezők viadala, 2009-es kiadás, 30. oldal)






Május 7-én a Cato-t alakító színész, Alexander Ludwig is ünnepelt, ennek apropóján majd hozok még egy félretett interjút (talán még ma este), de addig is tudjatok róla, hogy a fiatalember immáron 20. születésnapját ünnepelte!!


Jennifer Lawrence a "Legszexisebb tekintetek" listáján. A fiatal színésznő az USAToday által összeállított listára került fel gyönyörű szemeivel.



Elizabeth Banks körül a Várandósok promóidőszaka okán zajlik az élet jónéhány fotó, újságcikk jelenik meg róla, a tovább után ezek következnek. Láthattok még továbbá képe(ke)t Liam Hemsworthről, Isabelle Fuhrmanról és Tara Mackenről is.