2011. szeptember 30., péntek

26 - 27 - A záróshow

Katniss csodálkozására, hogy Cinna miért épp ilyen egyszerű ruhát tervezett, a férfi a következő választ adja:
"- Szerintem ez jobban fog tetszeni Peetának - feleli halkan.
Hogy jön ide Peeta? Nem, itt most nem róla van szó. Most csak a Kapitólium, a Játékmesterek és a közönség számít." 

Katniss sejti, hogy valami más van a háttérben. Nagyon hamar megtudja, miről is van szó. Nemsokára ugyanis a színpad alatti részben várakozik, hogy megjelenhessen a záróshown, Haymitch keresi meg, és miközben átöleli, hogy szerncsét kívánjon neki, nagyon gyorsan elárulja a lánynak, hogy mekkora veszélyben van. A Kapitólium vezetői ugyanis sejtik, hogy Katniss túl akart járni az eszükön, és így, hogy sikerrel járt, egész Panem lakossága rajtuk nevet. Ezért aztán Katnissnek el kell hitetnie mindenkivel, hogy az éjfürtös trükköt kizárólag az motiválta, hogy a szerelem akkora erőt vett rajta, hogy úgy érezte, nem tudna Peeta nélkül élni. Mikor Katniss megkérdi Haymitchtől, hogy Peetának is szólt-e, mit kell tennie, Haymitch csak annyit válaszol, hogy Peeta ezt magától is tudja. 

Katniss tisztában van vele, hogy ha ezt most elszúrja, akkor nem csak ő, hanem egész családja: Anyukája, Prim és Gale de az egész Körzet is pórul járhat. Vagyis ez az interjú most gyakorlatilag sokkal veszélyesebb lehet, mint maga a Vaiadal volt.

27

Katniss a színpad alól hallgatja végig a Himnuszt, a felkészítő csapat, majd Effie, aztán Cinna és Portia bemutatását. Azután Haymitch következik, aki először állhat győztesek mellett mentorként, és rögtön két győztes is kikerült a kezei közül. 

Aztán felemelkedik a fémlap, amin Katniss áll, és felemeli a színpadra. Vele szemben megjelenik Peeta is, ő is szép, tiszta, friss és egészséges. Katniss Peeta nyakába ugrik, őszintén örülnek, hogy viszontláthatják egymást.  A több, mint tíz percig tartó üdvözlést végül Haymitch szakítja félbe, aki egy bársonyfotelbe vezeti a szerelmeseket. 

Ezután levetítik a Viadalról készült összeállítást. Katniss és Peeta újra láthatják az elmúlt hetek eseményeit, ami pedig igen nehezükre esik. Újra át kell élniük az Aratásnapi sorsolást, a megnyitó pillanatait, a kiképzésen kapott pontszámokat és a Viadal előtti interjúkat. Katnissnek rossz érzése van attól, hogy itt ünneplés zajlik, miközben itt az elmúlt hetekben huszonkét gyerek meghalt. És most mindezt végig kell néznie. 
Segít a helyzeten, hogy az összefoglaló sokat foglalkozik a köztük zajló románccal már a kezdetektől. Peetát mutatják, aki azért áll a Hivatásosak közé, hogy ezzel megmentse Katnisst, megküzd Catoval, hogy védje a lány életét, és a patakparton álmában is a lány nevét suttogja. Ehhez képest Katniss az első napokban tűzgolyók ellen menekül, darázsfészket dob ellenfelei nyakába, majd felrobbantja a Hivatásosak élelmiszerraktárát. 

Akkor tűnik először emberinek, amikor szövetkezik Rutával és a kislány meghal. Ezt teljes egészében levetítik, csak azt vágják ki, amikor Katniss feldíszíti a kislány holttestét, hisz az már lázadásnak számít. 
Aztán mutatják a szabálymódosítás bejelentését, ahogyan Katniss Peeta nevét kiabálva elkezdi keresni a fiút. Megmutatják, ahogyan megtalálja, meggyógyítja, elmegy a lakomára a gyógyszerért. Újra végig kell nézniük a mutánsok támadását és az éjfürtös trükköt is. Katniss kicsit megnyugodva látja, hogy a bejátszás nem a győztesek kihirdetésével ér véget, hanem az ő képével, amint Peeta nevét üvöltve ököllel üti a műtőajtót a repülőn.



Megjelenik Snow elnök, Panem elnöke, aki koronát hoz a győztesnek, ám Katniss döbbenetére csak egyet. Ám egy trükkel a koronából kettő lesz, amelyből az egyiket Peeta fejére teszi, a másikat az övére, ám az elnök hiába mosolyog, Katniss érzi rajta, hogy haragszik rá a férfi.
Snow elnöknek amúgy a továbbiakban komoly(abb) szerepe lesz. Természetesen karakterét a filmben is láthatjuk, mégpedig Donald Sutherland alakításában. 




Az összefoglaló végeztével a Győzelmi Bankett következik, ahol Katniss végig Peeta kezét szorongatja, és továbbra sem nyugszik meg, hiszen az utolsó interjúra csak másnap kerül sor. 
Az is furán hat, hogy nem engedik Peetával beszélni, és bár Katniss látszólag belenyugszik ebbe, de éjszaka megpróbálja felkeresni Peetát, ám szobája ajtaját kívülről kulcsra zárták, tehát nincs erre lehetősége. Katnisst megrémiszti a gondolat, hogy a Kapitólium vezetői figyeltetik.

Másnap délelőtt már az előkészítő csapat tagjai veszik körül, majd ismét megjelenik Cinna, ezúttal egy fehér, fátyolszerű ruhával és rózsaszín cipővel. Peeta egy piros-fehér szerelésben érkezik az interjúra, és ismét csak egy-két mondatot tudnak váltani négyszemközt. Katniss örül, hogy ezúttal nincs közönség, csak néhány kamera veszi a társalgóban felvett beszélgetést. 

Az interjú elején Peeta és Flickerman éppoly könnyedén ugratják egymást, mint a nyitóinterjún, aztán persze elég hamar a románcra terelődik a szó. Flickerman elárulja, hogy mindenki azt várta, hogy Katniss mikor szeret bele végre Peetába, és megkérdezi a lánytól mikor történt ez nála pontosan. A lány hebeg-habog, ám a showman megmenti, elárulja, hogy ő a szabálymódosítás után érezte először Katniss részéről is viszonozva a szerelmet, mire Katniss ezt megerősíti, és azzal magyarázza, hogy akkor érezte először esélyét annak, hogy talán mégsem veszítik majd el egymást. 

Az interjú során derül ki az is, hogy Peeta lábát amputálni kellett, és helyette műlába van, ezért sétapálcára van szüksége. Kicsit vitatkoznak azon, hogy Katniss hibát követetett-e el (ahogyan ő érzi), amikor nyomókötést tett Peeta lábára, vagy épphogy ezzel mentette meg a fiú életét (Peeta és Caesar is emelett áll), majd az éjfürtös trükkre terelődik a szó. 
"- Katniss, tudom, hogy nagyon megviselt a dolog, de muszáj megkérdeznem valamit. Mi járt a fejedben, amikor a tenyeredre szórtad a bogyókat? - kérdezi Caesar.
[...] A helyzet egy drámai hangvételű beszédért kiált, de csak egyetlen mondatot sikerül kinyögnöm, alig hallhatóan.
- Nem tudom, én csak ... képtelen voltam elviselni a gondolatot, hogy ... Peeta nélkül kell élnem."
Ehhez Peeta sem szeretne semmit hozzáfűzni, és ezzel zárul is a beszélgetés.

A társaság - Katniss, Peeta, Effie és Haymitch - lassan felül a vonatra, és elindulnak haza. Katniss érzi, hogy végre fellélegezhet, először azóta, mióta ez az egész elkezdődött. Végre újra önmaga lehet.
Amikor megállnak a vonattal, hogy az üzemanyagot vegyen fel, kimennek levegőzni. Mikor Peeta egy csokor virágot szed neki, Katnissnek arról Gale jut eszébe, és rájön, hogy végre szembe kell néznie a helyzettel, ami kialakult. Úgy érzi, két embernek is hazudott.
Aztán Haymitch elszólja magát:
"- Ügyesek voltatok. Csak így tovább, a körzetben se hagyjátok abba, meg kell várni, amíg elviszik ezeket a rohadt kamerákat. És akkor minden rendben lesz."
Kiderül, hogy Peeta semmit nem tudott arról, ami a háttérben zajlott. Hogy lázadásnak minősítették az éjfürt-trükköt, és hogy Katniss érzelmei nem őszinték. Hogy a románc csak az életük megmentését szolgálja. A lány pedig hiába magyarázza, hogy nem volt minden színjáték, hogy őszintén törekedett arra, hogy megmentse Peeta életét, és hogy kedveli a fiút. 

Peeta azonban megsértődik, és a továbbiakban bezárkózik a fülkéjébe, magára hagyva Katnisst az amúgyis zavaros gondolataival. A lány tudja, hogy nem tudná elmagyarázni Gale-hez fűződő kapcsolatát és hogy nem akar családot, nem akarja, hogy gyereke is ebbe a helyzetbe kerülhessen. A helyzet akkor sem változik, amikor megérkeznek. A két fiatal csak némán áll egymás mellett és látják a kamerák hadát.

Peeta azonban kitárja a karját.
" - Még egyszer utoljára? A közönség kedvéért? - szólal meg Peeta. A hangjában nem bújkál harag."
Szavai mégis közömbösek, Katniss pedig attól tart, talán nem maradhatnak majd barátok. Ám mivel hamarosan venni kezdik őket a kamerák megszorítják egymás kezét és együtt lépnek ki a vonatból.

VÉGE 

2011. szeptember 29., csütörtök

Éhezők viadala előzetes zenéje

Bár már szó volt róla róla, hogy a készülő film zenéjét Danny Elfman és T-Bone Burnett fogja megkomponálni, ám az előzetes zenéje még nem nem az ő nevükhöz főződik, hanem Michael Nielsen alkotása.

Michael Nielsen reklámok, videojátékok, televíziós és egyéb hangfelvételek szerzésével és gyártásával foglalkozik. Olyan nagyobb hollywood-i filmek előzetesének a zenéi fűződnek a nevéhez, mint az Avatar, a Titánok harca, Alkonyat: Újhold és a Rémálom az Elm utcában. 

Noha az előzetesünk csak egy perces volt, a teljes szám kicsit hosszabb, a következő lejátszón meghallgathatjátok. (Nekem úúúúgy hiányzik mögüle Gale hangja!! Nektek nem??)

2011. szeptember 28., szerda

25 - 26 - A győzelem

Katnissnek a bejelentés után válik világossá, hogy mindezidáig a bolondját járatták velük, nem gondolták komolyan, hogy mindketten életben maradhatnak. 

Amikor Peeta előkapja a kését, Katniss abban a pillanatban emeli az íjat és a fiú szívére céloz. Peeta kése halk csobbanással merül el a patakban, amikor Katniss rájön, mit is akart tenni, és elszégyelli magát. Peeta megpróbálja rábeszélni, hogy tegye meg, lője le, de a lány nem hajlandó és nem is képes erre. Ekkor Peeta leveszi a lábáról a nyomókötést. Katniss nem hagyja, ezért a lánynak válaszként kimondja azokat a szavakat, amelyek megadják a megoldást:
"- Figyelj - mondja, és felhúz a földről. - Mindketten tudjuk, hogy addig nem lesz vége a Viadalnak, amíg nincs meg a győztes." 

Katniss ezen szavak hallatán gondolja végig, hogy a Játékmestereknek, a Kapitóliumnak az is kudarc lenne, ha nem lenne győztes. Így aztán kitalálja, hogy elhitetik a közönséggel, hogy mindketten meg akarnak halni, ami logikus is, hiszen szerelmesek egymába, egyiküknek sem lenne értelme a másik nélkül élni. 
Katniss ezért aztán előveszi a Rókaképű lány halála után eltett éjfürtöt és szór belőle Peeta és a saját kezébe is. Háttal állnak egymásnak, összekulcsolják szabad kezüket, és elhatározzák, hogy egyszerre eszik meg a mérgező bogyót. Katniss nem tudja, hogy amit ekkor tesz, milyen hatással lesz a későbbi életére, sőt Panem sorsára.

Nagyon remek ranképeket találtam erről az internet sűrűjében:


Katniss számolni kezd, majd lassan, mindketten a szájukhoz közelítik a gyümölcsöt. Amikor azonban Katniss kimondja a hármat, és már majdnem lenyelik a mérges bogyót, ismét Claudius Templesmith hangját hallják:
"Állj,! Állj! Hölgyeim és uraim, örömmel mutatom be Önöknek a Hetvennegyedik Viadal győzteseit: Katniss Everdeent és Peeta Mellarkot! Íme a Tizenkettedik Körzet kiválasztottjai!"

26

Katniss kiköpi az éjfürtöt, ami a szájába került, letörli a nyelvét az ingujjával, majd megnyugszik, hogy Peeta sem nyelte le a bogyót. Mindketten élnek, túlélték!!
Hamarosan érkezik értük egy légpárnás repülő, amelyre felhúzzák őket, majd Peetát, akinek még mindig csorog a vér a lábából, azonnal elviszik az orvosok. Katniss nem nyugszik meg, itt is mindenkiben az ellenséget látja, kicsit megzuhan érzelmileg, őrjöng Peeta után, nem issza meg a narancslét, amivel kínálják, holott nagyon kívánja. Peeta műtétjét egy üvegajtón keresztül látja, látja az orvosok gondterhelt arckifejezését, és erről azok a bányászbalesetek jutnak az eszébe, amikor anyukája és Prim próbálták megmenteni az áldozatokat.

Katniss meglátja magát az ajtó visszaverődő fényében: "Arra riadok fel, hogy valaki néhány centi távolságból engem bámul, aztán rájövök, hogy az üvegről visszaverődő tükörképem az. Eszelős tekintet, beesett arc, csomókban összetapadt haj. Elvadult. Állatias. Őrült. Nem csoda, hogy senki sem mer a közelembe jönni."
Amikor leszállnak a Kapitóliumban, Peetát elviszik, ám Katnisst nem engedik ki, hanem valaki nyugtatót nyom belé. Napokig alszik, mire felébred egy fertőtlenítőszagú szobában. Katniss észreveszi, hogy égési és egyéb sérülései eltűntek, az is, amelyet Clove ejtett a szemöldökén, sőt, a bal fülét is megműtötték valószínűleg, mert újra hall. Bőre is szép tiszta, körmét szép, oválisra reszelték.

Katniss megpróbál felülni, ám rá kell jönnie, hogy leszíjazták a derekánál, egyik karjából cső áll ki. Próblkozásaira megjelenik az Avox lány, aki láthatóan örül az újbóli találkozásnak, egy gombnyomással felülteti Katnisst, és ebédet ad neki. Katniss kérdésére bólintással jelzi, hogy igen, Peeta (is) életben van. Katniss csak nagyon nehezen tudja legyűrni azt a kevéske ebédet is, amit kap, így elgondolkodik, vajon meddig altathatták. Mikor megpróbál kimenekülni a szíjak szorításából, vénájába nyugtatót fecskendeznek.

Napokig csak enni ébresztik fel, aztán újra bódulatban tölti napjait. Ám egyszer végre tényleg felébredhet, felkelhet, és ekkor meglátja, hogy bőre káprázatosan szép lett, és nem csak az Arénában szerzett sebei múltak el nyomtalanul, hanem a korábbi, vadászat során szerzettek is. A csapatával való találkozóra Katnissnek egy ugyanolyan ruhát kell felvennie, amelybe az Arénába is indultak, ettől rossz érzése lesz, de aztán végre láthatja segítőit: Effiet, aki nagyon büszke rájuk, Haymitchet, aki a fülébe suttogja, hogy: "Szép munka volt, drágaságom!", és Cinnát, aki nem szól semmit, csak megöleli. 
Aggodalmára, hogy miért nem láthatja Peetát, csapata megnyugtatja: élőben akarják közvetíteni a találkozásukat.

Katniss hamarosan találkozik az előkészítő csapat további - az elején már jól megismert tagjaival - Veniával, Octaviával és Flaviusszal, akik először ebédelni viszik, majd lezuhanyozzák, megmossák a haját, kisminkelik, manikűrözik. Eközben a Viadalról beszélgetnek, amelyre Katniss inkább nem is emlékezne, hiszen a szíve szorul össze, ha belegondol, hogy huszonkét társuk halt meg az elmúlt hetekben ott, ahol különös borzalmak várták őket. Hamarosan megérkezik azonban Cinna, egyszerű sárga ruhával, amelyben sokkal szerényebb benyomást kelt, mint a megnyitón a tüzes vagy az interjún a kövekkel kirakott csodákban. Aki ránéz alig hiheti el, hogy pár napja megnyerte a Viadalt...

Folyt. köv.

2011. szeptember 26., hétfő

25 - Mutánsok

Catot mutánsok üldözik, Katniss ebben elég biztos, hiszen a természetes állatok ugrás után nem a két hátsó lábukra érkeznek, és nem mutogatnak a "kezükkel" a többiekkel, hogy induljanak utána.
Cato egynesen a Bőségszaru felé veszi az irányt, Katniss utána, és csak amikor eléri azt, jut eszébe Peeta. Hogy védje a lemaradó fiút, megpróbál leszedni a falkából pár egyedet, de így is sokan maradnak. Majd meglátja, hogy Cato felmenekült a Bőségszaru 6 méter magasan lévő tetejére, Katniss pedig úgy véli itt az alkalom, hogy végezzen vele, de közben Peetát is védenie kell a mutánsoktól.

Miközben Peeta nagynehezen felmászik a Bőségszarura, amely az egész napos hőségtől felforrósodott ezzel is megnehezítve a dolgukat, Katniss fedezi az íjával. Az állatok, amelyek üldözik őket, hatalmas farkasokra emlékeztetnek, tíz centi hosszú karmaik vannak, bundájuk vastag, mindegyiké más-és más színárnyalatú, némelyik szőre egyenes, másoké pedig göndör. És van bennük valami hátborzongató, amit Katniss először nem tud megfogalmazni, majd amikor az egész falka kettéoszlik, hogy helyt adjon az egyik lénynek, amely felugrik a szaru aljára, Katniss rájön, miért veri ki ezektől a lényektől a hideg: mert a szemük nem állatra, hanem emberre emlékeztet, és ennek a zöld szemű lénynek pedig, amelynek drágakőberakásos nyakláncán az 1-es szám található, minden vonása az 1-es körzetbeli lányra, Glimmerre emlékezteti Katnisst. Olyan, mintha valamilyen módon Viadalbeli vetélytársaikat keltették volna életre ezekben a borzalmas és veszélyes állatokban. 

Az állatok újabb támadást intéznek, és egyikük majdnem lerántja Peetát a mélybe, ám a fiúnak, aki annak köszönheti életét, hogy Katnissbe kapaszkodik, sikerül megsebeznie az egyik mutánst. Cato a Bőségszaru tetején piheg, és megpróbálja összeszedni magát, hogy lelökje a párost a biztos halálba, a falka állatai közé. Amíg Katniss lelő egy újabb állatot, amelyik megpróbál felugrani hozzájuk, Cato megfogja Peetát, és birkózófogásba fogja a fiú fejét. A lány megcélozza Cato fejét (a páncél miatt a testét úgyis felesleges lenne), ám ha lelőné Catot, Peeta is vele együtt esne az állatok közé. Patthelyzet. Peeta ajka már kékül, amikor egyszer csak egy jól látható X-et rajzol Cato kézfejére. Mire a fiú rájönne, mit akart ezzel Peeta, Katniss már ki is lőtte a nyílvesszőt, amire Cato elengedi Peetát, aki lelöki ellenfelüket a mélybe. Katnissnek sikerül elkapnia Peetát, nehogy ő is Cato után zuhanjon. 

Catonál van valami fegyver, talán egy kés, amivel elkezdi lemészárolni az állatokat, és testét páncél védi, így azok nem tudják halálosan megsebezni, ám a túlerő ellen neki sincs esélye. Cato még órákig nyöszörög a Bőségszaru tövében, a páros még mindig nem lehet biztos a győzelmében. Különösen azért nem, mert Peeta lábán lévő sebből dől a vér, így az ő életesélyei is romlanak. Katniss, hogy óvja életét, leveszi magáról az inget, és abból készít nyomókötést Peeta lábára. Egyre hidegebb van, de Katniss és Peeta összebújnak, és együtt, fogvacogva vészelik át az éjszakát, miközben nagyon lassan halad csak az idő. 

Már pirkad, ám Cato még mindig él, hallani a nyöszörgését. Peeta megpróbálja rávenni a lányt, hogy ölje meg Catot, ám az utolsó nyílvessző még Peeta lábánál van a nyomókötésben van. Peeta feláldozza a nyílvesszőt, a lány pedig lelövi Catot immáron leginkább könyörületből. De ez akkor is a győzelmüket jelenti. Legalábbis azt hiszik... A föld ebben a pillanatban megnyílik, az életben maradt mutánsok odasereglenek és eltűnnek a föld alatt. Katniss és Peeta pedig csak várnak, hogy elszállítsák Cato holttestét, és hogy megszólaljanak a győzelmüket jelentő harsonák. De nem történik semmi.

A páros teljesen tanácstalan, ám egyszercsak megszólal a műsorvezető Claudius Templesmith hangja:
"Üdvözlet a Hetvennegyedik Viadal Utolsó két versenyzőjének. Felülvizsgáltuk és visszavontuk a korábbi szabálymódosítást. A szabálykönyv alaposabb áttanulmányozása után arra a következtetésre jutottunk, hogy a Viadalnak csak egy győztese lehet - közli Templesmith. - Sok szerencsét, és sose hagyjon el benneteket a remény!"

Folyt. köv.

2011. szeptember 25., vasárnap

Lenny Kravitz interjúrészlet

Ami nagyon érdekes, hogy most már színészként is dolgozol. A Precious - A boldogság ára nagy fordulatot jelentett az életedben. Várható még színészi munka a jövőben?
Meg kell mondanom, én nagyon szívesen csinálom. Gyerekként színészkedtem, aztán fel kellett adnom a zenéért, mert akkor az volt az egyetlen lehetőségem, és úgy érzem, helyesen döntöttem. Jelenleg Észak-Karolinában vagyok, és az Éhezők viadalát forgatjuk. Nagyon szeretem. Szerintem azért szeretem ennyire, mert szeretem, amikor irányítanak. A zenében én nagyon engedékeny vagyok magammal - én írom a számokat, én játszok a hangszereken, én szervezkedek, én csinálok mindent, az egész rólam szól, ami jó, de ennyi. Szeretek a dolgok másik oldalán is állni. Én is érvényesülök, és segíthetek másoknak, hogy életre keltsem azt, aki a képzeletükben él, és ez igazán jó érzés.

Milyen volt Jennyifer Lawrence-szel dolgozni?
Ó, Istenem, épp tegnap forgattunk egy jelenetet, amelyben csak ketten vettünk részt, amikor a karaktereink találkoznak, és [Jennifer] hihetetlen[ül jó] volt. Utálom a hasonlítgatást, de ő olyan, mint egy fiatal Meryl Streep. Ez a lány annyira két lábon áll a földön, és bár én csak együtt játszok vele, mégis egy olyan szintre értünk, hogy nagyon szorosan kötődik hozzám, és ez a jelenet is egyszerűen annyira valósághű lett, és amikor elkészültünk, ki kellett szállnunk a hangulatából. Valahogy nagyon beleéltük magunkat és igazán szép lett. Ami azt illeti, tegnap nagyon sokat tanultam [Jennifertől], ő fantasztikus. 

Ismerted őt Zoen [Zoe Kravitz, Lenny lánya] keresztül már a forgatás előtt, ugye?
Igen, és az egész még furcsább ettől. Jennifer a család barátja, és most hirtelen komolynak kell lennünk, mert amikor mind együtt vagyunk, nagyon lököttek vagyunk. A lányom, a barátai... egy lökött bagázs vagyunk, de ez így nagyszerű.

Milyen volt a Kapitólium világában leforgatni a jeleneteidet?
Nem szeretném elárulni a meglepetéseket, biztos vagyok benne, hogy a rendező maga szeretne majd beszélni ezekről, de ő nagyon csodálatos rendező, mindig megtalálta a módját, hogy kihozza a maximumot a színészekből, hiszen maga is színész, úgyhogy ebből a világból érkezett és a legjobbak tanították. Ő egy olyan rendező, aki a többi munkafolyamatot is éppolyan jól meg tudná csinálni, úgyhogy tudja, miről beszél, és én szeretem ezt, mert tudok vele azonosulni. Ha zenéről van szó, akkor én is fel tudok menni a színpadra eljátszani mindenki szólamát, mert csak akkor tudom kézben tartani a dolgokat, ha magam is eljátszom ezeket a stúdióban.

Mit gondolsz, hű maradt a film a könyvhöz?
Én még csak a saját részeimet láttam, de szerintem azok nagyon jók.

Forrás

2011. szeptember 24., szombat

24 - Az utolsó nap

Peeta nehezen érti meg, mi történt, azt hiszi, Cato ölte meg a Rókaképű lányt. Katniss azonnal rájön, mi a helyzet, és elmagyarázza Peetának az előzményeket. Mesél arról, hogy a lány hogyan lopott a Hivatásosak élelmiszerkészletéből, mielőtt azt Katniss felrobbantotta volna. Elmeséli a trükkjét, amikor a Bőségszarunál megkapták a hátizsákokat, hogyan tűnt el a lány, mire kitört volna a balhé. Hogy hiába volt agyafúrt, azt hitte, maguknak gyűjtik a bogyót, így az biztosan nem mérgező. Tévedett, és ez az életébe került. Peeta akaratlanul járt túl a lány eszén, ezért nem érzi igazságosnak a halálát, pedig, ahogyan Katniss-szel megállapítják, ezzel megint kicsit közelebb kerültek ahhoz, hogy épségben hazajuthassanak. Már csak Cato él rajtuk kívül. De tudják: tőle nem lesz egyszerű megszabadulni. Mielőtt elindulnának, a lány még összeszedi az éjfürtöt egy kis bőrerszénybe, hátha beválik a trükk Catonál is.


Mivel azonban úgy vélik, Cato tudja, hogy ketten vannak, és hogy levadászták a Rókaképű lányt, együtt erősek, ezért ott, ahol vannak, megsütik a guvatot és a nyúlhúst, amit Katniss vadászott. Azt remélik, Cato tart tőlük, és nem megy eléjük még akkor sem, ha egyértelmű jelét adják annak, hogy hol vannak. Jól sejtik. Nyugodtan megvacsoráznak, majd Katniss egy fán szeretne éjszakázni, ám Peetának nem tetszik az ötlet. Ő nem olyan könnyű, mint a lány, és nem is érezné fenn biztonságban magát, fájós lábbal pedig fára másznia is körülményes lenne. Azt kéri, menjenek vissza a barlanghoz. Katniss belátja, hogy a fiúnak igaza van, ráadásul egész nap nem volt kedves Peetához, hiszen idegesítette, hogy a fiú trappol az erdőben, amikor pedig Peeta eltűnt, akkor is lehordta. Így aztán enged Peetának, és hogy ne dőljön romba a románcukról szóló történet se, meg is csókolja Peetát.

Hosszasan gyalogolnak visszafelé a patakmederben, amely már nincs úgy kiöntve, mint délelőtt, odaúton, amikor pedig megérkeznek, és Katniss kipakolná a vacsorát, Peeta azon nyomban elalszik. Katniss látja a Rókaképű lány égboltra kivetített képét, és azon mereng, hogy mennyire nem talál fogást Cato-n. Amikor azonban rájön, ellenfele milyen forrófejű, rájön, hogy ez a tulajdonság rá is jellemző, ezért lőtte át íjjal a malac szájában lévő almát a Kiképzőközpontban a pontozáskor. Mióta pedig Cato megtudta, hogy Katniss 11 pontot kapott, kifejezetten gyűlöli. Most pedig hamarosan meg kell küzdeniük.

Mivel éjszaka nem történik semmi rendkívüli, Katniss csak hajnalban kelti Peetát, aztán ő alszik, egészen kora délutánig. Akkor tűz a nap, meleg van. Amikor megebédelnek, arról beszélgetnek, vajon mennyi lehet még a Viadal végéig. Hiszen a Rókaképű lány már lassan egy napja halott, már csak ők vannak hárman életben, és ha hamarosan nem történik valami, nagyon sürgősen unalomba fullad a Viadal, amit a Játékmesterek mindenképpen szeretnének elkerülni. A páros elgondolkodik azon, vajon miképpen lesz majd vége, mire készülnek ellenük, de nincs ötletük. Mindenesetre úgy érzik, ez az utolsó napjuk az Arénában, és így vagy úgy, de lassan véget ér a borzalom.

Így, amikor elhagyják a barlangot, megszállja őket a véglegesség érzése. Katniss elgondolkodik, hogy szívesen megfürödne, megmosná a haját, ám erre nem lesz lehetősége, mivel a patak helyén csupán egy teljesen kiszáradt medret találnak. Megnéznek még egy másik régi tómedencét, ám az is csontszáraz: egyértelmű, ez is a Játékmesterek műve, akik a Tóhoz akarják ezzel terelni őket. Ők pedig mennek engedelmesen. Tudják, hogy nincsen választásuk. Még azt sem ők dönthetik el, hogy hol és milyen formában küzdjenek meg Catoval. Peeta azzal próbálja vigasztalni Katnisst, hogy ők ketten vannak, míg ellenfelük egyedül. Mikor kiérnek a tóhoz, a nyílt sík terepre, még összeölelkeznek, élvezik egymás közelségét, biztonságát, aztán várni kezdenek.

Cato kezdetben nem mutatkozik, és a páros már azon gondolkodik, keres valami éjszakai menedékhelyet, amikor egyszercsak kiront Cato az erdőből. Egyenesen feléjük tart, ám amikor Katniss lelőné az íjjal, a nyílvessző visszapattan a mellkasáról: páncél van rajta. Ám ennek ellenére Cato tébollyal a szemében, lihegve, hörögve, róluk tudomást sem véve rohan el mellettük. Láthatóan menekül valami elől. A következő pillanatban ők is meglátják üldözőjét, egy hatalmas farkasszerű lényt, amelyet több, mint egy tucat hasonló követ még. Katniss és Peeta ezek láttára maguk is menekülőre fogják.

Kegyetlen éjszaka vár rájuk…

2011. szeptember 22., csütörtök

Hogyan lett Haymitch Viadalgyőztes?

Az előző részben vetődött fel először Katnissben és Peetában, hogy hogyan nyerhetett meg Haymitch egykor egy viadalt? 
A választ majd a Futótűzben olvashatjuk, amikoris Katniss és Peeta megnézik majd azt a 25 évvel ezelőtti felvételt, amely mentoruk győzelmével zárult. Én egyelőre nem szeretnék hosszan írni erről, ám lelkes rajongók már ezt is megrendezték, felvették, és feltették a YT-ra. Bár gyanítom a videó nem lesz teljesen egyértelmű, nem is ez a célom most vele (akit tényleg érdekel, az gyorsan szerezzen be egy Futótűz példányt, mert érdemes :), hanem csak az érdeklődés felkeltés ;)

2011. szeptember 21., szerda

23 - Szűkülő kör

Katnis és Peeta nagyon éhesek, ezért legszívesebben nekiesnének az ennivalónak, ám Peeta észnél van, és azt javasolja, egyelőre keveset egyenek csak, és ha nem lesznek rosszul a hirtelen sok zsíros kajától, akkor később egyenek még. Hogy elüssék addig az időt, beszélgetnek. Katniss arról kérdezi Peetát, hogy akkor korábban egyetlen lányra sem figyelt-e fel, illetve arra utal, hogy a fiú szülei nem fognak örülni, hogy Peetának egy Peremben élő lány tetszik.

Peeta erre felveti, hogy ha innen kijutnak élve, akkor úgysem a Peremben fognak lakni, hanem A Győztesek Falujában. Minden körzetben van egy falu, néhány házzal a Viadal győztesei számára, ám a Tizenkettedik Körzetben Haymitch él ott egyedül. Katniss és Peeta eljátszik a gondolattal, milyen lenne, ha Haymitch a szomszédjuk és a haverjuk lenne. Aztán azon vitatkoznak, vajon a férfi melyiküket utálja jobban. Viccelődnek egy kicsit Haymitch kárára, akit mostanra ország-világ ismer, ha máshonnan nem is, hát az Aratásnapi beégése óta, miután lebucskázott a színpadról. 
Aztán Katnissnek az is eszébe jut, hogy nem biztos, hogy folytatni kellene a viccelődést, amikor életük nagyban függ a férfitól, és hogy mikor kaphatnak támogatói ajándékokat. És végigveszi az eseteket, amikor ajándékot kapott, akkor azzal a férfi mintha mindig üzent volna.

Aztán Katniss hirtelen megmerevedik, és rájön valamire: hogy soha nem gondolkodtak még el azon, hogyan nyerhetett meg Haymitch egy Viadalt. Aztán abban maradnak, hogy valószínűleg túljárt a többiek eszén, és azért vállalta, hogy nem iszik, és igazán segít nekik a Viadal alatt, mert remélte, hogy ők is túl járnak majd az ellenfeleik eszén. Ami azt illeti, ezzel jól haladnak. Aztán Katniss abba is belegondol, hogy a férfi talán azért iszik, mert nem bírta elviselni, hogy évről évre végignézze, hogyan halnak meg mentoráltjai. És a lány arra is rájön, hogyha túlélik a Viadalt, akkor sem menekülhet az emlékektől, hiszen akkor ő is mentor lesz. A lány kiválasztottak mentora. 

Közben leszáll az éj, és amikor kinn lejátsszák a Himnuszt, a fiatalok abban a tudatban vannak, hogy aznap nem történt semmi. Ám váratlanul Tresh arcképe jelenik meg az égen, vagyis a fiú meghalt, csak a hatalmas vihar miatt nem hallották az ágyúdörgést. Katniss annyira megdöbben, hogy el sem akarja hinni, amikor pedig saját szemével látja ellenfele elmosódó arcképét, nagyon elszomorodik. 
"- Jól vagy? - kérdezi Peeta.
Közönyösen vállat vonok, aztán felhúzom, átkarolom, és szorosan a mellkasomhoz húzom a térdemet. Magamba kell temetnem az igazi fájdalmamat, mert senki sem hajlandó egy olyan játékosra fogadni, aki megsiratja az ellenfeleit. Ruta más lapra tartozik. Szövetségesek voltunk. És még gyerek volt. De azt senki sem értené meg, miért siratom Tresht, miért keserít el, hogy meggyilkolták. Gyilkosság! Hála az égnek, hogy nem mondom ki hangosan."

Már csak négyen maradtak:


Katniss és Peeta ellenfeleikről beszélgetnek, hogy vajon megsérült-e Cato, vagy nehéz lenne-e elfogni a Rókaképű lányt, és megegyeznek, hogy mivel Cato valószínűleg innentől kezdve rájuk vadászik, figyelnek, és nem bóbiskolnak el őrség közben. 
Először Peeta őrködik, Katniss pedig bebújuk a hálózsákba, és mielőtt elaludna, megsiratja Tresht. 
Peeta éjszaka közepén ennivalóval kelti, majd egy rövid beszélgetésből kiderül, hogy elképzelései ellenére, neki sem volt mindig friss kenyér enni, sokszor a száraz kenyeret ehette csak.

Az éjszaka közepén egyszer csak eláll az eső, de egyik pillanatról a másikra, ragyog a Telihold. Katniss azon mélázik, mikor jött el otthonról, és hogy talán egyszer tényleg hazatérhet. A Győztesek Falujában lakhat, ahol soha nem lesz egyedül, hiszen anyukájával és Primmel él majd, ám ha ők már nem lesznek (a közelében), akkor egyedül marad. Mert ő nem akar megházasodni, nem akar gyereket szülni erre a világra, és főképp nem akarja, hogy az ő gyerekének is részt kelljen esetleg vennie a Viadalon. De abban is reménykedik, hogy Peetával jó barátok maradnak. 

Másnap reggel Katniss és Peeta megeszik a maradék ragut, eközben kicsit felvidulnak és még viccelődni is kedvük támad - ezúttal Effie Trinket-en, amikor kézzel vagy szájjal törlik ki a tányért az utolsó falatért. Most, hogy elállt az eső, tudnak vadászni ugyanis. Katniss úgy érzi, az utóbbi napokban szerncséjük volt ezzel a barlanggal, olyan, mintha kikapcsolódhattak volna a Viadalból, most azonban újra folytatódik a harc.

Amikor elindulnak, a köves terepen Peeta nehezen lépked még nem teljesen meggyógyult lábával, ám a helyzet akkor sem javul, amikor könnyebben járható terepre érnek. Katniss ideges lesz, hiszen a zaj rájuk irányíthatja Cato figyelmét, de még a vadászzsákmányt is elriasztja. Megkéri Peetát, hogy vegye le a bakancsát, amitől a fiú nagyon idegenkedik. Katnissnek ismét eszébe jut Gale, hogy milyen nesztelenül tud közlekedni az erdőben. Kigondolja, hogy legszívesebben elküldené Peetát valami bogyókat gyűjteni, amit aztán - mintha olvasna a gondolataiban - a fiú maga ajánl fel. Ám Katniss nem nagyon örül, mert így, hogy nem tud még gyorsan mozogni, Peeta veszélynek van kitéve, és csak ő tudná megvédeni az íjával. 


Hogy biztonságban tudják egymást, egy két hangból álló dallammal jeleznek egymásnak időnként, és 20-30 méternél távolabb nem is távolodnak el egymástól, ám az állatok azonnal közelebb merészkednek. Katniss gyorsan lő is két nyulat, és egy mókust, amikor rájön, hogy Peeta nem jelzett egy ideje. A lány nagyon megijed, és kiáltására a fiú hamarosan előkerül, ám Katniss nagyon leteremti, és utólag jön rá, hogy már remegett a félelemtől.

Ebben a feszült légkörben látja meg Katniss, hogy fogyott a közös kajából: valaki lecsípett egy darabot a sajtból, ám Peeta módszeresen tagad. Hogy megpróbálja Katnisst kiengesztelni, meg akarja kínálni az egyik gyümölcsből, amit szedett. Katniss, amint meglátja a bogyót, apja hangját hallja, amikor régen elmondta neki, hogy ez az éjfürt, halálos gyümölcs. Ebben a pillanatban eldördül az ágyú, és a lány arra számít, hogy Peeta testét látja majd a földre rogyni, ám az azonnal megjelenő légpárnás a Rókaképű lány csonttá soványodott testét emeli a magasba...

2011. szeptember 19., hétfő

22 - Érzelmek

Katniss azt álmodja, hogy otthon van. Hallja a házuk tetején doboló esőcseppeket, érzi, amint anyukája simogatja az arcát, ám amikor Peeta szólongatni kezdi, akkor rájön, hogy valami nem stimmel. Amint kinyitja a szemét, elmúlik az a biztonságérzet, ami álmában körülölelte, rájön, hogy nem otthon van, hanem a Viadalon egy barlangban, és hogy nem anyukája, hanem Peeta simogatja az arcát. A fiú arca még beesett, de már jobban van. Próbálják betájolni magukat időben, Peeta elmondása szerint előző este ébredt fel, és amikor megtalálta Katnisst egy vértócsa közepette, bekötötte a lány fejét. Katnisst meghatja ez a gesztus, és jól esik, amikor a fiú inni ad neki.
Peeta ugyan majdnem megette az egész guvatot, így alig marad ennivalójuk, de azért Katniss is eszik egy kicsit. Kinn szakad az eső. Ezúttal is a Játékmesterek műve lehet, sőt a fiatalok azt is kigondolják, hogy ezúttal Cato és Tresh lehet az ítéletidő célpontja. Ők védve vannak a barlangban, bár fentről csöpög a víz, Peeta kifeszített egy ponyvát, ami azt felfogja.

Ha már szóba kerültek az ellenfelek, Katniss elárulja, hogy meghalt Clove, amiről tud a fiú, hiszen előző este látta az arcképét kivetítve az égre. Katniss elmeséli, hogy Tresh ölte meg a lányt a Második körzetből, és azt is, hogy őt miért hagyta futni. Hogy Peeta mindent megértsen, beszámol Rutával való szövetségéről, a robbantásról, arról, hogy megsérült a füle, hogy ki és hogyan ölte meg Rutát, és hogy aztán ő hogyan díszítette fel a kislány holttestét virágokkal. Ezek eddig azért maradtak el, mert Peeta nem volt elég jól, Katniss nem akarta még ezekkel a dolgokkal is terhelni. Peeta nem érti meg, Tresh hogyan engedhette el Katnisst és főképp miért, és a lány úgy érzi, ez azért lehet, mert Peetának soha nem kellett éheznie, hiszen mindig volt kenyerük.

Azt a párhuzamot hozza, hogy olyan ez, mint amikor gyerekkorukban Peeta megmentette az életét azzal a kenyérrel. Hiába mentette meg Katniss épp most a fiút életét, örökké úgy fogja érezni, hogy az adósa.
Amikor újra Catora és Treshre kerül a szó, Katniss elgyengül: elege van az öldöklésből.
„Amit mondok, pillanatnyi gyengeségnek tűnhet, de nem végső beletörődésnek. – Haza akarok menni, Peeta. – A hangom panaszos, mint egy kisgyereké.
– Haza fogsz menni. Ígérem – mondja Peeta, és fölém hajol, hogy megcsókoljon.
– Most akarok hazamenni – mondom.”

Hogy megnyugodjon, Peeta rábeszéli Katnisst, hogy aludjon még, ő majd őrködik, és Peeta csak este ébreszti fel. Megeszik a maradék élelmet, és megbeszélik, hogy másnap vadászatot rendeznek, és újra jóllaknak. Este kiderül, hogy ezen a napon nem halt meg senki, majd Katniss és Peeta azt próbálják kideríteni, milyen terep lehet az a gabonaföld, amely Tresh „felségterülete”. Peeta kifejti, hogy nem szívesen menne az ismeretlen területre, amire Katniss azon gondolkdik, hogy otthoni barátja Gale lehetséges élelemforrást találna ott.

Katniss azon kezd merengeni, mit kellene tenniük, hogy támogatóik ennivalót küldjenek nekik. Nyilván alakítani kellene a kapcsolatukat, így a beszélgetést arra irányítja, amikor kiütötte Peetát az altatósziruppal. Peeta nagyon felbosszantja magát, hiszen az, hogy a lány sikerrel járt, csak megerősíti abban, hogy helyesen cselekedett, amikor életveszélybe sodorta magát. Erre pedig Katniss megpróbálja elmagyarázni, hogy neki is milyen fontos, hogy Peeta életben maradjon vele együtt. Hebeg, habog, nem tud fogalmazni, és amúgy sem az a flörtölős, fiúzós típus, ám a párbeszéd vége egy olyan csókkal zárul, amelynek végre mindketten tudatában vannak. És ez az első csók, amely megdobogtatja Katniss szívét.
Ám kaja nem jön fentről.

Így aztán a fiatalok alváshoz készülődnek, Katniss befészkeli magát Peeta karjába, és azon gondolkodik, milyen biztonságban érzi magát a fiú karjai közt.

Másnap nem szűnik az eső, sőt ha lehet, még az előző napinál is jobban szakad, óriási vihar tombol egész nap. Így aztán nem tudnak kimenni vadászni, az éhség viszont egyre jobban gyötri őket. Katniss ismét azon gondolkodik, mit kellene tenniük, hogy támogatóik küldjenek valamit. Ha a csók elég lenne, akkor előző este érkezett volna a kaja, így viszont valami meghittebbre van szükség. Katniss tudja, hogy ő nem nagyon tud magáról beszélni, így Peetát beszélteti, hátha kialakul majd belőle valami.

Az interjúra utal, amikor megkérdezi, hogy értette Peeta, hogy világéletében bele volt zúgva. Erre a fiú elmeséli, hogy első tanítási napon apukája mutatta meg neki a lányt, mondván, ő maga szerelmes volt az anyukájába, aki azonban egy szénbányászhoz ment feleségül, aki olyan szépen énekel, hogy még a madaraknak is tetszik. Katnissnek eszébe jut az édesapja, és tudatosodik benne, hogy azért nem énekelt halála óta, mert az a férfira emlékeztetné.
Peeta azzal folytatja, hogy aztán az iskolában első napon megkérdezték, ki tudja elénekelni a „Völgy-dalt”, és Katniss jelentkezett, akit a tanár felállított egy sámlira, és elénekeltette vele. És a lány gyönyörűen énekelt, Peeta pedig éppúgy elveszett, mint Katniss anyukája, amikor apukáját meghallotta énekelni. Peeta azt is elmondja, hogy számára szerencse volt, hogy együtt jöttek a Viadalra, hiszen az első tanítási nap óta próbálja megszólítani Katnisst, ami aztán hosszú évekig, egészen az Aratás-napig nem sikerült.

A lány azon mereng, hogy Peeta részéről olyan a történet, mintha igaz lenne – valóban volt olyan ruhája, amire Peeta utal, valóban énekelt valamit az iskolában első nap – ám ez az egész románc csak látszat. Vagy Peeta részéről mégsem? Katniss hebeg-habog ismét, hogy milyen jó a fiú memóriája, de most már ő is figyel majd a fiúra.
„– Hát, ami azt illeti, most nem nagyon kell tartanom a vetélytársaktól – mosolyog Peeta.
Szeretnék eltűnni innen, szeretném leereszteni a redőnyt, de tudom, hogy lehetetlen. Mintha Haymitch a fülembe suttogna. – Mondjad már! Mondjad már!
Nagyot nyelek, aztán kinyögöm a következő szavakat: – Neked most már sehol nem kell tartanod a vetélytársaktól. – Ezúttal én hajolok Peeta felé.
Alig ér össze az ajkunk, amikor koppanást hallunk odakintről.”

A páros friss zsemlét, kecskesajtot, almát, és egy tál vadrizses bárányragut kap, épp azt, ami Katnissnek a legjobban ízlett a kapitóliumi tartózkodásuk alatt.
„A fejemben azonban hallom Haymitch elégedett, de kissé még bosszús morgását: „Igen, pontosan ezt vártam, drágaságom”.”

Erre is van videónk, a szerzője szerint nem a nyilvánosságra szánták, és csak egy "tesztjelenet" volt egy akciófilmhez, ám amikor lenyúlták és feltették a netre a félkész verziót, akkor a szerző feltette inkább a készt is. Nem olyan rossz ez, de lesz majd jobb verziónk is belőle. Jóeséllyel alig több, mint egy félév múlva :)

2011. szeptember 18., vasárnap

A Lionsgate Az éhezők viadala által akar felemelkedni?

Az éhezők viadalában 24 tinédzser vív élet-halál harcot egy valóság-showban, amelynek szlogenje: "Soha ne hagyjon el benneteket a remény!"
A Lionsgate Entertainment [na ez hol egybe, hol külön??] vezetősége reméli, ezek rájuk is vonatkozik, amikor megpróbálnak majd betörni Hollywood-ba a legfelkapottabb könyv adaptációjával, amely a Harry Potter és az Alkonyat óta megjelent. A négy részesre tervezett [Nagyon az rémlik, hogy az utolsó könyvet itt is két filmben szeretnék leforgatni - hol is láttunk ilyet legutóbb???] sorozat Suzanne Collins sikerkönyv-sorozatán alapul, amelynek forgatását múlt szombaton fejezték be Észak-Karolinában és 2012. március 23-ától [nálunk 22-től] lesz látható a mozikban.

A népszerű sorozat megváltoztathatja a filmstúdió sorsát, akárcsak az Alkonyat tette ezt a rivális Summit Entertainment-tel, aztáltal, hogy éveken át biztos bevételt jelentettek a mozis vetítések, a DVD-kiadások éppúgy, mint az emléktárgyak, ajándékok árusítása.

Ám egy ilyen többrészes mozifilm sorozat elindítása nem olcsó mulatság. Közel 100 millió dolláros költségvetésével ez a film az eddigi legköltségesebb terméke a Santa Monica-i székhelyű Lionsgate-nek, ami arról ismert, hogy olyan alacsony költségvetű filmeket készít, mint a Fűrész, vagy az aktuális presztizsfilm, a Precious - A boldogság ára. A stúdió mozi üzletágának valamiféle kiugrásra lenne szüksége, miután tavaly több bukást is át kellett vészelnie.

Mivel nagy a tét, nagy valószínűséggel Az éhezők viadala lesz a legkiemeltebb téma a Lionsgate befektetői számára tartott éves közgyűlésen, kedden Torontóban.
- Három dolog kell, hogy befektetőink fejében járjon a következő évben: Éhezők viadala, Éhezők viadala, Éhezők viadala - mondta James Marsh, a Piper Jaffray elemzője, akinek előrejelzései szerint a négy film több, mint 475 millió dollár nyereséget hozna a következő hat év alatt.

Ellentétben az olyan riválisokkal, mint a Sony Pictures, amely egy nagy konglomerátum része, a Lionsgate független filmstúdió, amely számára egy ilyen bomba üzlet nem csak egy kis fellángolás lenne. 
A Lionsgate vezetői számára most az a feladat az ilyen keddihez hasonló rendezvényeken, hogy lázba hozzák a befektetőket, ám arra vigyázniuk kell, hogy aztán később nehogy csak a kasszasiker legyen az, ami nem okoz csalódást. 
- Az Éhezők viadala nem egy dupla-vagy-semmi lehetőség a cég számára, és nagyon fontos az is, hogy nehogy túlságosan is sokat ígérjünk - mondta Joe Drake, a Lionsgate mozgókép csoportjának elnöke. 

[...]

A film fiatal színészgárdája, élükön az Oscar-jelölt Jennifer Lawrence-szel, már kétszer is szerepelt az Entertainment Weekly címlapján, és az MTV Video Music Awards-on egy rövid ízelítőt is láthattunk a filmből.
A stúdió az elmúlt 5 negyedéves nyereségi értékek bemutatásakor már tárgyalt legnagyobb befektetőivel, és bejelentette, hogy a folytatás 2013 Hálaadás előtti hétvégéjén jelenik majd meg, amely időpont körülbelül egybeesik az Alkonyat és Harry Potter filmek [már jól bevált] megjelenési időpontjával. 

Amikor 2009 márciusában a Lionsgate megszerezte a film jogait, olyan vetélytársakat megelőzve, mint a Summit, a Warner Bros. és a Spyglass Entertainment, Az éhezők viadalának könyvváltozatából még alig 500.000-et adtak el. Először úgy tűnt, olyan filmről lesz szó, amely kizárólag a fiatal közönséget szólítja meg, ez a nézőpont azonban megváltozott, amikor a második és a harmadik kötet is megjelent, és az Éhezők viadala szélesebb körben is irodalmi jelenséggé vált, és a mai napig több, mint 12 millió példányban kelt el. Ennek következtében a mozis bevétellel kapcsolatos elvárások - és a költségvetés is -  megnőttek.
- Mivel a könyvek egyre népszerűbbek, tudjuk, hogy sok ember bizonyos elvárásokkal fog érkezni - mondta Nina Jacobson producer, aki a film jogait a Lionsgate-nek adta el. - Ez nem fogja megváltoztatni a filmet, amelyet el akartunk készíteni, de azt jelenti, hogy mindezt egy magasabb színvonalon szeretnénk prezentálni.

[...]

Egyébiránt a Lionsgate a forgalmazója a jövő héten mozikba kerülő Abduction-nek [Elhurcolva] is, amelynek főszereplője az Alkonyat szívtiprója, Taylor Lautner. 


Jelenleg a Lionsgate továbbra is folytatja a kis-költségvetésű akció és horrorfilmek gyártását is, és leányvállalatán, a Mandate Picures-ön keresztül más stúdiók filmjeiben is társfinanszírozást vállal.
Ha azonban az Éhezők viadala sorozat sikerrel nyit, akkor a cég sokkal nagyobb hatalommal bír majd Hollywood-ban és a Wall Street-en is értékes céggé válik. 
- Mint a tőzsdén is jelenlévő cég, nyílt lapokkal játszunk, úgyhogy ez kihívást jelent - mondta Drake - De én bizakodó vagyok, szerintem jó esélyeink vannak.

2011. szeptember 17., szombat

21 - A lakoma


Miután Peeta elalszik, Katniss készülődni kezd. Álcázza a barlang bejáratát, hogy ne tűnjön úgy, mintha lenne ott valaki, ezáltal Peeta ne legyen kiszolgáltatott. Fertőtlenít egy kis vizet, fog egy kis halat, és megnézi, milyen felszerelése maradt. Hajnalig még visszamászik a barlangba, őrködik, várja a hajnalt. A nappali meleg után most rettenetesen hideg van, Katnissben pedig ismét felmerül, hogy ez a szélsőséges hideg-meleg váltakozás nem természetes eredetű, hanem a Játékmesterek próbálják tovább nehezíteni a dolgukat. 

Eszébe jut, hogy most már minden bizonnyal éjt nappallá téve nézik otthon a körzetében a Viadalt. Biztos benne, hogy ismerősei szurkolnak neki, és Gale is eszébe jut. Megfogalmazódik benne, hogy vajon a fiú csak kedveli őt, vagy mélyebb érzéseket is táplál iránta? Mit szól ahhoz, hogy megcsókolta Peetát?

Mielőtt elindulna, Katniss még felveszi Peeta dzsekijét is, a fiút védi a barlang és a hálózsák melege, nappal pedig úgysem lesz rá szüksége. A lány a patak mentén halad visszafelé, és iszonyúan fázik. Egy otthoni, novemberi éjszaka jut eszébe, amikor Gale-lel együtt vacogtak, és gyógyteát szürcsölgetve bújtak egymáshoz. "Ó, Gale, bárcsak itt lennél, és vigyáznál rám..." - gondolja. Hiába gyakorlott erdőjáró Katniss, az éjszakai erdő számára is félelmetes, és a hajnal még csak most közeleg. Megkeresi a korábban már használt, Ruta által javasolt rejtekhelyet, és a Bőségszaru környékét kémleli először az éjjellátó szemüvegben, majd anélkül. Egyelőre sehol senki és semmi. Sem a beígért ajándékok, és a többiek is biztosan lesben állnak még.

"Abban a pillanatban, hogy a nap első sugara megcsillan a Bőségszarun, kavarodás támad a síkszágon." Megnyílik a föld, és egy hófehér terítővel letakart kerek asztal emelkedik ki, rajta 4 hátzsákkal. Két hatalmas feketével, a 2-es és a 11-es körzet, egy közepes zölddel az 5-ös körzet és egy kicsike sárgával a 12-es körzet játékosai számára. Mire Katniss észbekaphatna, a rókaképű lány kiugrik a Bőségszaruból, felkapja a zöld hátizsákot és gyorsan eliszkol. Már nem először jut eszébe, hogy ez a lány nagyon ravasz, és lehet, hogy keményebb ellenfél lesz, mint gondolta. 

Amikor aztán ő is kilő az asztal felé, Clove próbálja meglepni egy késsel, amely Katniss szerencséjére jobbról érkezik, így ki tud térni előle, sőt a bekészített íjjal ellenfelére lő, ám annak csak a karját súrolja. Amikor Katniss odaér az asztalhoz, és felkapja a saját kis hátizsákjukat, Clove következő kése a jobb szemöldöke felett találja el, amelyből dőlni kezd a vér. Már nem tudja betárazni az íjat, Clove ugyanis elkapja és a földre teperi. 

Incselkedni kezd Katniss-szel, Peetáról kérdezgeti, él-e még. Katnis megpróbálja elhitetni vele, hogy itt fedezi őt a háttérben, de Clove tudja, hogy hazudik, így behúz neki egyet. Szemtelen, és tahó Katniss-szel, amikor pedig kinyitja a kabátját, kiderül, hogy hatalmas késkészlete van. Módszeresen, és lassan akar vélgezni Katniss-szel. Katniss menekülni próbál, de Clove nehezebb nála, így nincs esélye. 
Clove aztán Rutát kezdi emlegetni, szánalmasnak, és kis majmocskának nevezi, ahogyan a fákon ugrált. Kitalálja, hogy Katniss száját vagdalja szét elsőként, főleg mert Katniss bátran visszaszólogat neki, ha már meghal, legalább ne tűnjön gyávának. Clove megkérdi, küld-e egy utolsó csókot a "hősszerelmesnek", ha már úgysem fogja tudni többé használni a száját, mire Katniss szembeköpi, és felkészül a kínokra. 

Ám ekkor egy hatalmas erő lerántja róla ellenfelét. Clove Tresh szorításában vergődik. A fiú, a szintén Ruta körzetéből jött, hallotta a beszélgetés Rutára vonatkozó részét, és nagyon felhúzza magát azon, ahogyan Clove a kislányról és annak haláláról beszélt. Amikor pedig megtudja, hogy valóban megölték a kislányt - és hiába próbál mentegetőzni Clove, hogy nem ők voltak, hanem a fiú az Egyes körzetből - Tresh egy cipó nagyságú kővel bezúzza Clove fejét, aki bár nem hal meg azonnal, koponyája behorpad, és halkan nyöszörögni kezd. 

Tresh Katnisst faggatja eztán, hogy mit értett azon Clove, hogy összeálltak Rutával? És Katniss mindent elmesél: hogy szövetséget kötöttek, hogy felrobbantotta a Hivatásosak élelmiszerraktárát, hogy megölte a fiút az Egyes Körzetből, aki a kislány halálát okozta, hogy énekelt neki, míg meghalt, és hogy feldíszítette a holttestet virágokkal. Majd megkéri Tresh-t, hogyha már megöli, akkor legalább gyorsan csinálja. Ám a fiú elengedi. Ruta miatt, de biztosítja Katnisst arról, hogy most már kvittek, és most már nem tartozik Katnissnek. 

Ebben a pillanatban megjelenik Cato, Tresh pedig elzavarja Katnisst, hogy meneküljön. Katniss így is tesz, és csak akkor mer visszanézni, amikor eléri az erdő fáit. Látja, amint Tresh elindul a búzamezők felé, az Aréna Katniss által ismeretlen területére a saját és a 2-es körzet átizsákjával, és hogy Cato könyörög Clove-nak, hogy maradjon vele, maradjon életben. Ám ágyúlövés hallatszik, Clove meghalt. 


Katniss lassan visszabotorkál a barlanghoz, ahol kinyitja a hátizsákot, amelyben megtalálja a hőn áhított antibiotikumot Peeta számára. A dobozban talált injekciós fecskendőt tétovázás nélkül Peeta karjába szúrja. Aztán szinte elájul, fejéből pedig még mindig dől a vér.

Folyt. köv.

2011. szeptember 16., péntek

Befejeződött az Éhezők Viadalának forgatása

Részlet a filmforgalmazó hivatalos sajtóközleményéből:

A LIONSGATE®, a világ egyik vezető szórakoztató cége bejelentette Az éhezők viadalának, Suzanne Collins regényén alapuló régóta várt filmadaptációja forgatásának befejezését. A Lionsgate a filmet 2012. március 23-tól [Magyarországon 2012. március 22-től] forgalmazza. A film az első része annak a sorozatnak, amelyet a Lionsgate a világszerte nagy sikert aratott könyvtrilógia alapján hoz létre. 


A filmet teljes egészsében Észak-Karolinában forgatták, a helyszínek közt megtalálható egy sűrű erdő, amely a Viadal színhelyének, az Arénának ad otthont, egy kis városka, amelyben Katniss 12. Körzetbeli házikója is megtalálható, illetve egy [hatalmas] stúdió, ahonnan a Kapitólium fantasztikus látványvilágát és hangjait hallhatjuk majd, illetve, ahol Panem futurisztikus fővárosát is kialakították [vagyis ahol valószínűleg a kapitóliumi jelenetek játszódnak majd].

A fő forgatási munkálatok május 23-án kezdődtek, és összesen 84 napon át tartottak.

Forrás

2011. szeptember 15., csütörtök

Robert Pattinson is Éhezők viadala rajongó!

Hát, úgy alakult, hogy ma csak egy nagyon picike cikkecskét tudok prezentálni. És mivel ma, amikor feltúrtam a Cullenguyst, beleszaladtam ebbe az anyagba, ami még márciusi "hír", az jutott eszmbe, hogy ez mindenképp illeszkedik ide, főképp, hogy amint azt már korábban is említettem, úton-útfélen Alkonyat-párhuzamokkal említik az Éhezők Viadala sorozatot. 

Robert tehát márciusben így válaszolt az Entertainment Weekly kérdésre, miszerint hallott-e a sorozatról, illetve annak éppen akkor zajló castingjáról:
"Tavaly találtam rá, és nem is tudtam, hogy ilyen nagy sikere van világszerte. Tökjó! Jó film lesz belőle!"


Az MTV stábja egy remek kis montázst is készített a téma kapcsán:

2011. szeptember 14., szerda

20 - Peeta

Katniss csak nagy erőfeszítések és némi csókolózás árán képes belediktálni Peetába a húslevest, de végül sikerrel jár. Lassan lemegy a nap, eljön az este, és ezúttal senki arcképét nem vetítik az égre. A lány abban reménykedik, lekötötték a nézőket gyilkosság nélkül is. Peeta elalszik, Katniss pedig rájön, ezútta nem mászhat fel a fára, és hogy Peetával sokkal kiszolgáltatottabb, mint egyedül volt. Így aztán őrködni próbál, ám éjszakára iszonyú hideg lesz, ezért bemászik Peeta mellé a hálózsákba. Érzi, hogy lángol a fiú teste, ráadásul a hálózsák visszaveri a test hőjét így még melegebb lesz. Katniss ötletel egy kicsit, hogyan csökkenthetné Peeta lázát, ám csak a hideg borogatást meri bevállalni.


Reggel Peeta felébred, úgy tűnik, kicsit jobban van, Katniss pedig belediktál egy kevés bogyós gyümölcsöt, mivel húst még mindig nem hajlandó enni a fiú. Peeta aztán felajánlja, hogy őrködik, amíg Katniss is alszik egy kicsit, a lány pedig – nehezen bár, de  - elfogadja az ajánlatot.

Csak késő délután ébred fel, és rájön, hogy Peeta mindaddig alig ivott. Megitat lassan két liter vizet a fiúval, ad neki pár szem lázcsillapítót is, hátha javul a helyzet. Aztán megnézi a fiú sebesüléseit: a csípések, és az égési sérülés, amelyeket tudott szakszerűen kezelni, sokat javultak, ám Peeta lábának állapota rosszabbodott. Noha már nem gennyes, mint előző nap, de csúnyán be van dagadva, és a lány azt is észreveszi, hogy Peetának vérmérgezése van, vagyis, ha nagyon gyorsan nem kap valami nagyon erős antibiotikumot, akkor hamarosan meghal.



Estefelé a lány levest főz. Akkora forróság van – és Katniss azt gyanítja, nem természetes úton alakult ez ki, - hogy a napra elég kitennie egy tál fertőtlenített vizet, beledobál néhány felforrósodott követ, és fő is az egész. Beledobál pár dolgot, bogyókat, guvathúst, és még egy kis snidlinget is talál, amivel mindezt ízesítheti.

Amíg a leves fő, Peeta arra kéri Katnisst meséljen neki valami vidám történetet. Mondjuk élete legboldogabb napjáról. Ám erről Katnissnek Gale jut eszébe, a közös, gondtalan vadászatok, és gyanítja, Peeta nem erre kíváncsi. Így aztán arról a napról beszél, amelyen egy kecskével lepte meg Primet születésnapja alkalmából. Igaz, a történet elejét megváltoztatja, egyrészt azért, mert Gale-hez is kapcsolódik, hiszen együtt szerezték azt az őzet, amelyet aztán eladtak a hentesnek, és az így szerzett pénzt osztották el egymás közt Gale-lel. De nem csak Gale miatt nem hallgatja el a történetnek ezt a részét, hanem azért, mert ugye eredetileg ők nem járhattak volna ki az erdőbe vadászni, és főképp nem tehették volna mindezt elöljáróik, békeőreik beleegyezésével, és Katniss tudja, történetével őket is bajba sodorná. Ehelyett azt mondja, hogy édesanyja ezüstmedálját adta el, és így szerzett pénzt, ám a kecskevásárlás részleteit elmeséli. Hogy szerencsétlen állat milyen rossz állapotban volt, mikor megvette, alig élt, és anyukája és Prim gyógyították meg. És hogy egy rózsaszín szalagot is kötött az állat nyakába és hogy kishúga mennyire örült neki.

Lassan azonban ismét leszáll az est, és a játékosok újra a műsorvezető Templetish hangját hallják, ám ezúttal lakoma ígéretével próbálja őket a Bőségszaruhoz csalni. Nem a szó szoros értelmében vett lakomáról van itt szó, hanem az az ígéret, hogy mindenkit egy hátizsák vár a Bőségszaru környékén, rajta a körzetük számával, a hátizsákban pedig olyasvalamit találnak, ami olyan fontos lehet számukra, hogy akár az életük is múlhat rajta. Katniss mindenképp menni szeretne, ám Peeta félti ettől, és megpróbálja rávenni a lányt, hogy ne menjen oda. Megígéri, hogy nem fog meghalni, de a vérmérgezés ellen feltétlenül szüksége van orvosságra. Miután gyakorlatilag megzsarolja a lányt, hogyha elmegy, akkor követi, amíg bírja, és mindezt hanghatásokkal is kíséri, hogy megtalálják őket, Katniss látszólag lemond az akcióról és alkut köt Peetával, hogy cserébe megeszi, amit Katniss ad neki, és a fiú tartja is ezt, szó nélkül bekanalazza Katniss levesét.

Katniss kimegy a barlang elé, és azon gondolkodik, miképp oldja meg, hogy megszerezhesse az antibiotikumot tartalmazó hátizsákot, amikor kis ezüst ejtőernyőn valami szer érkezik egy fiolában. A lány hirtelen megörül, hogy Haymitch így is megszerezte nekik az antibiotikumot, ám amikor kibontja a fiolát, rájön, hogy ez csak egy sima altatószirup, aminek nagyon jellegzetes íze, illata van, és amit a körzetükben is jól ismernek, ám mivel túl erős, ritkán alkalmazzák. Katniss végig is gondolja, hogy a cucc kiütné Peetát egy napra, ám először nem esik le neki, mit érne azzal, majd lassan beugrik: ha valahogy ráveszi a fiút, hogy bevegye a szert, el tud lógni a gyógyszerért, még ha veszélyes is. Így aztán egy bogyós gyümölcs pépje közé keveri, és ezt viszi be Peetának mintegy desszertként. És noha a fiú végül rájön, hogy mit adott neki a lány, nem tehet ellene semmit, mert nagyon gyorsan elnyomja az álom…


Ui.: Ma csak Fan-képeket kaptok, de sztem ezek is tökjók :)

2011. szeptember 12., hétfő

18 - 19 - A szabálymódosítás

Másnap Katniss iszonyú fáradtan, leverten ébred, és az egyetlen, amivel rá tudja venni magát, hogy valamit csináljon az, hogy elképzeli, húga milyen gondterhelten nézheti a TV előtt. Átnézi a készleteit, amelyek immáron Ruta és az Első Körzetbeli fiú hátizsákjának tartalmával gazdagodtak. Rájön, hogy nincs túl sok mindene, így lassan vadászni indul. Ruta harmadik tábortüzének közelében talál egy guvatrajt, leszed közülük hármat, majd megsüti a parázson anélkül, hogy azon idegeskedne, észrevehetik a füstöt. Gyanús számára, hogy Cato nem találta meg, vagy egyáltalán nem is keresi, felmerül benne, hogy a fiú talán fél tőle. Katniss nem tudja, Cato és társnője tisztában vannak-e vele, hogy ő robbantotta fel az élelmiszerraktárt és ölte meg a fiút az Első Körzetből.

Eszébe jut Peeta, hogy milyen szívesen elmesélné, hogyan díszítette fel Ruta holttestét, és egy pillanatra elképzeli, hogy a fiú nyer, ám most először kezd el hinni abban, hogy akár ő is megnyerheti a Viadalt. Hiszen hányszor túljárt már a Hivatásosak eszén.
Rádöbben, hogy a fiú az Első Körzetből az első áldozata, aztán eszébe jut Glimmer, és a lány a negyedik körzetből, akiket a vadászdarazsak csípkedtek agyon, ám az a két gyilkossága nem volt olyan tudatos, mint ez a legutóbbi. Viszont azon jár az agya, hogy annak a fiúnak is voltak barátai, várták őt is haza. Ruta halálának gondolata azonban mégis kiűzi ezeket. 

A nap eseménytelenül telik, este senki arcképét nem vetítik az égre, ám a játékosokat a show műsorvezetője Claudius Templetish köszönti, ami általában akkor szokott megtörténni, ha valami lakomával megpróbálják összeterelni a játékosokat. Ám most nem ez történik. Hanem bejelenti, hogy megváltoztak a Viadal szabályai:
"Az új szabály kimondja, hogy amennyiben az utolsó két életben maradt kiválasztott ugyanabból a körzetből érkezett, mindkettejüket győztesnek nyilvánítják."

A műsorvezető még egyszer elismétli a szabálymódosítást, Katniss pedig csak eztán ébred rá, hogy együtt is győzhetnek Peetával. Többé nem ellenségek!!
Hangosan kiabálva keresni kezdi Peetát. Rájön, hogy a fiú eddig is hibátlanul alakította az "elátkozott szerelmes" szerepét, és jó eséllyel ez lehet az oka a változtatásnak, illetve az, hogy " 'Románcunk' biztosan nagyon népszerű volt a nézők körében, és ha szomorú véget ért volna, veszélybe sodorja a Viadal sikerét."

Katniss végiggondolja, hogy ha úgy nézi, Peeta minden cselekedete arra irányult, hogy őt megvédje. Amikor intett a fejével, hogy a lány meneküljön el a Bőségszarutól vagy később, amikor megmentette az életét. Azt is végiggondolja, hogy rajtuk kívül a Második Körzet két játékosa van még életben, illetve Tresh, a fiú a Tizenegyedik, és a Rókaképű lány az Ötödik körzetből. 

Katniss végül alszik egyet és csak másnap reggel folytatja a keresést. Amikor megpróbál rájönni, hogy a fiú merre rejtőzhet, arra a következtetésre jut, hogy valahol vízközelben kell lennie, különben már rég szomjan halt volna. A tavon kívül, ahol a Hivatásosak rejtőznek, van még néhány kisebb tó, ahol könnyű célpont lenne, azon kívül pedig ott a patak, annak mentén kezd el keresni a lány. Az út mentén egyre nagyobb sziklák következnek, és Katniss már majdnem elbizonytalanodik, amikor meglát egy vérnyomot. Peeta nevét kezdi folytottan suttogni, mire a fiú megszólal.
"- Azért jöttél, hogy végezz velem, drágaságom?"

Miután megtalálja, Katniss rájön, hogy Peeta azért tudott életben maradni, mert hibátlanul álcázta magát. Ha becsukja a szemét, senkinek nem tűnik fel, hogy ott van a patakparton egy gödörben, sárral összekenve. Peeta az álcázás mestere. Elmondja Katnissnek, hogy Cato valóban megvágta a bal combját, a lány megitatja,  majd Peeta így szól:
"- Mondanom kell valamit. - Fölé hajolok, és az ép fülemet a szája felé fordítom. Csiklandoz, ahogyan suttog. - Ne felejtsd el, hogy őrülten egymásba vagyunk zúgva, szóval bármikor nyugodtan megcsókolhatsz, ha kedved van.
Hirtelen felkapom a fejemet, de aztán felnevetek. - Kösz, majd észben tartom. - Legalább a humorérzékét nem veszítette el."


Katniss aztán rájön, hogy nem lesz könnyű dolga, ha meg akarja menteni Peetát, a fiú ugyanis gyakorlatilag nem bír mozogni, ráadásul ruháit is vastag sárréteg borítja. Valahogy a lány kigörgeti Peetát a gödörből, a fiú üvölt, akkora fájdalmai vannak, ám a lány lemosa róla a sarat, és rájön, hogy Peeta felsőtestét égési sérülések és darázscsípések borítják. Ezekre legalább van ellenszere. 
Kimossa a fiú ruháit, majd rájön, hogy Peeta lázas, de szerencsére talál lázcsillapítót az Első Körzetbeli fiú elsősegélydobozában. 

Az igazi bajok akkor kezdődnek, amikor Katniss lehúzza Peeta nadrágját, és meglátja a combján az elfertőződött vágott sebet. Ő, aki sosem bírta az ilyesmit. Lemossa a sebet, amely a kosz alatt egyre csúnyább, gennyes. Próbálja a gennyet azokkal a levelekkel kiszívni a sebből, amelyeket Ruta adott a darázscsípésre, de ettől meg ő lesz rosszul. Közben próbálja rávenni Peetát, hogy egyen. Aztán ki kell mosnia Peeta alsógatyáját is, ettől aztán jól zavarba jön.
Miközben Peeta eszik, megbeszélik, hogy Katniss már két ajándékot is kapott a támogatóktól, míg Peeta egyet sem. A fiú azt állítja, Katniss Haymitch kedvence, ám a lány ebben kétkedik. 

Majd Katniss megpróbálja Peetát biztonságos helyre vinni. A fiú nemigen bír ráállni a lábára, alig néhány méter után rosszul lesz, tehát hosszú menetelésnek nincsen esélye. Szerencsére Katniss észrevesz egy kis, barlangszerű mélyedést, 20 méterrel a patak fölött, oda cibálja be a fiút. Belebújtatja a hálózsákjába, és amikor a fiú arról beszél, mi lenne, ha meghalna - hogy elhallgattassa - Katniss megcsókolja Peetát. Ahelyett, hogy valami bizsergést érezne, azzal van elfoglalva, milyen forró Peeta szája. Megpróbálja meggyőzni a fiút arról, nem fog meghalni.

Amikor kilép a barlang elé, egy kis ejtőernyővel támogatói ajándék érkezik. Noha a lány azt reméli, valamit küldenek Peeta lábára, ám "csak" egy tál húslevest kapnak.
"Haymitch üzenete teljesen egyértelmű. Egy csókért egy tál húsleves jár. Szinte hallom, amint morog: - El kell játszaod, hogy szerelmes vagy, drágaságom. A fiú haldoklik. Mutass valamit, amivel dolgozhatok!"
Mivel a lány soha nem volt szerelmes, nem lesz egyszerű dolga. Míg ezen morfondírozik, nagy örömmel megy be a barlangba, hogy megmutassa az elszunnyadni készülő fiúnak, mit is küldött neki a támogatójuk.

Folyt. köv. 

2011. szeptember 11., vasárnap

Ruta halála a filmben - és a filmzenéről

A múltkori előzetes után több interjút is készítettek Gary Ross-szal, a rendezővel, aki az egyikben többek között Ruta halálának jelenetéről is beszélt:

"- Úgy gondolom, számos meghatározó pillanat van a filmben. Rengeteg olyan pillanat, amely közel áll a rajongókhoz. Amelyek rendkívül fontosak a rajongók számára - mondta Ross. - Nyilvánvalóan Ruta halála az egyik, amelyet minden rajongó megemlít, hogy mekkora érzelmi hatása van, és hogy mennyire fontos, hogy a mozi ne tegye majd ezt tönkre, de nagyon is érzékenyen és mély érzésekkel fogjuk majd ábrázolni, és tiszteletben tartjuk az általa kiváltott érzéseket. Egyszerűen nagyon szép jelenet lesz, és T-Bone írt egy gyönyörű altatót, amely 'Prim altatója', amelyet [Katniss] Rutának énekel majd."

A filmzenéről, ha már szóba került, szintén ejtsünk pár szót:
Talán egy sorban már említettem, hogy a film zenéjét [és itt a score-ról van szó] Danny Elfman és T-Bone Burnett fogja megkomponálni. Ők mindketten híres filmzene szerzők, akik nagyon tehetségesek, rengeteg díjat zsebeltek már be, és olyan filmek zenéit írták, mint pl. Batman, Pókember 1-2, Alice csodaországban (Elfman), Őrült szív, Hideghegy, Nyughatatlan (Burnett). Munkáik alapján úgy tűnik, a két zenész remekül kiegészíti majd egymást (Elfman pörgősebb zenéket ír sorozatok számára, Burnett pedig ilyen elgondolkodtatóbb, mélyebb számokat), főleg, hogy mindketten elsőre beleegyeztek a közös munkába.

Az MTV már pár hete arról tudósított, hogy elkészültek bizonyos felvételek, az egyik számban pedig Jennifer Lawrence is énekelni fog.
"- Igen, megcsináltuk - válaszolta Burnett, amikor megkérdeztük, Lawrence rögzített-e már valamit a stúdióban. - És szép lett. Jennifer fantasztikus. Nagyszerűen énekel. És iszonyú jó színész is."

Egy későbbi beszélgetés során Burnett megerősítette, hogy Ruta altatójáról van szó, azt rögzítették, és azt is elárulta, hogy a szám hamarosan meg fog jelenni.
És noha Burnett és Elfman már készen állnak, hogy kiadják a Lawrence közreműködésével készült felvételt, valójában még alig kezdték el igazi munkájukat Az éhezők Viadala filmzenéje kapcsán. Amit korábban terveztek, azt Burnett lefújta.
- [A történet] 300 évvel később a jövőben játszódik, szóval nagyon szabadon kezelhetjük a zenét. - mondta Burnett. - Elfman-nek hihetetlen nagy tér áll rendelkezésére, hogy összerakja. A legfantasztikusabb stúdióban dolgozunk, amelyet valaha is láttam, vannak dobok, marimbák és egy cimbalom is - csupa őrült hangszer mindenfelé. Csak bemegyünk, és szólhat a rock! Szerintem simán együtt fogunk játszani. Együtt fogjuk megcsinálni az egészet!


Gary Ross pedig így nyilatkozott, amikor megkérdezték:
"- T-Bone és Danny nem igazán kezdték még el a munkát. Már elkezdtünk együtt dolgozni, már beszélgettünk a zenéről, a fő motívumokról, amelyek majd a teljes filmet áthatják. A zene majdnem nagyobb hatásal lehet  egy filmre, mint bármi más. A szó szoros értelmében meghatározza a hangulatát, megváltoztathatja azokat az érzéseket, amelyeket a kép közvetít, szóval egy nagyon-nagyon hosszú megbeszélésre van szükség köztem, T-Bone és Danny között, amelybe már belekezdtünk. - mondta Ross, hozzátéve - De ne azzal kezdjük, hogy máris le akarjuk szüretelni a munkánk gyümölcsét."

Viszont a kintiek szerint Ruta 4 ütemből álló dallamát, amelyet körzetében a munkaidő befejezésének jelzésére használnak, és amivel ő maga is üzent Katnissnek, hogy jól van, már hallhattuk. Mégpedig az előzetes legvégén, ha minden igaz, az lesz a kis motívum. Akinek nem rémlik, ITT járhat utána :))


2011. szeptember 10., szombat

18 - Ruta halála

Katniss azonnal megöli a fiút az Első Körzetből, aki a dárdát hajította Ruta hasába, majd amikor Ruta megerősíti, hogy a fiú egyedül volt, Katniss odamegy hozzá. Ruta teste összegörnyed a dárda körül, amely mélyen a hasába fúródik, Katniss pedig tudja, hogy itt nincs értelme vigasztaló szavaknak, Rutának már csak percei vannak hátra.

A fiú halálát jelző ágylövés eldörren, Ruta pedig megkérdi Katnisst, hogy sikerült-e megsemmisíteni a Hivatásosok kajáját, majd pedig megígértetni Katnissel, hogy győzni fog. Aztán megkéri, hogy Katniss maradjon vele, a lánynak pedig mi sem természetesebb ebben a helyzetben. Ruta utolsó kívánsága az, hogy Katniss énekeljen. Katniss nem nagyon szokott énekelni, mióta pedig édesapja meghalt, kizárólag akkor teszi ezt, amikor húga beteg. És most Ruta kedvéért.

[Ruta altatóját egyébiránt maga Jennifer Lawrence - Katniss alakítója - énekelte fel a filmzenei (score??) albumra, amelynek szerzői egyébiránt T-Bone Burnett és Danny Elfman]

Mire Katniss a dal végére ér, Ruta meghal. A lány tudja, hogy el kellene mennie innen, minél messzebb, hisz a holttesteket be kell gyűjteni, mégis valamiért képtelen erre. Hihetetlen dühöt érez amiatt, amit a Kapitólium tesz velük. Eszébe jut az utolsó éjszaka a Viadal előtt, és Peeta akkori szavai:
"- Csak azon töprengek, bárcsak lenne valami módja, hogy... megmutassam a Kapitóliumnak: nem vagyok a tulajdonuk. Hogy több vagyok, mint a Viadal egyik kelléke."

Most érti meg igazán ezeket a szavakat, és tudja, hogy a kamerák őt mutatják, vagyis most tud tenni valamit, amivel felhívja erre a figyelmet.
"Tennem kell valamit itt és most, hogy megszégyenítsem, hogy felelősségre vonjam őket, hogy megmutassam a Kapitóliumnak, akármit tesznek is, akármire próbálnak rákényszeríteni bennünket, a Viadal egyetlen résztvevőjét sem vehetik teljesen birtokba. Ruta nemcsak a Viadal egyik kelléke volt. És én sem az vagyok."

Ezért aztán Katniss virágot szed, és feldíszíti a halott kislány testét a szirmokkal, majd amikor elköszön tőle, három középső ujját az ajkához szorítja, majd Ruta felé nyújtja. Épp így tisztelegtek előtte az emberek a körzetéből, amikor önkéntesnek jelentkezett húga helyére. Aztán hátra sem nézve elhagyja a helyszínt. 

Megy, amerre a lába viszi, igazából még csak nem is vigyáz magára. Miközben pedig nagyon elszánt, bárkit azonnal megölne, aki az útjába kerül. Ám aznap nem kerül az útjába senki.
Amikor már felmászna az egyik fára, egy kis csomag ereszkedik alá az ezüstszürke ejtőernyőn, vagyis támogatói ajándék. Nem nagyon érti, miért épp most kap, amikor amúgy nem hiányzik neki semmi, de amikor kibontja, egy kis kenyeret talál benne. Peeta korábbi előadására visszaemlékezve kitalálja, hogy ezt a kenyeret a Tizenegyedik Körzetben sütötték, valószínűleg Rutának szánták, ám halála után nem vonták vissza azt, hanem Katnissnek ajándékozták. Katniss nem emlékszik rá, hogy korábban valaha is történt volna olyan, hogy egy Körzetből más körzetbeli gyereket támogattak volna, és háláját úgy fejezi ki, hogy belekiabálja a világba a Tizenegyedik Körzetbeli embereknek szánt köszönetét, tudva, hogy ezt biztosan levetítik, és ezzel is bebizonyíthatja, hogy kitalálta, ki küldte ezt neki. 

Katniss felmászik egy fára, belebújik a hálózsákjába, és elmajszolja a kenyeret. Hamarosan ezen az estén is az égre vetítik a nap során meghalt gyerekek képeit, vagyis etúttal a fiút az Első Körzetből, és Ruta képét a Tizenegyedikből. Katniss tudja, már csak hatan maradtak:


És bár a fejezet itt nem ér véget, mégis a következőkben a történet kicsit más irányt vesz, úgyhogy itt látom jónak félbeszakítani (de holnap majd folytatom, és a 19.-be is belekezdek!).

Viszont szeretnék még beszúrni egy videót. A YT-on van egy amatőr videó, amelyben feldolgozzák Ruta halálát. A szereplők nem szépek, és nem hasonlítanak. Viszont amit csinálnak, az valami nagyon pontosan és hitelesen megmutatja, ami a könyvben történik, és ahhoz képest, hogy mondom: amatőrök, a színészi munka is nagyon rendben van. Érdemes megnézni, bár bevallom, az első percet nem pontosan értem (nem tudom, ki ez a vademberlány, és azt sem, hogy kit nyír ki - ilyesmi nincs itt a környéken, de nekem korábbról sem igen rémlik), de amikor 1:06-7 környékén vált a képernyő, onnan érdemes nézni: